Review: Jawbone UP24 – accesoriul distinctiv

By | October 20, 2014

De ziua mea, prietenii mi-au făcut unul dintre cele mai tari cadouri. Jawbone UP24 este o brățară care îți monitorizează activitățile zilnice: de la pașii pe care îi faci, până la orele de somn dormite nedormite, în cazul meu. Şi în cazul Jawbone, nu numai că face asta, ci îți face și recomandări pe parcurs.

Brățara este flexibilă, în formă de spirală, cu câteva striații pe partea exterioară. În unul din capete are un buton iar în cealaltă extremitate are un căpăcel ce ascunde un jack de 2.5″. Tot pe partea cu butonul, undeva sub cauciuc se găsesc și două leduri indicatoare. Dintre toate brățările pe care le-am văzut, design-ul acestui Jawbone mi se pare cel mai frumos. A mea este neagră, mai sunt disponibile și alte două culori: portocaliu și bleu. Dar mie cea neagră mi se pare că se potrivește și la o cămașă, ca o bijuterie.

Este rezistentă la stropiri accidentale, spălat pe mâini, însă nu la un duș sau o baie. În interiorul cauciucului se găsesc presărate componentele electronice, de-o parte și de alta a unei plăcuțe flexibile. Toate acestea sunt transparente pentru utilizator. Acel jack 2.5″ se conectează la un adaptor USB și astfel brățara se încarcă. Bateria ține 7 zile fix.

Jawbone UP24 comunică prin bluetooth cu telefonul. Mai există și modelul Jawbone UP simplu, mai ieftin, care se sincronizează cu aplicația atunci când o încarci. Eu nu stau cu bluetooth-ul pornit tot timpul. Îl pornesc o dată sau de două ori pe zi pentru sincronizare.

Măsurarea pașilor mi se pare neinteresantă. Nimeni n-a fost impresionat când am spus că face asta. Chiar dacă această brățară oferă acuratețe mai bună, recomandări și niște statistici mai avansate, măsurea pașilor se poate face deja cu telefonul. Nu ai nevoie de o brățară pentru asta. Iată cum arată niște grafice:

Am fost dezamăgit de faptul că nu poți adăuga și manual pașii cumva din aplicație. Într-o zi n-am avut-o la mână și S Health-ul de pe telefon mi-a înregistrat pașii. Dar n-am avut cum să-i trec în aplicația de la Jawbone. Doar printr-o altă aplicație, MapMyRun, se poate adăuga o plimbare. Nu și numărul de pași.

Monitorizarea somnului mi se pare cel mai util lucru. Dacă porți brățara la mână în timp ce dormi, aplicația îți spune cât timp ai stat în pat, în cât timp ai adormit, cât timp ai stat treaz, de câte ori te-ai trezit, și cel mai important: ce procent din somn a fost somn adânc și ce procent a fost somn “iepuresc”.

Şi asta nu e tot: brățara poate servi și ca ceas deșteptător. Parcă mă trezesc mai odihnit când îmi vibrează brățara la mână față de cum mă trezesc când sună ceasul. Plus că în felul ăsta mă trezesc doar eu, nu și celelalte persoane din casă. Poate fi configurată să te trezească cu 10 până la 30 de minute înaintea orei la care este setată să vibreze, dacă “simte” ea că ai ieșit din somnul adânc. Încă un lucru care te ajută să te trezești mai bine.

Tot prin intermediul aplicației poți programa un power nap, doar că aici nu poți seta cât vrei să dormi. Te trezește ea automat când crede de cuviință. Ca să o pui în modul sleep, ideal ar fi să ții apăsat butonul din capăt înainte să te culci. Însă dacă uiți să faci asta, nu e problemă. Sesizează că ai stat nemișcat și între ce ore și dimineața te întreabă ea: “Were you asleep between x and y am?”

Monitorizarea alimentației ar fi putut fi atât de utilă, însă nu este configurată bine pentru țara noastră. Atunci când vrei să înregistrezi o masă ai 3 opțiuni. Fie prin scanarea codului de bare (care evident că nu funcționează la noi), fie prin introducere manuală sau printr-o simplă poză, ca să-ți amintești.

Din nou, acest lucru îl poate face și o aplicație despre telefon. Dar aplicația Jawbone este una dintre cele mai bune pe care le-am văzut la acest capitol. Fiecare masă primește o notă, iar la finalul zilei se face o medie între notele celor 3 mese. Mi se pare ciudat însă că aici modalitatea de notare este inversată. Mesele sănătoase sunt notate printr-un scor mic, apropriat de 1, iar mesele nesănătoase primesc o notă apropiată de 10.

Meniul din care îți alegi mâncărurile e brambura. Se întâmplă să găsești listați “french fries” de 4-5 ori, fără să se specifice care ar fi diferența între cele 5 listări. Ar fi ajutat o poză în fața fiecăruia pentru o identificare mai ușoară. Eu m-am chinuit să găsesc corespondent pentru cât mai multe mâncăruri. Dar este greu, mai ales pentru cele gătite în casă. Am trecut mâncarea de cartofi drept “potato gnocchi”, micii ca meatballs și tot așa. Cireașa de pe tort? Cantitățile sunt în unități imperiale.

Ce altceva mai poți face cu Jawbone UP24?

O poți folosi pe post de cronometru. Printr-o combinație ciudată (apeși de două ori scurt pe buton și o dată lung) se activează un ceas intern. Apoi poți vedea prin aplicație timpul total.

O poți seta să vibreze când ești inactiv o perioadă mai lungă de timp. E util la birou. Eu am setat-o să îmi bâzâie din 30 în 30 de minute la un moment dat.

Poți adăuga prieteni care au brățara, poți participa la evenimente, o poți conecta cu multe alte aplicații și poți vizualiza informațiile adunate de ea în foarte multe moduri.

Eu oricum dorm cu ceasul la mână, așa că această brățară nu mă deranjează. E cam groasă și uneori o simt în plus. Cu precădere când țin mâna pe mouse, dacă uit să o ridic spre partea superioară a antrebrațului înainte. Inițial am avut mărimea L, dar am returnat-o și am ales un M. Veșnica mea problemă: L era prea mare, acum M mi se pare prea strânsă pe mână. Vă recomand să vă măsurați dacă vreți să o cumpărați.

Prețul este absurd de mare pentru o brățară care nu are display și care nu este complet rezistentă la apă. Competitorul ei direct, Fitbit, costă pe jumătate. Este mai scumpă chiar și decât Gear Fit. De banii ăștia îți poți cumpăra lejer un telefon. O puteți găsi la eMAG, la 675 lei și mai nou la Orange.

Haideți să recapitulăm.

jawbone_up24-19Minusuri:

  • Preț prea mare
  • Nu are display
  • Nu este rezistentă la apă
  • Nu are o mărime universală
  • Nu poți adăuga informații despre antrenament direct din aplicația Jawbone
  • Nu poți adăuga pași prin nicio altă metodă în afră de brățară
  • Poți pierde căpăcelul
  • Cam groasă, incomodă

jawbone_up24-21Plusuri:

  • Design foarte frumos
  • Autonomie mare
  • Cea mai bună aplicație dintre toate fitnes trackerele
  • Interactivitate
  • Monitorizare excelentă a somnului

 

Concluzie:

Jawbone UP24 reprezintă cadoul perfect din punctul meu de vedere, că tot se aproprie Decembrie. Este genul de gadget pe care ți-l dorești, îți place, dar pe care nu te-ai încumeta în vecii vecilor să dai banii. Este utilă? Discutabil. Aș spune că funcția de monitorizare a somnului o salvează de la rușine. Comparativ cu ceilalți competitori ai ei, mi se pare cea mai completă alegere.

O poți privin însă ca pe o bijuterie. Sau ca pe un accesoriu distinctiv. O bucată de cauciuc foarte scumpă, ce mie îmi place foarte mult. Plus că în cazul meu mai are și valoare sentimentală. Probabil că de acum încolo nu mă veți mai vedea fără ea la mână.

Dacă v-a plăcut articolul și sunteți interesați de brățări smart, puteți citi și review-ul meu pentru Gear Fit.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Review: Jawbone UP24 – accesoriul distinctiv

  1. corina

    Eu am una la fel, o folosesc din August si sunt foarte multumita de ea. S-o porti sanatos! 🙂

    Reply
  2. Pingback: Withings Activité: Un pas în direcția bună | revoblog.ro

  3. Miha

    Este foarte proasta. Inregistreaza pasi si daca te plimbi cu masina sau daca speli vase… ca dai din mana… so… what’ s the point??

    Reply

Spune-ți și tu părerea: