Puterea de cumpărare a românilor comparată cu cea a europenilor (2019)

By | October 24, 2019

Primesc periodic studii de la GfK pe mail, iar unul dintre acestea mi-a atras atenția. Studiul face un clasament per județ în funcție de puterea de cumpărare și apoi un clasament la nivel european.

Este luat în calcul venitul disponibil pe persoană pe an după deducerea impozitelor, contribuțiilor caritabile și ajutoarelor.

Iată care este topul celor mai bogate județe din România:

putere cumparare romania

Așa cum era de așteptat, bucureștenii sunt cei mai babani, cu 10.452 € per cap de locuitor. La polul opus este județul Vaslui, cu o putere de cumpărare de 3.706 € per capita. Cu 37% sub media națională și cu 75% sub media europeană.

Românii au o putere de cumpărare medie per cap de locuitor de 5.881 de euro iar această fabuloasă sumă ne plasează pe locul 32 din cele 42 de țări din Europa. Cu 60% sub media europeană, care este undeva pe la 14.739 euro. Cu alte cuvinte, suntem un fel de Vaslui-ul Europei. Nici măcar media din București nu se apropie de cea europeană.

Iată cum arată Top 10 european:

putere cumpărare europa

Surpriză totală. Nu elvețienii sunt cei mai bogați din galaxie, ci locuitorii din Lichtenstein (lichtensteinienii?!). Bine, la 37.000 de locuitori, dacă pierde unul dintre ei banii la poker, s-au dus pe copcă. În rest, Luxembourg pe 3, Islanda pe 4. Ultima din top 10, Suedia, are de 4 ori mai mult decât noi.

Iată și coada clasamentului:

Cei mai săraci sunt ucrainienii, cu o medie de 1.830 euro per cap de locuitor. Aici se vede cel mai bine influența rușilor.

Surpinzător, mă așteptam ca Ungaria să fie mult mai sus decât România iar diferența dintre noi și ei să fie mult mai mare. Cred că în mintea mea îi vedeam chiar mai sus decât Cehia sau Polonia. Asta este, prea mult kurtos face rău la buget.

În concluzie, dacă înainte de acest top bănuiam că suntem săraci, măcar acum știm cu exactitate cât de săraci suntem 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Puterea de cumpărare a românilor comparată cu cea a europenilor (2019)

Spune-ți și tu părerea: