Parcă Elon Musk nu mai pare așa de nebun cu Bioweapon Defense Mode de pe Model X

By | March 23, 2020

Am citit la un moment dat un articol care spunea că multe din deciziile lui Elon Musk se bazează pe diverse temeri de-ale sale. A fondat Tesla pentru că îi este frică să nu rămânem fără combustibili fosili la un moment dat, a fondat Space X pentru că se teme să nu epuizăm resursele acestei planete, s-a implicat în Neuralink pentru că se teme că AI-ul va prelua la un moment dat controlul și se va întoarce împotriva noastră. În principiu omul este un mare paranoic care știe să-și canalizeze temerile pe lucruri constructive.

Când a apărut Tesla Model X, toată lumea s-a mirat că Elon Musk a inclus ca opțiune și “Bioweapon Defense Mode”. Adică o dotare cu un filtru HEPA foarte puternic, care ar putea filtra aerul din exterior. Toți au interpretat această decizie drept un artificiu de marketing, însă eu sunt convins că Elon a făcut-o pentru că în secret se teme de un astfel de scenariu.

Mă gândeam că în contextul actual, parcă această funcție nu pare tocmai inutilă, nu? Lumea este din ce în ce mai speriată de poluare și acum și de coronavirus. Parcă nu ar stica o mașină care să filtreze aerul pe care îl bagă în interior? De fapt, Bioweapon Defense Mode s-a dovedit foarte util în timpul incendiilor din California.

În privința eficienței funcției de “Bioweapon Defense Mode” asupra coronavirus treaba este discutabilă. Teoretic acel filtru HEPA de pe mașină oprește particule mai mari de 0.3 micrometri. Coronavirus are dimensiuni între 0.06 și 0.14 micrometri. Însă de obicei coronavirus se transmite prin picături mult mai mari de 0.3 micrometri atunci când cineva strănută sau tușește. Doar că nu va strănuta nimeni în fața mașinii, ci în interior. Iar Bioweapon Defense Mode filtrează aerul ce vine din exterior, nu face o treabă foarte bună pentru aerul din interior.

Așadar, cred că putem spune că o Tesla Model X echipată cu această funcție ar putea cel mult să ajute la filtrarea coronavirus. Însă ideea rămâne: parcă Elon Musk nu mai pare așa nebun acum, nu?

P.S.: Și Geely, un producător chinez de automobile, a anunțat că încearcă să dezvolte o mașină “virus-proof”.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: