S-a împlinit un an de la legea antifumat și planeta încă nu a explodat

By | March 17, 2017

Astăzi s-a împlinit un an de la legea antifumat. Nu aveam data notată în calendar, mi-au adus aminte câteva postări de pe Facebook și mă gândeam să facem un bilanț.

Ştiu că atunci când a apărut legea, au fost reacții atât de virulente, încât ziceai că ne-a interzis cineva dreptul la vot. Am auzit atunci multe scenarii apocaliptice din partea fumătorilor. Că o să se închidă toate barurile și cluburile, că o să se prăbușească economia țării și că în final o să dispară România de pe hartă. Sau că o să fie anexată Bulgariei sau altor țări mai civilizate, care încă nu au interzis fumatul în baruri. Şi chiar au existat companii de tutun care au mânjit niște senatori. Din fericire am scăpat până la urmă.

Cum văd eu, un nefumător, situația la un an după introducerea legii?

Nu cunosc niciun club, bar sau restaurant care să se fi închis din această cauză. Şi chiar dacă s-ar fi închis vreunul, părerea mea este că nu s-a închis din cauza legii, ci din cauza managementului prost.

Personal, în ultimul an am avut parte de mai multe ieșiri în baruri. Ba chiar am mers cu plăcere în câteva locuri pe care înainte le evitam sau le abandonasem din cauza fumului. Mă bucur că în majoritatea timpului mă pot întoarce acasă fără să îmi miroasă hainele a furnal.

Nu vreau să fiu absurd, dar uneori se întâmplă totuși să mergem într-un loc unde nu se fumează și să ajungem acasă mirosind a fum. Şi de aici îți cam faci o impresie despre prestigiul localului. E trist dacă la un an după introducerea legii nu au avut bani să plătească pentru o curățare cu abur a mobilierului.

Am mai întrebat periodic prietenii fumători ce părere au de situația actuală și nu am auzit pe nimeni să se plângă. Când am avut de organizat un eveniment, am avut totuși grijă să le punem și celor fumători un spațiu la dispoziție, așa mi se pare normal.

În concluzie, nu cred că această lege a reprezentat o problemă pentru fumători și nefumători deopotrivă. Şi cu puțin noroc, cine știe, poate în curând vor începe să apară mașini dotate cu scrumieră și la noi în țară.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “S-a împlinit un an de la legea antifumat și planeta încă nu a explodat

  1. Andrei

    Ma mir ca nu au matrasit legea pina acum cu niste derogari care sa o faca inutila…ma mir.

    Reply
  2. Coco Moll

    Am rămas cu țigara în gura când am auzit ultima șmecherie pentru a se fenta legea. Un local, împărțit în doua, în care ultimul spațiu are destinație comerciala iar primul este spațiu proprietate personala. Iar aici se fumează pe rupte…

    Reply
  3. Razvan

    Daca simti asta ca o victorie ma bucur pentru tine.
    Doar ca eu m-as simti mai “victorios” cand o sa reusim sa oprim adevaratele surse care polueaza aerul(ala de-l respiri peste tot, nu doar intr-un spatiu inchis, in care, ghici ce, poti alege sa nu intri!).
    Hai sa ne gandim la toate companiile care nu ar avea drept sa functioneze nici in apropierea unei localitati (sau poate chiar deloc), cu atat mai mult in mijlocul uneia si sa polueze aerul pe cativa zeci de km patrati! La fel, mai sunt si conservele alea de masini de prin Ceausescu cine stie ce ani, depozitarea deseurilor si a gunoaielor si arderea lor fara nici un fel de norme samd. Vezi tu, astea sunt chestii pe care nu prea ai cum sa le ocolesti;
    recunosc, fumatul in localuri unde se mananca reprezinta o mare tampenie, dar nici interzicerea 100% nu mi se pare solutia minune. Doar ca, e mai usor sa te iei de omu de rand, si sa dai o lege prin care sa impresionezi la prima vedere…
    Si da, sunt fumator!

    Reply

Spune-ți și tu părerea: