Review Huawei P30 PRO: zoom periculos și atac la DSLR-uri

By | April 20, 2019

Telefonul meu personal este Huawei P20 PRO, iar în ultimele luni am testat Huawei Mate 20 PRO și Samsung Galaxy S10+. Am și prostul obicei de a fi obiectiv, așa că d-abia așteptam să pun mâinile pe Huawei P30 PRO și să dau totul din casă într-un review. Telefonul a fost primit, ca de obicei, prin programul Orange Smartphone Tester.

Plusuri:

  • Fotografie excelentă pe timp de noapte;
  • Cameră wide;
  • Cel mai puternic zoom de pe piață;
  • Autonomie foarte bună;

Minusuri:

  • Dimensiuni și greutate considerabile;
  • Card proprietar (NM);

Trecem peste primele păreri, ambalare și accesorii, pe care le puteți găsi în articolul precedent. Las doar clipul de unboxing aici:

Design și construcție

Eu l-am primit în varianta neagră, care în majoritatea timpului pare banală, însă în lumina soarelui are uneori tente subtile de mov. review huawei p30 pro

Mi se pare că telefonul nu mai are mare lucru în comun cu seria precedentă și ar trebui mai degrabă comparat cu Mate 20 PRO decât cu P20 PRO.

comparatie huawei p30 pro sau huawei p20 pro

Este mai mare decât P20 PRO, mai greu și ușor debalansat. Dacă-l lași pe birou se sprijină pe modulul proeminent de cameră, iar dacă vei apăsa în colțul diametral opus va pivota un pic.

Cea mai mare diferență se vede la display. La P20 PRO este plat (da, știu, ar trebui să-mi schimb folia), în timp ce la Huawei P30 PRO este curbat. De asemenea, nu mai există butonul central de jos iar notch-ul tip lacrimă/picătură este mult mai mic. Aceste două diferențe se traduc într-un ecran și pictograme sensibil mai mari.

diferenta intre huawei p30 pro si huawei p20 pro

 

Tăvița pentru SIM (și card NM) a fost acum mutată pe muchia de jos, butonul de power are o mică striație roșie, iar marginile telefonului sunt mate/satinate, nu lucioase.

Cameră foto Huawei P30 PRO

Modulul de cameră a lui P30 PRO arată ca un semafor scos pe piață de băieții de la SRI. Ceea ce vedeți în partea de jos este într-adevăr un sistem tip periscop, făcut în așa fel încât să capteze lumina și s-o direcționeze la 90 de grade, către un senzor plasat cumva perpendicular în interiorul telefonului. Camerele sunt următoarele:

  • Camera ultra-wide de 0.6x – 20 MP, f/2.2, 16mm (ultrawide), senzor 1/1.7″
  • Camera normală de 1x – 40 MP, f/1.6, 27mm, senzor 1/2.7″;
  • Camera dedicată cu zoom 5x (periscopul) – 8 MP, f/3.4, 125mm, senzor 1/4″;
  • Camera ToF (Time Of Flight) – cea micuță din dreapta modulului “semafor” – este folosită doar ca să măsoare cu precizie distanța dintre telefon și subiect.

Așa cum era de așteptat, nu sunt probleme legate de expunere, focalizare șamd. În privința culorilor mi se pare că Huawei este în punctul în care era Samsung acum 3-4 ani, cu supra-saturarea culorilor roșu și verde. Master AI-ul este la fel cum îl știți, nu am mai descoperit scenarii noi.

Camera ultra-wide de 0.6x este principalul motiv pentru care aș trece la Huawei P30 Pro. Este un pic mai “îngustă” decât cea de la Samsung S10 Plus. Per total, fotografiile făcute cu S10+ se simt un pic mai wide, mai wow. Dar nu vei sesiza această diferență dacă nu compari direct telefoanele.

Camera principală este excepțională în lumină slabă sau inexistentă. Pur și simplu nu există niciun telefon pe piață care să facă fotografii așa luminoase pe întuneric.

Camera periscop cu zoom 5x nu doar că face fotografii bune de la depărtare, dar este excelentă și pentru fotografii super-macro, făcute de la distanță mică de subiect. Zoom-ul 5x mi s-a părut însă un pic mai mult decât aveam nevoie în majoritatea situațiilor. Cred că un 2x sau 3x ar fi mult mai de folos. E bun în schimb pentru separare de fundal.

Zoom 10x – Eh, și dacă 5x mi s-a părut “un pic mai mult decât ai nevoie”, există și modul cu zoom 10x. La zoom 10x vei depune și tu un pic de efort pentru a ține mâna nemișcată cât timp apeși pe buton.

Zoom 50x – Zoom-ul 50x este un nou capitol în domeniul camerelor de smartphone. Însă în realitate este destul de greu de încadrat un subiect cu zoom 50x. Și e cu atât mai greu dacă subiectul se mișcă. O mișcare de 1 cm a mâinii/telefonului înseamnă o mișcare de câțiva metri ai cadrului. Pentru a putea să încadrezi ceva, trebuie să dai zoom succesiv de la 5x, la 10x, la 50x, alftel pierzi subiectul. Este însă impresionant când poți vedea ce este la geamul unei clădiri-turn, în balconul vecinilor de la o stradă distanță sau … când realizezi că poți face o fotografie atât de clară la Lună.

luna foto huawei p30 pro

Camera frontală este mai bună decât la P20 PRO pe timp de zi, se simte că are HDR în plus. Mi se pare că fotografiile sunt mai bine focalizate, separarea de fundal se face mai bine, expunerea este mai bine calculată. În lumină slabă nu prea m-a impresionat.

Două lucruri nu mi-au plăcut la camerele lui Huawei P30 PRO. Primul este că la trecerea de la camera 1x la 5x imaginea este pixelată pentru o fracțiune de secundă. La fel se întâmplă și la P20 PRO. Nu-i un capăt de țară, dar mi-aș fi dorit ca trecerea să se facă mai lin.

Al doilea lucru este faptul că nu poți alege decât două rapoarte de aspect pentru fotografii (4:3 sau 1:1). Nu știu ce-i mai costa să pună și 16:9.

Video

Aici am filmat din mers cu ambele telefoane și se simte că la Huawei P30 Pro stabilizarea s-a îmbunătățit. În rest, se poate comuta între cele patru moduri ale camerei inclusiv în timpul filmării 4K, ceea ce este bine.

Un singur lucru mi-aș fi dorit: integrarea filtrelor în timp real, ca la Huawei P20 Pro.

Interfață

Am văzut că la ultima iterație a interfeței au mai rafinat un pic pictogramele. Parcă arată mai puțin cartoon-ish.

Un lucru care cred că ar merita îmbunătățit este “Dark Mode”. Sau, mă rog “Darken interface colors”, cum îi zice Huawei. La S10+ dark mode-ul era mai bine integrat în meniu, (parcă) inclusiv în aplicația de SMS. La Huawei mai scapă unele aplicații care nu au dark mode.

Printre nemulțumiri rămâne cea că tot nu poți aranja app drawer-ul pe orizontală.

În rest, nu am mai observat mari diferențe. Nu mai intru în detalii, pentru că am prezentat interfața pe îndelete la Huawei P20 Pro și Huawei Mate 20 Pro.

Încă o chestie de punctat aici. În pagina de prezentare (și sunt convins că și la lansare), Huawei se laudă cu Huawei Dual Video, AR Measure și One Touch AI Video Editor. Nici urmă de ele pe telefon. E un obicei prost, preluat de la Samsung, de a anunța funcții care apoi este posibil să nu fie disponibile. Mi-ar plăcea să nu ne mai lăudăm cu ele decât în momentul în care sunt deja implementate pe telefon.

Hardware și performanță

Senzorul de amprentă din ecran funcționează cum trebuie, iar în combinație cu Face Unlock deblocarea se face instant.

Face Unlock-ul mi s-a părut mai rapid decât la S10+ dar mai lent decât la P20 PRO (la fel mi s-a părut și la Mate 20 PRO).

Fast Battery Charging este în medie cu celelalte flagship-uri, în maxim 2 ore se încarcă de la 5% la 100%. Față de P20 PRO, are și wireless și reverse charging. Bune la casa omului, dar wireless charging-ul nu l-am mai folosit de pe la S7 încoace.

Difuzor sub display – Huawei P30 Pro face parte din categoria telefoanelor care are difuzor sub display. Am testat pentru o perioadă scurtă și nu mi se pare că pot simți diferența între sunetul produs de P20 Pro și cel produs de P30 Pro.

Cât ține bateria la Huawei P30 PRO?

Cam două zile cu luminozitatea setată pe auto, Dual SIM always on, wifi și locația activate cam în permanență, date 2-3 ore pe zi, uneori și Bluetooth pentru câteva zeci de minute. Sunt foarte mulțumit de acest aspect. Mai jos aveți exemple de la 4 cicluri de descărcare:

Concluzie

Huawei P30 PRO este un telefon foarte bun din toate punctele de vedere. Ridică (din nou) ștacheta, pe care sunt de părere că oricum, tot Huawei o setase. Nu dezamăgește la niciun capitol și nu face rabat la calitate. După cum se vede prin fotografiile de mai sus, în ultimul city break nu am mai luat aparatul foto cu mine și nu mi-a părut rău. Pur și simplu comoditatea de a avea doar un telefon în buzunar (cu care să poți da și share rapid la fotografii) câștigă în fața calității superioare a unui DSLR.

Între P20 PRO și P30 PRO l-aș alege pe cel din urmă, aș trece peste dimensiunea mai mare mai ales datorită camerei wide. Între Mate 20 PRO și P30 PRO nu mi se pare că se simte o mare diferență. Dacă nu m-ar interesa zoom-ul de 5x, aș alege în funcție de preț. Între Samsung S10+ și Huawei P30 PRO? Dacă vă place fotografia pe timp de noapte și zoom-ul foarte mare, alegeți Huawei P30 PRO. Dacă vreți cameră un pic mai wide, culori mai “domestice” ale fotografiei și posibilitatea de a face și foto 16:9, alegeți Samsung.

Dacă v-ați hotărât asupra lui Huawei P30 PRO, găsiți pe site-ul Orange toate variantele și diverse promoții legate de telefon. Puteți beneficia de asigurare Premium timp de un an dacă-l cumpărați până pe 15 mai sau puteți beneficia de oferta de buy-back.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: