Review: Samsung Galaxy S6 – Smooth Operator

By | May 25, 2015

Pe piața din afară, Samsung nu mai stă atât de bine, e înghesuit undeva la mijloc. Xiaomi mușcă bucăți mari din segmentul low cost în timp ce pe segmentul premium Samsung are eterna problemă cu iPhone. Așa că pentru S6 a trebuit să își facă loc pe undeva. Au ales calea grea, au renunțat la mai toate avanposturile funcționale pe care le-au cucerit cu pași mici de Android și s-au avântat în lumea chestiilor care strălucesc.

DSC03292

Plusuri:

  • Design excelent
  • Cameră excelentă
  • Cititor de amprente
  • Încărcare rapidă

Minusuri:

  • Baterie internă
  • Nu e rezistentă la apă
  • Se încălzește (dar foarte puțin)
  • Lipsa unui slot microSD

 

Ambalare & Accesorii

Samsung a renunțat la cutia cu imitație de parchet și a trecut la un ambalaj alb, minimalist. În interiorul acesteia găsim telefonul, manualul de utilizare, căștile cu un nou design, pin-ul pentru schimbarea cartelei (nanoSIM) și încărcătorul cu un fir o idee mai lung decât precedentele.

Despre încărcător ar fi de menționat că încarcă fie la 9V și 1.67 mAh (pentru fast charging) fie la 5V și 2 Ah. Deci nu riscați să stricați un Note 3, Galaxy S5 sau orice alt telefon dacă-l încărcați cu adaptorul de Galaxy S6.

Design & Construcție

Am ales să testez Galaxy S6 Edge pentru că am văzut mai mult entuziasm decât pentru versiunea normală. Telefonul este foarte frumos și arată excelent în nuanța Black Sapphire. Aspectul este distinct, până și tatăl meu l-a observat, de regulă pentru el mai toate sunt la fel.

galaxy-s6-edge-review-29

Pe rama laterală din aluminiu găsim în partea de sus tăvița pentru nanoSIM și un emițător IR, jos avem jack, port microUSB și difuzor iar pe laterale butoanele de volum și de power. Iată-l lângă Note 3 și apoi toate celelalte muchii în parte.

Pe spate avem camera ieșită în relief, cititorul de puls și sticlă. Da, este sticlă și pe spate, nu plastic așa cum spunea cineva.

galaxy-s6-edge-review-33

Mi-a plăcut foarte mult cum se simțea telefonul în mână, aș spune că Samsung a reușit în sfârșit să creeze acel sentiment de produs premium. Butoanele sunt foarte ferme, materialele sunt autentice .. nu mi s-a părut că scârțâie nimic la design.

Display curbat

Muchiile curbate ale display-ului îl fac să pară și mai subțire decât este în realitate. Tot din cauza lor am scos de multe ori telefonul din buzunar cu partea din spate spre mine. De fapt, doar muchiile sticlei care acoperă ecranul sunt curbate, display-ul este tot un panou normal, plat.

galaxy-s6-edge-review-10

La ce folosește display-ul curbat? Îți poți seta să afișeze ceasul într-un interval orar (noaptea să spunem) pe oricare dintre marginile lui dorești. Mai poate arăta notificări și știri, însă știrile sunt cele de la Yahoo US, irelevante pentru noi. De asemenea, dacă telefonul este cu fața în jos îl poți seta să licăre într-o anumită culoare în funcție de persoana din agendă care te sună. Dar de ce Doamne iartă-mă ai lăsa un asemenea telefon cu display-ul în jos?

Destul de multe posibilități, dar parcă nici una utilă cu adevărat. Pot identifica însă două dezavantaje ale unui asemenea display. Prima ar fi că este mai susceptibil la spart în cazul unei căzături. A doua ar fi că orice folie de protecție (sau husă?) ar arăta oribil peste el.

Performanță & Autonomie

Ca s-o lămurim cu subiectul fierbinte din prima, bateria ține o zi. Cu toate astea, încărcarea rapidă te ajută foarte mult să ai telefonul cât mai mult timp aproape de tine, încărcat. În jumătate de oră bateria se încarcă la 50% și apoi în puțin mai mult de 30 de minute ajunge la 100%. Mă bucur că îți estimează și cât timp mai durează până ajunge la 100%. S6 se poate încărca inclusiv wireless.

Cât spațiu mai rămâne disponibil pe S6 după ce instalezi aplicațiile? Alt subiect sensibil. Mie mi-au rămas cam 20 GB și aveam și FIFA și Injustice instalate pe telefon, două jocuri de peste 1GB. Pentru cei care plâng după spațiu, Samsung a introdus și un utilitar care se uită prin fișierele nefolosite și le șterge. Eu nu mă plâng, pentru că acest modul de memorie este de 4x mai rapid decât cel mai rapid card microSD. În practică nu s-a simțit asta, dar sper să se simtă la 4-5 luni de utilizare, când majoritatea telefoanelor încep să gâfâie încercând să intre în galeria foto.

Am făcut și un test cu Antutu, contează? Vă dați seama că în cazul unui astfel de telefon n-am avut probleme cu rularea vreunei aplicații. Mi se pare însă că se încălzește cât să devină sesizabil, deși Antutu n-a detectat nicio schimbare în temperatura bateriei după ce am rulat programul de benchmark. Poate pur și simplu metalul conduce mai bine căldura și nu sunt eu obișnuit.

Cameră foto

Am lăsat camera foto cu diafragmă de f1.9 separat pentru că într-adevăr este excelentă. Începând de la interfața bine organizată, până la funcții și calitatea pozelor. În primul rând mi-a plăcut pentru că o poți accesa instant apăsând rapid de două ori pe butonul central. Vedeți un clip mai jos, mai sunt câteva pe canalul meu de Youtube.

[youtube=https://youtu.be/VnuFDXF2pNA]

Calitatea camerei începe să se vadă în lumină slabă. Focalizează rapid, corect și face poze pe care nu aș fi reușit să le fac cu cea de la telefonul meu. Aici este cu adevărat un progres. Şi ca să vedeți că nu vorbesc prostii, mai jos este aceeași poză făcută din același unghi. O dată cu Galaxy S6 și apoi cu Note-ul meu. Şi ca temă pentru acasă, când mai faceți un grătar, încercați să faceți o poză pe întuneric, doar de la lumina grătarului, ca să o comparați cu cea de-a treia poză.

Mai jos aveți o galerie cu diverse imagini. Vă dați seama că ăla mic și negru numai la poze nu stătea, se mișca de colo colo ca iepurașul Duracel. Autofocusul și-a făcut treaba.

Iată și un avantaj al modului “pro” și al posibilității de a regla balansul de alb și compensarea. Aceeași poză făcută cu setări diferite:

Interfață

Nu sunt schimbări majore la interfață însă sunt câteva care merită menționate. La capitolul personalizare, Samsung adaugă acum și posibilitatea de a downloada teme care schimbă cu totul aspectul meniurilor. Şi încă ceva, de acum poți pune 5 iconițe pe homescreen. Victorie!

Cititorul de amprente funcționează senzațional de bine. Nu mai trebuie să glisezi degetul peste el ca înainte, e de ajuns să-l ții deasupra. Detectează degetul inclusiv dacă este puțin mai ud. Nu am fost nevoit să introduc niciodată codul de siguranță. Dar aș fi dorit totuși posibilitatea de a adăuga încă un pattern de amprentă cel puțin. Pentru că uneori aș fi vrut să deschid telefonul cu mâna stângă, nu cu cea dreaptă. Nu știu dacă este un lucru realizabil.

S Health a fost o altă surpriză plăcută deși este trist că majoritatea funcțiilor ar fi putut fi integrate și pe Note 3, probabil nu se vrea. Oricum, acum îți oferă mult mai multe opțiuni, inclusiv posibilitatea de a monitoriza somnul și paharele de apă băute. Poți înregistra tot felul de activități, de la mers pe bicicletă până la flotări. În cazul flotărilor am găsit și o stângăcie. Nu te lasă să introduci numărul de repetări ci doar minutele. Să-mi spui tu mie Samsung cine contorizează flotările în minute.

Concluzie & Prețuri

Este încă devreme, dar aș îndrăzni să risc și să spun că Samsung Galaxy S6 Edge va fi telefonul cu Android al anului. Iese în evidență, întoarce capete, rămâne pe retină. Cu toate astea, eu nu l-aș cumpăra. M-aș orienta către varianta simplă de S6 normal. Nu mi se pare justificată diferența de preț de aproape 1000 lei în unele cazuri între cele două modele.

Nu știu dacă aș face upgrade-ul de la un S5 sau Note 4 la S6, dar de la orice altceva da. Şi da, cred că Galaxy S6 este mai bun decât HTC One M9.

Iată de unde-l puteți cumpăra și la ce preț. Bine, prețurile variază un pic dar le-am rotunjit eu:

Prețuri actualizate pe 24 mai 2015.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: