Review căști true wireless Panasonic RZ-S300W cu Google Assistant

By | August 13, 2020

Panasonic a lansat recent două modele de căști true wireless: Panasonic RZ-S300W și Panasonic RZ-S500W. Modelul testat de mine este RZ-S300W, și pe lângă diferențele de contrucție, marea deosebire față de RZ-S500W este că nu vine cu active noise canceling. Vin însă cu o calitate bună a sunetului și cu Google Assistant.

Iată câteva detalii despre ele:

  • Conectare Bluetooth prin codec SBC sau AAC;
  • Difuzoare de 6 mm;
  • Greutate de 4 grame pentru fiecare cască și 45 de grame pentru cutie;
  • Autonomie a căștilor de 7 ore sau maxim 30 de ore în total cu cea a cutiuței;
  • Microfon pentru convorbiri, funcție de amplificare a zgomotului de fond;
  • Compatibile cu Android și iOS și asistenți vocali precum Google Assistant, Siri și Alexa;
  • Preț: 599 lei eMAG

Căștile vin într-o cutie simplă, alături de cutiuța de încărcare, cablu de încărcare USB Type-C și dopuri siliconice de mărimi XS, S, M și L pentru urechi.

Design și construcție

Cutia în care vin nu pot să zic că m-a atras la capitolul design. Mi se pare un pic cam mare și din această cauză parcă este mai greu de strecurat într-un buzunar. Căștile stau într-o poziție verticală în ea și cred că dacă poziția lor ar fi fost la un unghi de 30 grade sau chiar pe orizontală, cutia ar fi putut fi făcută în așa fel încât să fie mai plată.

Căștile stau binișor în cutie, cu mențiunea că mi-ar fi plăcut să fie acolo un magnet mai puternic, care să îndrepte căștile în poziția corectă indiferent cum le dai drumul în cutie. Pe parcursul utilizării s-a întâmplat să le dau drumul și apoi să fiu nevoit să mai apăs cu degetul pe ele ca să se așeze mai bine.

Căștile n-arată rău. Au vârful cu dopul care intră în ureche destul de lung, și sunt construite “pe verticală”, așa că se înfig bine în urechi și având în vedere greutatea de doar 4 grame, sunt confortabile. Nu mi s-a întâmplat să îmi cadă din ureche vreodată, deși trebuie să menționez că nici nu am alergat în această perioadă.

După ce sunt puse în ureche arată pur și simplu ca un cerc, iar când sunt pornite se vede și un mic led albastru care licăre. Apropo, poate v-am mai spus, dar nu sunt adeptul căștilor stil teardrop, cum sunt AirPod-urile.

panasonic rz-s300w în urecheSingurul lucru care nu îmi place la design este acel inel din plastic argintiu. Nu știu de ce, mi se pare în plus. Cred că dacă nu ar fi fost cu rizuri sau dacă ar fi renunțat complet la el mi-ar fi plăcut mai mult căștile.

Sunet și software

Cred că cel mai bine aș descrie sunetul drept clar și corect. Nu este “îmbogățit” artificial cu diverse elemente. Căștile par mai degrabă construite pe o reproducere fidelă a sunetului, decât orientate către un bass mai puternic. Încă un lucru care mi-a plăcut a fost că nu au zgomot alb. Dacă le dai la maxim nu vei auzi fâșâit sau alte asemenea elemente. Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost volumul maxim, care parcă nu a fost la fel de puternic precum mi-aș fi dorit.

Căștile redau muzica folosind codecul SBC sau AAC. Mi-ar fi plăcut să includă și aptX sau poate chiar LDAC pentru o frecvența mai înaltă. Citiți aici mai multe despre codarea audio pe Bluetooth.

Deși nu au anulare activă a zgomotului, din cauză că se înfig bine în urechi, elimină destul de mult zgomotele din jur. Dacă vrei să auzi zgomotele din jur sau să porți o conversație fără să le dai jos, te ajută funcția de “Ambient Sound Control”, care prin intermediul microfoanelor preia zgomotul din jur, îl amplifică și îl livrează în căști. Calitatea sunetului din convorbiri este ok. Interlocutorul te va auzi bine la telefon, dar va ști că nu vorbești direct în microfonul telefonului.

Ambele căști au senzor tactil și se controlează în felul următor:

  • casca dreaptă – double tap pentru next song, triple tap pentru previous song;
  • casca stângă – single tap pentru play/pause, double tap pentru volum mai tare, triple tap pentru volum mai încet, apăsare lungă pentru asistent vocal;

Am folosit și Google Assistant prin intermediul căștilor. A funcționat ca și cum l-aș fi folosit prin telefon. Nu am nimic de reproșat aici.

Aplicația de Android se numește Panasonic Audio Connect și nu-i o mare minune a tehnicii. Eu știu explicația lor oficială, și anume că “aplicația este doar un suport pentru căști”, dar mie mi se pare că experiență cu căștile ar fi fost puternic îmbunătățită de o aplicație mai bună. Panasonic Audio Connect nu face altceva decât să arate bateria căștilor, să permită activarea/dezactivarea Ambient Sound Control și a Sound Enhancement-ului. De la Sound Enhancement poți schimba profilul sunetului pe Bass Enhancer, Clear Voice, sau poți intra în Equalizer. În rest, mai poți seta intervalul de auto power off și cam atât.

Mi-aș fi dorit mai multe de la această aplicație. De exemplu să schimb modul în care reacționează la tap-uri. Poate eu vreau play/pause pe casca dreaptă, nu pe stângă. Și încă o chestie pe care nu am înțeles-o: căștile au un LED care clipește în permanență și care nu poate fi dezactivat din aplicație. Sper totuși ca aceste inconveniente să fie rezolvate printr update-urile următoare.

Ca un ultima aspect, autonomia este și ea ok dacă este conform specificațiilor: vreo 7 ore pentru căști și maxim 30 de ore dacă sunt încărcate de cutiuță. Eu nu le-am avut disponibile destul de mult pentru a mă convinge dacă este așa, dar feeling-ul îmi spune că specificațiile nu mint.

Concluzie pentru Panasonic RZ-S300W

În concluzie, Panasonic RZ-S300W sunt niște căști cu sunet de calitate și confortabile datorită greutății scăzute. Totuși, fac parte dintr-o categorie de produse unde competiția este acerbă, iar modelul de la Panasonic nu impresionează cu adevărat prin nimic. Va fi greu să se diferențieze față de alte model de pe piață.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: