Review: monitor BenQ EW3270U 4K HDR

By | April 26, 2018

Unul dintre planurile de care d-abia aștept să mă apuc după renovare este amenajarea biroului. Partea bună este că știu deja ce va sta pe el: un monitor BenQ EW3270U de 31.5″ cu rezoluție 4K și HDR.

Este un monitor elegant, destinat celor care lucrează de acasă, dar care vor și un pic de distracție și multimedia. Pe mine rezoluția mare mă va ajuta să împart monitorul în două sau chiar 4 ferestre pentru scris articole/browsing și în același timp voi putea să văd fără probleme un film de pe canapeaua din spatele biroului. Cam asta ar fi motivele pe care le poți lua și tu în calcul dacă nu știi ce să alegi între un monitor mai mare sau două-trei mai mici.

Specificațiile pentru BenQ EW3270U sunt următoarele:

  • Diagonală de 31.5″, format 16:9, rezoluție 4K 3840×2160;
  • Panel VA, contrast 3000:1, 300 de niți luminozitate și timp de răspuns 4 ms GTG;
  • Suport pentru HDR 10
  • Tehnologie Brightness Intelligence Plus
  • Tehnologie Low Blue Light
  • Flicker-free
  • AMD FreeSync
  • Conector USB-C, 2 x HDMI 2.0, Display Port și jack de 3.5″ pentru căști;
  • Poate fi înclinat între -5 și + 20 de grade;
  • Boxe 2 x 2W

Design și construcție

L-am asamblat destul de ușor, nu a trebuit să strâng decât două șuruburi. Accesul la porturi se face de jos în sus și este un pic dificil dacă nu ai o imagine mentală cu porturile. De asemenea, mi-ar fi plăcut să aibă și wire management. Dar acestea sunt singurele neajunsuri.

Design-ul îmi place. BenQ EW3270U este un monitor sobru care s-ar potrivi de minune într-un birou modern. Muchiile laterale și cea superioară sunt dintr-un plastic negru mat, iar muchia de jos este de culoare gri, tot mată. Sub logo-ul BenQ este senzorul ambiental de culoară neagră și singurul buton la vedere este unul auriu, pentru activarea funcțiilor Brightness Intelligence Plus și HDR.

BenQ EW3270U

Butoanele sunt orientate în partea de jos, la fel și LED-ul de power. Un lucru bun, deoarece noaptea, acesta nu va lumina toată camera, decât zona de sub el de pe birou.

Stativul este tot dintr-un plastic gri care imită aluminiul polișat, însă sunt foarte entuziasmat de faptul că nu este glossy! Sub monitor se continuă cu o zonă lucioasă, însă este un procent nesemnificativ. Mai mult, are o formă rectangulară, așa că îmi pot așeaza pe el telefoanele. Perfection achieved.

Tehnologii și experiență de vizionare

Lucrez foarte mult de acasă, așa că sper ca funcția Brightness intelligence Plus să mă ajute să nu mă mai duc la culcare cu ochii obosiți. BI+ detectează luminozitatea ambientală și temperatura de culoare și le reglează pe cele ale monitorului pentru a evita supraexpunerea și pentru a spori detaliile în zonele întunecate. Cel mai bine este explicat în video de mai jos:

Se poate activa/dezactiva sau se poate lăsa pe “auto”. Senzorul monitorului detectează când se schimbă condițiile de iluminare din cameră și face el automat ajustarea.

Monitorul are și tehnologie Low Blue Light. Inițial am zis că este redundantă, pentru că acum are și Windows 10 această funcție. Însă cele 4 presetări (Multimedia, Web-surfing, Office și Reading) oferă mai multe grade de libertate decât default-ul din Windows 10.

Mult mai mult am apreciat că este Flicker Free. Dacă vreți să vedeți dacă monitorul vostru este flicker free, puneți telefonul sau aparatul foto pe un timp de expunere cât mai mic și încercați să filmați monitorul. Dacă apar niște valuri pe filmare, nu este flicker free. Eh, acele valuri care apar pe display obosesc ochii.

HDR-ul cred că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Aproape că a devenit un standard și ar fi păcat ca un monitor cu rezoluție 4K să nu aibă și HDR. Acest monitor însă poate emula HDR chiar și de la sursele care nu transmit encodat HDR. Deci pe lângă Netflix, l-am testat în câteva jocuri pe PS4 și mi se pare că se descurcă bine. De exemplu în Assassin’s Creed se disting mai multe detalii atunci când ești îndreptat cu personajul contre-jour.

Ar mai fi demne de menționat și tehnologiile Super Resolution și Smart Focus Mode. Prima crește densitatea de pixeli în cazul în care sursa video nu este de mare calitate (ex: un stream online). Cea de-a doua face un chenar mai luminos în centrul ecranului, întunecând restul. Ideea ar fi să te facă să te concentrezi doar pe zona luminoasă. Eu nu prea am folosit-o, pentru că mi se pare complicat de activat/dezactivat.

Nu în ultimul timp, pentru gamerul din mine există și funcția AMD FreeSync. Nu am folosit-o, pentru că placa mea video este de generație mai veche. D-abia aștept să schimb laptopul 🙂

În concluzie, dacă vreți un monitor foarte bun pentru “work from home”, pe care să puteți să vedeți și un film în condiții excelente și să vă mai și jucați, vă recomand BenQ EW3270U. Prețul său va fi în jur de 3.600 lei, ceea ce mi se pare foarte ok pentru un monitor de 32″ 4K cu HDR10.

UPDATE: Îl găsiți la eMAG și la PC Garage cu prețuri între 2.300 și 2.650 lei.

Plusuri: Minusuri:
Protecție foarte bună pentru ochi (BI+, low blue light, flicker free) ; Maximum 60 Hz refresh rate;
Rezoluție 4K și HDR10; Fără wire management;
Design elegant, fără prea multe suprafețe glossy; Acces greoi la porturi
Conectivitate bună (boxe, USB-Type-C):

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: