Plită pe gaz sau plită electrică?

By | April 22, 2019

Înainte să ne renovăm bucătăria, am avut ocazia să întreb mai mulți chefi ce să aleg între plită pe gaz sau plita electrică. Printre ei, și Adi Hădean sau Chef Foa. Toți mi-au dat același sfat, pe care l-am aplicat și l-am dat și eu mai departe celor care erau în această dilemă. M-am gândit să scriu și un articol scurt, în ideea că poate îi va ajuta pe cei care sunt în impas.

Din ce spun oamenii care gătesc mult mai mult decât noi, cu siguranță că plita cu inducție este mai elegantă, însă în realitate plita pe gaz este mai practică. În primul rând, dacă alegeți plita cu inducție va trebui să vă schimbați cel mai probabil și majoritatea tigăilor și oalelor, pentru a fi compatibile. Cred că Adi Hădean îmi spunea că este foarte ușor să nu pui tigaia în centrul ochiului de la plită și astfel aceasta să nu se încălzească cum trebuie. Rezultatul va fi că vei greși de multe ori, și vei arunca preparatele într-o tigaie rece. Din ce am mai retinut eu când m-am documentat, plitele electrice răspund mai greu la schimbarea temperaturii. Adică la cele pe gaz dai focul mai încet sau mai tare și ai rezolvat rapid, la cele electrice mai durează un pic până ajung la temperatura setată.

plita gaz

Așadar, plita cu inducție este mult mai pretențioasă și greu de folosit. Cel puțin pentru novici în bucătărie, plita cu gaz este mai indicată.

Ce-i drept însă, plita electrică este mai ușor de curățat și mai sigură cu copii în preajma ei.

În concluzie, noi am ales o plită pe gaz. Așa că nu am pot spune dacă cele spuse despre plita electrică se confirmă, dar noi suntem mulțumiți de a noastră. Dacă există interes, putem dezvolta discuția cu privire la aspectele de care am ținut cont când am ales plita noastră. Însă deocamdată, în acest articol am vrut să transmit doar ce am aflat de la cei doi chefi de mai sus, pentru că s-a întâmplat să mă lovesc de mai multe ori de această discuție.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

11 comentarii la “Plită pe gaz sau plită electrică?

  1. Ciprian

    Te-ai lasat influentat. Trebuia sa alegi ca un adevarar inginer, una hibrida pentru redundanta 🙂
    Pot confirma ca cea pe care o au proprietari aici (un Candy pe insuctie) este o bataie de cap…

    Reply
  2. Fuzz

    Cand am amenajat casa acum 6 ani si eu eram in aceeasi dilema dar o intamplare a unui prieten m-a ajutat sa ma hotarasc.

    Acest prieten, avand totul full electric in casa (microunde, cuptor, plita) a ajuns de cateva ori in situatia de a nu avea ce sa manance cald din cauza unor pene de curent – din aceasta cauza eu am ales plita pe gaz combinata cu un cuptor electric:)

    Reply
    1. Revo Post author

      Cum zice Ciprian mai sus. Redundanță totală. “Cade curentul sau se oprește alimentarea cu gaze, eu tot am ce să mănânc!” 😀

  3. nea_caisă

    Nu schimba încă profilul blogului. Ai uitat plita electrică vitroceramică (cum se numește popular prin părțile astea) care e mult mai folosită decât aia cu inducție (și chiar și decât aia pe gaz în vest). Fără grijă că explodezi, ușor de curățat, arata bine, merge cu orice oală, ieftină, menține temperatura dorită și nu oscilează între flăcările iadului și candela bunicii când miști 0.1mm de buton într-o parte sau alta. Dacă nu gătești industrial costul energiei e nesemnificativ mai mare.
    Da, nu e ideală, dacă vrei să faci cafea-viteză la nivel olimpic sau stai în păpușoi cu pene de curent zilnice și magazine la un an lumină depărtare.

    Reply
    1. Revo Post author

      N-am uitat, doar că n-am discutat despre ea cu “chefii” și am zis să n-o pun în articol doar de dragul SEO-ului 😀
      Nu prea am luat-o în calcul serios la amenajare. Ne-am gândit un pic la ea, dar e riscant cu montajul când meșterii sunt români. Riscă să o spargă.

    2. nea_caisă

      Eu nefiind chef (de chef vol. XVIII) mi-am luat ce-mi trebuie mie și aia vitroceramică e perfectă. De instalat am instalat-o singur dar cred că ultima problemă și cu cel mai prost meșter ar fi s-o spargă. Poate doar un instalator gen Mr. Bean. Mai probabil ar putea lua foc ceva de la legături electrice proaste dar și ăla e un scenariu SF.

  4. Ariel

    Eu zic ca te-ai “speriat” cu inductia si ai pierdut urmatoarele:
    – randament maxim in transferul energiei catre vasul de gatit
    – timp de curatenie, dupa pregatirea fiecarei mese. Plita cu inductie se sterge doar cu laveta, nu se lipeste nimic. Vasele si ele se spala mai usor si nu sufera asa mult transformari vizuale cauzate de flacara.
    – siguranta pentru copii, poti sa pui mana pe plita cat timp e in uz sa imediat dupa. Simti ca e calda aproape arde, dar nu va produce rani. (compara cu flacara unde te arzi instant si cu vitroceramica unde la fel arde rau de tot);
    – programare cu timer la gatit. Pun la incalzit ceva, activez timer-ul si aia e. Nu mai stau de paza.
    – am 3 vase vechi, din acelea emailate, care functioneaza pe plita cu inductie. Se poate verifica usor cu un magnet: unde nu se prinde magnetul de vas, nu va functiona inductia.

    Ai castigat:
    – independenta in caz de lipsa energie electrica. E de scurta durata oricum chestia, ca altfel ti se va strica mancarea din frigider si oricum trebuie sa ai si bricheta/chibrit la indemana.
    – n-ai mai schimbat vasele de gatit. Eu unul stiam ca schimb asa ca din timp am facut schimbul asta.
    – pret mic platit pe plita cu gaz.
    – senzor de gaz de schimbat la fiecare 3-5 ani.

    Inteleg cand se alege o anumita directie din cauza banilor, insa mi se pare ca rezistenta la schimbare in general e mare la noi; Vezi mitul automobilului cu a/c (lasa ca merge si fara), idem cu cutia automata, incalzirea in pardoseala, microundele …

    Reply
    1. Revo Post author

      Nah, nu-i de rezistență la schimbare. De regulă sunt early adopter. Din categoria asta avem camere de supraveghere prin wifi, philips hue, robot de aspirare de la xiaomi, airfryer, urmează un purificator și un smart speaker (cel din urmă dacă îmi dă voie Alice :D)
      Doar că m-am uitat prin toate bucătăriile de restaurante și oameni pe care-i știu că gătesc și nu am văzut decât pe gaz. Din ce ai zis tu, ce nu luasem în calcul este faptul că oalele/cratițele nu se vor mai arde vor fi mai ușor de curățat și de timer. Și cu timerul tot e relativă treaba, că tot trebuie să cam stai pe lângă plită.

      Oricum, bun comentariul! Merci 🙂

Spune-ți și tu părerea: