Review Laptop de gaming Lenovo Legion Y540-15IRH cu placă video GeForce RTX 2060

By | June 9, 2020

Inițial îmi doream un ultrabook performant, pe care să mai pot edita câte un video, dar care să îmi ofere și portabilitate. Doar că atunci când am văzut la ce prețuri ajunge un ultrabook care să facă ce vreau eu, am virat către un laptop de gaming, sacrificând așadar portabilitatea. Judecând însă după cât de mult am călătorit în ultimele patru luni, acum mă felicit pentru decizie.

lenovo legion y540 15irh nvidia rtx 2060

Specificații:

  • Display IPS, antiglare, de 15.6″ cu luminozitate de 250 de niți, rezoluție Full HD și 60 Hz refresh rate;
  • Procesor din generația a noua (Coffee Lake, pe 14 nm) Intel Core i5-9300H cu frecvență de bază de 2.40 GHz care poate crește până la 4.10 GH;
  • Placă video NVIDIA GeForce RTX 2060 cu 6 GB;
  • Memorie 8 GB DDR4 la 2666 MHz;
  • SSD 512 GB NVMe de la Micron;
  • Wireless Intel AC9560 cu 802.11 ac 2×2 și Bluetooth 5 (pe eMAG e trecut greșit Bluetooth 4.2);
  • Porturi: 1 x Mini DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0, 1 X USB Type C, 3 x USB 3.1 Gen 1, Ethernet, jack combo pentru microfon/căști;
  • Cântărește 2.3 kg de unul singur și 3 kg împreună cu adaptorul de rețea;
  • Grosime de 26 mm, dimensiune 36.5 cm x 26 cm;
  • Baterie de 57 Wh cu 3 celule, încărcător de 230 W;
  • Tastatură iluminată, webcam 720p, audio by Harman, fără unitate optică;
  • Preț: 3.700 lei pentru varianta mea, cu display 60 Hz, 4.900 lei pentru varianta cu display 144 Hz, 5.100 lei pentru varianta cu display 144 Hz și SSD 1 TB.
  • Alte variante de Lenovo Legion Y540-15IRH: la eMAG, la PC Garage, la evoMAG sau la Altex

Laptopurile Lenovo din seria Y sunt construite în așa fel încât să ofere performanțe bune dar cu un design cât de cât compact. Sigur, nu este un ultrabook, dar nici nu aduce a namilele de laptopuri de gaming “de pe vremuri”, care cântăreau cât un frigider. Lenovo Legion Y540-15IRH are 26 de milimetri grosime și cântărește 2.3 kilograme. Este așadar mult mai subțire decât precedentul meu laptop (circa 2013), care deși nu era de gaming, avea 36 mm grosime.

Pe hârtie este și mai ușor decât vechiul laptop, dar dacă facem comparația împreună cu adaptorul, sunt șanse ca Lenovo să piardă. Asta pentru că Lenovo are un adaptor cât o cărămidă, care cântărește 700 de grame. Deci dacă chiar trebuie să mergi undeva, cu tot cu adaptor vei căra în rucsac aproximativ 3 kg.

Design și construcție

Carcasa este construită din plastic mat, iar pe spatele display-ului are niște mici rizuri. Singurul indiciu că ar putea fi un laptop de gaming este logo-ul Legion scris cu litere glossy și steaua din interiorul literei “O” care se aprinde atunci când laptopul este pornit. Mie-mi place chestia asta, că nu simt nevoia să strig “hey, uite ce gamer sunt eu!!!” oriunde m-aș afișa cu el.

capac iluminat lenovo legion y540 15irh

laptop gaming lenovo legion y540 15irh

Laptopul este foarte compact iar display-ul este mărginit de o ramă foarte subțire. Totuși, pentru a obține o ramă atât de subțire, Lenovo a montat webcam-ul în partea de jos, ceea ce face ca unghiul de filmare al webcamului să pară un pic ciudat. Între a nu avea un webcam și a avea unul poziționat dubios, prefer această variantă. Mai degrabă mă deranjează faptul că display-ul cu tot cu ramă este atât de subțire încât flexează ușor atunci când capacul este ridicat cu o singură mână. Dacă vă uitați la poza de mai jos veți observa:

capac laptop lenovo legion y540

Ce-mi place foarte mult este că laptopul are porturi și în spate și pe laterale. Singurul lucru pe care mi l-aș fi dorit în plus ar fi fost un cititor de carduri, dar am înțeles că este o lege nescrisă care spune că laptopurile de gaming nu au așa ceva. Pe partea stângă are un USB 3.1 și un jack:

lenovo legion y540 porturi

Pe partea dreaptă are alt USB 3.1 și un orificiu în care trebuie să bagi o agrafă dacă vrei să intri în BIOS:

Pe muchia din spate are un UBS Type C, Display Port 1.4, USB 3.1, HDMI, Ethernet și alimentarea în stilul Lenovo, cu mufă pătrățoasă. Aici mi-ar fi plăcut să văd implementată o idee de finețe. Când stai cu laptopul în față și pliezi capacul să introduci ceva în unul din porturi, trebuie să o cam faci pe dibuite. Dacă laptopul tot are acea ramă, ar fi fost excelent dacă Lenovo ar fi pus și niște indicatoare cu LED, ca să nu încerci degeaba să bagi cablul USB în portul HDMI și invers 🙂

 

Pe partea inferioară a laptopului singurul lucru interesant este grila opulentă pentru cele două coolere, care chiar își fac treaba. Când îl ții pe genunchi simți fluxul de aer când pornesc. Pe lângă aceste două mari ventilatoare, laptopul mai are fante de evacuare a aerului pe fiecare muchie, așa că răcirea mi se pare foarte bună. Spun asta pentru că în Windows cele două ventilatoare nu prea pornesc. Și apropo de asta, când pornesc, fac zgomot. Nu fac la fel de mult zgomot ca cele de la laptopul meu vechi, dar se aud, sunt prezente și pot fi deranjante pentru cei din jur.

Tot la partea inferioară aș mai spune că laptopul nu are un panou de acces rapid la RAM sau la HDD, iar bateria nu este detașabilă. Aici merită menționat că dacă îl iei de la eMAG și vrei să-i faci un upgrade, cei de la Depanero spun că “nu se pierde garanția dacă laptopul este prevăzut cu o ușă de acces rapid către RAM/SSD”. Bănuiesc că dacă îi desfaceți capacul cu foarte mare finețe, se poate face upgrade fără pierderea garanției. Cancel that. Cineva mi-a atras atenția că Lenovo spune că acest laptop memoria nu este “Customer Replaceable Unit”, deci nu vă recomand să o schimbați în regim propriu dacă nu vreți să aveți probleme cu garanția.

Displayul este foarte bun din punctul meu de vedere, decent din punctul de vedere al celor mai pretențioși. Culorile sunt vii, iar cei 250 de niți + filtrul anti-glare îl fac suficient de luminos pentru a fi folosit ocazional afară sau pe balcon, acolo unde sunt făcute pozele din articol. Se simte că este mai bun decât display-ul de 200 de niți al laptopului vechi dar cumva sub monitorul cu 300 de niți pe care îl am pe birou. Sigur, ar fi fost ideal un panel cu refresh rate mai mare, de 120 sau 144 Hz. Pentru unii gameri un laptop cu display de 60 Hz este o blasfemie. Există și o variantă cu 144 Hz, însă evident că prețul acelei variante este mai mare.

Tastatura mi se pare cel mai slab punct al laptopului. Tastele sunt late și imprecise. Mi se întâmplă foarte des să apăs pe o margine a unei taste, să se simt fizic că s-a apăsat dar să nu văd litera pe ecran. Pe lângă asta, layout-ul este ciudat și nu m-am obișnuit cu el nici acum. Tastatura nu are buton mare de enter, așa că apăs mereu pe back slash-ul de deasupra. Numpad-ul este mutat mai sus și Num Lock-ul este pus în partea de jos, așa că-l caut de fiecare dată și îmi lipsește și tasta mică de enter de pe Numpad. Înca un lucru care mă enervează este că tastele speciale nu pot fi apăsate decât prin combinație cu “FN” si nu există o setare de soft care să dezactiveze asta (am căutat și în BIOS, nu este). Mă bucur ca măcar am taste direcționale la mărime completă.

tastatura laptop lenovo legion y540 15irh

Tastatura are un singur mare avantaj față de cea a laptopului precedent. Este iluminată pe trei niveluri, cu o culoare bleu foarte decentă. Așa arată noaptea:

Performanță, autonomie, utilizare

Nu sunt genul care să facă teste de benchmarking. Pot însă să spun că laptopul acesta (heh, poate și pandemia) mi-a repornit pofta de gaming. Am început cu Call Of Duty: Modern Warfare, unde laptopul rulează jocul cu 60 fps constant cu toate setările la maxim și cu Render Resolution la 1920 x 1080 p.

lenovo legion call of duty modern warfare

Am făcut și un test cu Render Resolution la 3840 x 2160. Dacă vrei să te lauzi prietenilor, poți să zici că merge. În realitate, nu este o experiență de joc fluidă, iar counterul de fps-uri stă între 20 și 30. Nu recomand 🙂

World Of Tanks cu setările pe Ultra arată cam așa:

Iar la C.S:GO fps-urile stau constant peste 100 la rezoluție 1920 x 1080 cu toate setările pe maxim. Variază între 150 și 300, depinde dacă joc pe display-ul laptopului sau pe monitorul 4K.

Aici merită menționat că în jocuri, deși ventilatoarele fac zgomot ca hota din bucătărie, nu mi s-a întâmplat niciodată să simt că mă frige vreo parte a tastaturii, chiar dacă podul palmei drepte îmi transpiră mai mereu. Legat de zgomot, o aplicație de pe telefon îmi spune că se învârte în jurul a 50 dB în timpul unui joc. Aplicația zice că zgomotul ar fi comparabil cu un birou liniștit, ceea ce nu este departe de adevăr.

În privința temperaturii interne, procesorul ajunge destul de repede la 95-96 de grade, e de ajuns doar să intri în meniul unui joc pentru asta. Iar throttling face destul de repede (cum se vede mai jos). I-am făcut undervolting pentru a rezolva această problemă.

Din punct de vedere al realizărilor multimedia, sunt fericit că după un proces foarte complicat, am reușit să activez HDR pe Windows 10 pentru YouTube și Netflix.

Sunetul este cu bune și cu rele la acest laptop. Pe el scrie “audio by Harman”, însă sunt învățat să nu dau importanță acestor titulaturi. Bass-ul este lipsă, ca la orice laptop, dar celelalte frecvențe sunt reprezentate ok. Ce îmi place este că volumul este de ajuns pentru a asculta ocazional diverse clipuri pe YouTube. La celălalt laptop zgomotul cooler-ului îl acoperea pe cel al difuzoarelor. Am ascultat muzică și prin sistemul audio conectat prin Bluetooth și se aude foarte bine. Ca un mic bonus, laptopul are și Dolby Atmos.

lenovo legion dolby atmos

Partea nasoală este că placa de sunet integrată este destul de slabă, nu are un driver foarte bun și nu există setări pentru mai nimic (bass boost, enhancements), nici măcar pentru un banal equalizer. Nu vă recomand căști cu jack pentru acest laptop, ci mai degrabă niște căști pe USB, cu un DAC integrat. Am scris aici de ce.

Tot la capitolul hardware și performanță, pot spune că mă declar mulțumit de partea de wireless. La cel vechi Bluetooth-ul mergea când și când, aici conexiunea a fost mereu stabilă către orice am încercat. Placa wireless de rețea nu mi-a pus nicio problemă până acum. Am semnal oriunde în apartament și de multe ori m-am jucat World Of Tanks direct wireless, fără să-mi fie frică de latență.

Un punct slab al laptopului este autonomia. Bateria cu doar trei celule nu oferă autonomie în Windows pe wifi decât 2 ore și jumătate, maxim 3. Aici este și un pic vina Lenovo, pentru că din start ei au configurat laptopul să folosească placa video a laptopului indiferent de aplicație. Eu zic că în Windows placa video integrată în procesor este suficientă pentru orice ți-ai dori. Așa că cei care vor mai multă autonomie pot activa placa video onboard din BIOS sau din software-ul Lenovo Vantage. Totuși, parcă nu i-ar fi stat rău acestui laptop cu o baterie detașabilă cu șase celule.

lenovo legion hybrid mode

Un ultim bonus (sper) al acestui laptop este SSD-ul NVMe cu care vine echipat. Windows-ul s-a instalat în vreo 5 minute, iar la boot durează 4-5 secunde. În afară de asta (și de rata de transfer mare), ca feeling, nu se simt mari diferențe în Windows față de un SSD normal de calitate.

Spuneam că sper să fie un bonus, pentru că la un moment dat, după un meci de World Of Tanks, când jocul revenea în meniu, m-am trezit cu un BSOD de toată frumusețea. Un KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR, urmat de EFI PXE 0 for IPv4 boot failed, cu cireașa de pe tort: Default Boot Device Missing or Boot Failed.

Din ce am citit pe internet, BSOD-ul pare cauzat de faptul că SSD-ul a dat la un moment dat un rateu, iar următoarea eroare (EPI PXE 0 for IPv4 boot failed) a apărut pentru că Windows-ul nu-l mai detecta și încerca să booteze de pe placa de rețea. La momentul respectiv eroarea s-a rezolvat cu un simplu restart și nu s-a mai întâmplat de atunci (a trecut aproximativ o lună până la acest articol). Pe lângă asta, acum 2 săptămâni am primit prin Lenovo Vantage un update de BIOS pentru SSD, care sper că adresa această problemă.

Concluzie

Consider că am făcut o afacere foarte bună cu acest laptop. L-am cumpărat de Black Friday 2019 cu 3.700 de lei și de atunci nu am mai văzut un laptop cu placă video NVIDIA RTX 2060 la acest preț. De fapt, în momentul de față, cel mai ieftin laptop cu RTX 2060 este tot Lenovo Legion Y540-15IRH, dar modelul cu display de 144 Hz, pe care vi-l recomand dacă vă permiteți (4.900 lei).

Recunosc că încă de când am explicat ce înseamnă ray tracing am rămas cumva “hooked” de această tehnologie și placa video cu RTX a cântărit destul de mult în achiziție. Însă pe măsură ce am testat laptopul mi s-a părut că am primit mai mult decât ceea ce mă așteptam să primesc. De la display până la SSD și sunet. Ca planuri pentru viitorul îndepărtat, probabil că voi upgrada memoria când va ieși din garanție (sau când voi simți nevoia), și voi pune încă un SSD NVMe. În rest, nu am ceva crucial de reproșat acestui laptop. Then again, poate-i doar confirmation bias 🙂

Plusuri: Minusuri:
Raport calitate/preț excelent; Tastatură dubioasă;
Hardware foarte bun; Autonomie mică, baterie nedetașabilă;
Porturi pe toate laturile; Adaptor mare;
Dual fan, relativ silențios pentru gama lui Placă de sunet mediocră

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Review Laptop de gaming Lenovo Legion Y540-15IRH cu placă video GeForce RTX 2060

  1. Ovidiu Andrei Gheorghita

    Nice review.
    Sfatul meu ar fi fost sa astepti pana la Blackfriday 2020 si ti-ai fi putut lua cu 4999 lei un gaming laptop cu specificatiile de mai jos:

    Laptop Gaming ASUS ROG Strix G G531GV cu procesor Intel® Core™ i7-9750H pana la 4.50 GHz Coffee Lake, 15.6″, Full HD, IPS, 120Hz, 16GB, 1TB SSD, NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 6GB, Free DOS, Black

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, și mie mi-ar fi plăcut un ASUS, dar modelele lor cu RTX2060 depășeau bugetul. Și nu-mi pare rău că l-am luat atunci. În momentul de față nu mai găsești nimic cu RTX2060 sub 4800-5000 lei. Și este o diferență considerabilă între 3700 și 5000 de lei 🙂

  2. dam167

    Eu n-aș lua un laptop cu luminozitatea ecranului sub 400 nits. Nu prea contează ce baterie ar fi pus, pentru că nimic nu duce placa aia video.

    La ce frecvență stă procesorul după throttling? aproape de 3GHz?

    Reply
    1. Revo Post author

      Eu am monitorul principal 4K de 300 de nits și îl țin chiar lângă un geam (fără perdea), mi se pare ok. Ar fi fost bună o baterie mai mare pentru că i-ar fi prelungit autonomia în modul de browsing/desktop, când stă pe placa video onboard.

      Nu mai țin minte pe la cât stătea frecvența, parcă pe la 3 și ceva, da.

Spune-ți și tu părerea: