Review NAS Synology DS419slim – NAS mic și silențios pentru SSD-uri

By | September 30, 2020

Să presupunem că vrei un NAS, dar o să-l ții cu tine în sufragerie și nu vrei să facă zgomot, eventual nici să nu ocupe mult loc. Pentru asta a fost gândit NAS-ul Synology DS419, a cărui cutie cu totul, după cum puteți vedea, se poate ține într-o singură mână:

cutie nas synology ds419slim

Specificații NAS Synology DS419slim

  • 4 x bay-uri de 2.5″ hot swappable pentru SSD-uri cu suport pentru maxim 20 TB (2 x 5TB);
  • 2 x porturi RJ45 1GbE;
  • 2 x port-uri USB 3.0;
  • Procesor Dual-core 1.33 GHz;
  • 512 MB DDR3;
  • Cooler interschimbabil;
  • Nu vine cu SSD-uri incluse;
  • Preț: aproximativ 1.900 lei;

Design

După cum spuneam, NAS-ul este foarte mic. Comparat cu alte NAS-uri, acesta este practic un NĂSuc. Fără SSD-uri are o greutate până în 700 de grame. Așa arată din față:

NAS Synology DS419slim

Destul de minimalist. Carcasă din plastic negru mat, LED-uri de status pentru LAN-uri și HDD-uri, un port USB, iar pe lateral avem butoanele de STATUS și POWER:

Nas Synology din lateral

Așa arată din spate, unde sunt bay-urile pentru SSD:

 

Iar cooler-ul este jos:

Interfață

Interfață web-based destul de simplă și eficientă. Așa arată homescreen-ul și starea rapidă a sistemului:

interfață synology

Iată cu ce aplicații vine preinstalate:

synology ds419slim aplicații

Mai jos este lista cu aplicații care pot fi instalate pe NAS. Synology DS419slim poate fi transformat în server multimedia, server de mail, server video, foto, server HTTP sau sever de Plex:

Și iată cum arată Control Panel:

Cum am folosit Synology DS419slim?

În principiu l-am folosit ca shared drive pentru arhiva de poze. De fapt ca share folder, pentru că aveam să aflu ulterior că Synology nu îți permite să mapezi un drive ca atare, ci doar un folder din interiorul lui. Lucru care nu ar fi fost neapărat o problemă, dacă aș fi știut asta din prima și nu mi-aș fi bătut capul să îl conving neapărat să îmi afișeze drive-ul 🙂 În fine, până la urmă am reușit. Vedeți mai jos diferența dintre folderul acestui NAS (homes DS419slim) și celelalte de pe alt NAS (Alice, Marius și Storage), care erau deconectate.

synology shared folder

Un alt lucru pe care l-am apreciat la Synology DS419slim este faptul că poate stream-ui nativ fișiere video către TV. După ce l-am conectat în rețea, TV-ul meu Samsung mi-l detecta la surse ca pe un stick usb conectat direct la televizor.

Performanțe

Am făcut teste atât pe fir cât și wireless cu aceleași fișiere și le-am cronometrat. Un video mare de 9.83 GB și mai multe fișiere mici (poze și filmări din vacanță) însumând în total 9.95 GB. Am obținut următoarele valori:

  • Transfer wireless fișier mare (9.83 GB) SSD NVMe > NAS – 16 min și 38s – 10 MB/s
  • Transfer wireless mai multe fișiere (9.95 GB) SSD NVMe > NAS – 19 min și 36s – 8.66 MB/s
  • Transfer wireless fișier mare (9.83 GB) NAS  > SSD NVMe – 13 min și 47s – 12 MB/s
  • Transfer wireless mai multe fișiere (9.95 GB) NAS > SSD NVMe – 19 min și 32s – 8.69 MB/s

transfer ssd nas synology

  • Transfer pe fir fișier mare (9.83 GB) SSD NVMe > NAS – 1 min și 31s – 110 MB/s
  • Transfer pe fir mai multe fișiere (9.95 GB) SSD NVMe > NAS – 3 min și 05s – 55 MB/s
  • Transfer pe fir fișier mare (9.83 GB) NAS > SSD NVMe – 1 min și 31s – 110 MB/s
  • Transfer pe fir mai multe fișiere (9.95 GB) NAS > SSD NVMe – 2 min și 04s – 82 MB/s

transfer nas ssd

Valori foarte bune. Un transfer pe fir practic este similar cu un copy-paste dintr-un folder în altul pe hard disk.

Concluzie

Vă recomand NAS-ul Synology DS419 slim dacă vreți un NAS mic, silențios și rapid. Chiar dacă este mic, are 4 slot-uri pentru SSD-uri, așa că spațiul de stocare ar trebui să fie destul. Are interfață plăcută, cu posibilitatea de a instala multe aplicații și oferă viteză bună de transfer.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Review NAS Synology DS419slim – NAS mic și silențios pentru SSD-uri

  1. Bogdan Draghicescu

    cum se misca interfata? eu am un NAS Synology mai vechi ( DS213air) cu un procesor de 1.6ghz dar cu 256 RAM. mie mi se pare ca se misca sacadat uneori, ca nu foloseste toata banda disponibila etc. avand mai mult RAM se misca fluent interfata? poti adauga ram ulterior?

    Reply
    1. Revo Post author

      Cât timp m-am jucat eu prin interfață nu am observat nimic în neregulă, dar e greu de tras concluzii aici, trebuie văzut în timp când se comportă. Am văzut și eu că are doar 512 MB RAM. În specificații nu scrie nimic că ar putea fi upgradabil, deci nu îmi imaginez că se poate.

    1. Revo Post author

      Transferurile mai multor fișiere mici vor avea întotdeauna viteze mai mici. Am obținut similar și cu celălalt NAS pe care l-am testat: https://www.revoblog.ro/review-nas-qnap-ts-251b-cu-port-hdmi/ . Vezi ca cei 18 MB/s să nu fie o viteză instantă. Ca să o obții pe cea medie trebuie să cronometrezi durata totală a download-ului și să împarți dimensiunea totală a fișierelor la timpul necesar download-ului.

    2. Madalin

      Stiu, viteza medie este de 18 Mb/s. Initial era de maxim 10Mb/s, am schimbat routerul si a mai crescut putin. Oricum mi se pare slaba, ca sa copiezi ceva din retea te apuca somnul 🙂

Spune-ți și tu părerea: