Orange a crescut vitezele până la 500 Mbps în principalele orașe

By | March 8, 2018

Orange a crescut începând de ieri vitezele, până la 500Mbps în 95 de orașe din țară. Concret, zonele unde viteza maximă era de 150Mbps au primit upgrade la 200Mbps, iar zonele cu acoperire 4G+, cu viteze de până la 375 Mbps, vor beneficia acum de viteze de download de până la 500 Mbps.

Puteți găsi harta cu acoperirea pe site și tot acolo puteți da feedback în caz că rețeaua nu merge cum trebuie în zona în care vă aflați.

Tot ieri am asistat și la o demonstrație în parteneriat cu Nokia, unde s-a ajuns la 900 Mbps, iar testul s-a făcut pe licența de test 5G, cu spectru de 3.7 GHz. Sunt deja telefoane care suportă astfel de viteze de 900 Mbps: Samsung Galaxy S9 /S9+. Iar pentru 500 Mbps avem Huawei Mate 10 Pro, Samsung Galaxy S9 /S9+, Sony Xperia XZ1 (PF31), Sony Xperia XZ Premium (PF11), iPhone 8/8 plus și iPhone X. Iată un BTS Nokia capabil de astfel de viteze:

De ce am avea nevoie de o viteză atât de mare? Pentru consumatorii de rând un exemplu ar fi video steaming-ul. Gamerii știu că fără o conexiune cu viteză bună este greu să faci streaming în timp ce te joci. Însă adevărata miză sunt serviciile B2B, fabricile și liniile de producție care vor să pășească în era machine learning și AI. Într-un astfel de mediu, o viteză mai mare și o latență mai mică înseamnă capacitate de producție mai mare.

Mai jos puteți vedea două exemple. În primul, mașinile sunt controlate de un senzor care transmite date în timp real. Cu 4G tot sistemul se mișcă mai lent, în timp ce cu 5G mașinile trebuie se mișcă la viteză maximă. În cel de-al doilea demo se poate vede că brațelor robotice le ia mult mai puțin să balanseze mingea când sunt conectate la 5G.

Cei de la Nokia spuneau că este un potențial enorm de creștere la noi în țară. Tare mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe fabrici care să-și automatizeze liniile de producție. În privința orașelor smart, ca bucureștean nu am mari speranțe în următorii doi-trei ani. Poate de la Timișoara, Cluj sau Alba-Iulia.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Orange a crescut vitezele până la 500 Mbps în principalele orașe

  1. cartus

    De asta dimineata, la doua statii de Unirea, a trebuit sa trec pe 3G de pe 4G, ca sa imi functioneze netul pe telefon… e viteza prea mare si calitatea prea proasta. Au inceput si astia sa isi cumpere premiile ca Antenele si calitatea e din ce in ce mai proasta….

    Reply
    1. Revo Post author

      Sau poate că au ajuns să fie prea mulți oameni la metrou în același timp.

  2. Emil Preda

    Sunt de multi ani client Orange, am incercat o perioada si cu Telekom, dar desi ofera mult internet, calitatea este slaba. La metrou, efectiv nu functioneaza internetul. La Orange in schimb, functioneaza chiar si apelurile telefonice, deci un plus pentru mine aceasta marire a vitezei care s-a resimtit.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: