Nu înțeleg mentalitatea regiunilor mici care vor independență

By | October 27, 2017

Am fost anul trecut în Barcelona și totul părea ok. Am văzut un nivel de trai ridicat iar viața per total părea mai frumoasă decât în Madrid. Nu i-am văzut subjugați de spanioli, nu am văzut niciun conchistador care să dea cu biciul în ei pe stradă.

Și brusc, decizi că tu vrei să te separi de una dintre cele mai mari țări din UE. Tu, cu o populație de 1.6 milioane de locuitori, Spania cu o populație de aproape 50.

Ce crezi că rezolvi? Vrei legi noi? În UE încă sunt probleme pentru că legea nu este aliniată în toate țările. Tocmai ieri se discuta la o conferință despre faptul că America și China sunt la ani lumină distanță în eCommerce datorită acestei unități legislative.

Vrei prețuri mai mici? Ghinion. Produsele au întotdeauna prețul mai mic în țările în care se pot vinde unități mai multe.

Trăiești din turism? Cine crezi că stă să-și bată capul cu tot felul de formalități pentru o țărișoară în care situația este gri penrru că d-abia s-a format?

Vrei industrie? Ce investitori crezi că mai vin la tine, cu o situație atât de de instabilă?

Poate că sunt superficial pentru că nu iau în calcul elementele ce țin de cultură. Dar eu încerc să gândesc pragmatic, iar acelea nu țin de foame. Pur și simplu nu ai cum să o duci mai bine în urma unei astfel de decizii.

Ca și cu Anglia, chestiile astea se întâmplă de la prea mult bine. După două luni de “libertate”, te vei trezi că ești prea mic ca să contezi, în timp ce alții stau pe margine și-și freacă palmele de fiecare dată când o bucățică se mai rupe de Europa.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Nu înțeleg mentalitatea regiunilor mici care vor independență

  1. Sorin

    După Brexit a venit… Crexit !
    Urmează Drexit, apoi E (Elveția) dar care nu este în UE, și deci apoi Frexit.
    La urma urmelor, evident codașa Roexit !!!
    Este complet aiurea ce se întîmplă cu acest teritoriu cu o istorie atît de zbuciumată, un teritoriu frămîntat de evenimente, divizat și bombardat, la propriu și la figurat. Mă refer la Europa, la întregul teritoriu european. Şi toată agitația asta nu înseamnă nimic bun, nici acum și cu atît mai puțin pe viitor.

    Reply
    1. Revo Post author

      Foarte tare pagina! Fiecare țară din Europa cu “nebunii” ei :))

  2. Andrei

    Ambitiile personale ale unor ametiti de politicieni care se viseaza mari conducatori stau la baza aiurelii asteia un fel de Republica de la Ploiesti ( fara suparare ploiestenilor).

    Reply
    1. Dan

      Am vorbit cu un catalan – mi-a explicat că politicienii ăștia care vor separare au furat cât au putut și acum, dacă apare alt stat, ei nu au cum să fie trași la răspundere de justiția spaniolă, că sunt alt stat, nu Spania. Poate asta explică toată tărășenia (plus faptul că în Evul Mediu erau o grămadă de state cu limbi diferite dar cu același rege – cazul Boemiei și împăratul Sf. Imp. Rom. de neam Germanic…)

Spune-ți și tu părerea: