S-a lansat Nexus 6, Nexus 9 și următoarea versiune de Android

By | October 16, 2014

Aseară, Google a lansat pe furiș trei chestii noi. Noul lor telefon – Nexus 6, noua tabletă – Nexus 9 și au dezvăluit și Android Lollipop. De la asta venea de fapt litera L a proiectului. Telefonul este produs de Motorola și tableta de HTC. Va rămâne în ofertă și Nexus 5, care va primi și el Android Lollipop și va fi telefonul low cost al gamei. Din păcate, nu va fi păstrată și tableta Nexus 7. E oarecum logic, cine mai are nevoie de o tabletă de 7″ când noul telefon are 6″? Dar este păcat, pentru că Nexus 7 este cea mai bună tabletă cu Android. Să o luăm pe rând.

nexus6_2Motorola Nexus 6

Specificații:
Display de 5.96″, AMOLED, 2K
Memorie de 32 sau 64 GB interni și 3 GB RAM
Procesor Quad Core 2.7 Ghz pe SoC Snapdragon 805
Cameră de 13 MP, flash dual, OIS, filmare 4K cu OIS
Baterie de 3220 mAh

Nexus 6 este de fapt un Moto X supradimensionat. Din păcate, 6″ mi se pare mult pentru un telefon. Lumea nu e mulțumită de iPhone 6 Plus care are 5.5″, iar eu am avut un telefon de 6.1″ și știu cum este. Se poate folosi, dar începe să devină hilar.

Design-ul mi se pare superb, la fel ca la Moto X. Şi nu pot să nu observ că apare și sigla Motorola pe el. Are 10mm grosime iar asta înseamna că este mai gros decât Note 4 și iPhone 6. Din ce am observat, parcă pe restul dispozitivelor Nexus nu apare sigla producătorului.

În privința hardware-ului, nu i se poate imputa nimic: au renunțat în sfârșit la LCD și au trecut pe AMOLED, vor mai atrage câțiva fani de aici, vine cu 3 GB RAM – maximul de pe piață momentan și cameră cu stabilizare optică. Bateria are aceeași capacitate ca la Note 4.

Prețul va fi piperat: se zvonește de 650$ în USA – deci mai scump la noi. Să zicem 2.800 de lei.

Nexus 9_Angle_Black_Keybord Folio_mic2HTC Nexus 9

Specificații:
Display de 8.9″, IPS LCD, 2K – format 4:3
Memorie de 16/32 GB internă și 2GB RAM
Procesor Quad Core la 2.3 Ghz pe SoC nVidia Tegra K1
Cameră de 8 MP cu autofocus și flash
Baterie de 6700 mAh

Nu mi se pare nimic memorabil la noua tabletă. Poate doar faptul că are baterie aproape dublă față de modelul precedent și că i se poate atașa o tastatură suplimentară. Însă e greu să inventezi ceva care să înlocuiască o tabletă care deja era foarte bună. Sunt curios ce se va întâmpla cu ea, pentru că Nexus 10 nu s-a vândut așa de bine comparativ cu Nexus 7. O tabletă de 8″ mi s-ar fi părut mai ușor digerabilă.

Design-ul e cumințel, mai degrabă apropriat de stilul Nexus decât de cel HTC. Un singur lucru nu înțeleg: de ce au pus un display 4:3 în era display-urilor 16:9?!

Prețul probabil o va ajuta: 399$ în USA pentru varianta de 16 GB. Şi cu toate că nu mă impresionează nimic la ea, tot cred că va fi cea mai bună tabletă cu Android.

Android Lollipop

Va fi preinstalat pe Nexus 6 și 9 și va fi disponibil destul de repede pentru Nexus 5, Nexus 7 (nu știu dacă pentru ambele modele) și Nexus 10. Vine la pachet cu promisiunile clasice: securitate mai bună, gestionare mai bună a resurselor pentru un consum mai redus de baterie, etc. Deși nu aduce funcționalități majore în plus, va integra micile trucuri pe care ceilalți producători de telefoane cu Android le-au implementat deja. Spre deosebire de restul update-urilor, acesta va fi mai “vizibil”, pentru că Google a lucrat foarte mult la design. Pot să spun că-mi place ce au făcut cu Google Chrome, care a fost updatat deja în stilul noului limbaj de design.

Probabil că telefoanele Samsung (Note 3/4, Galaxy S5, Alpha) îl vor primi la anu’, iar pentru HTC mi-e frică să fac o predicție 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: