Orange lansează acceleratorul de startup-uri Orange Fab în România

By | June 16, 2017

Pe lângă Innovation Labs, Orange a lansat ieri și Orange Fab în România, programul lor internațional de accelerare a startup-urilor. România este a 14-a țară în care Orange lansează acest accelerator, pe lângă alte state din Europa, SUA și chiar Asia.

Orange Fab România este un accelerator de 1 an, care are ca scop susținerea antreprenorilor români pentru a crea produse noi și pentru a le distribui atât pe plan local cât și internațional. De exemplu Orange Money, un serviciu care este acum prezent la nivel de grup, a pornit de la acceleratorul Orange Fab din Franța.

Programul își propune să identifice startup-uri care au deja prototipul unui produs ce ajută la îmbunătățirea stilului de viață și să le ofere acces la tehnologii, la API-uri și la rețeaua Orange, dar și la mentori (experți tehnici, manageri de produs) din cardul Orange sau la know-how-ul celor de la How to Web.

În Orange Fab pot intra startup-uri din următoarele domenii:

  • Smart territories (Smart City, energie, agritech, retail);
  • Future of live (inteligență artificială, biotech, viață digitală, eHealth);
  • Securitate (cibernetică, militară)
  • Rețele ale viitorului (Blockchain, Software Defined Networking, QoE, interfețe de programare a aplicațiilor în rețea)

Pe lângă bugetul inițial pus la dispoziție, Orange a pregătit și un spațiu de lucru la Tech Hub pentru echipele care vor intra în proiect. De aici pornește etapa de accelerare a produselor, se implementează proiectul pilot iar totul se termină cu un demo-day național, iar apoi unul la Paris.

Primul 3D Live Stream 360 în VR

Lansarea a avut loc în cadrul evenimentului de la ICEEFest, unde am asistat și la o altă premieră. Primul 3D live stream 360 în VR din țară. Practic, ne-am pus căștile VR și am văzut live o demonstrație ce se întâmpla într-un alt loc. În demonstrație era vorba despre imprimanta Biotech One celor de la Symme 3D, prima de acest gen din Europa de Est, care poate printa țesut organic și celule stem vii.

Scopul era să ne facem o idee despre avantajele tehnologiei 5G, pentru că imprimanta din Timișoara era comandată din București, fără niciun pic de latență. Ca o paralelă, mă bucur că măcar Orange înțelege că 5G-ul nu este despre viteză, ci despre latența.

Serviciul apel WiFi devine disponibil comercial

Tot de ieri, serviciul WiFi call a devenit disponibil comercial pentru toți clienții Orange. Până acum beneficiau de el doar cei care au cerut în mod expres, însă de acum Orange va trece automat la WiFi call toți clienții al căror telefon suportă această tehnologie.

Mă bucur de fiecare dată când aud de noi oportunități pentru startup-uri, părerea mea fiind că singurul mod prin care putem evolua ca țără este prin intermediul afacerilor private, iar în domeniul tehnologiei este mult mai facil decât în alte domenii să ieși pe piață cu un produs. Sper ca inițiativele precum Innovation Labs sau Orange Fab să dezvolte cât mai mult cultura antreprenorială și la noi în țară.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: