Samsung Galaxy S5 – Review-ul unui Note 3 mini

By | April 22, 2014

Timp de două săptămâni, am avut pe mână un Samsung Galaxy S5 și un Gear Fit, datorită programului Orange Smartphone Tester. Despre Gear Fit puteți citi aici, acum este momentul să vă prezint în detaliu ultimul telefon produs de coreeni.

Spre deosebire de tranzițiile clasice între modelele din gama S, în cazul lui S5 nu au mai fost îmbunătățite atât de mult specificațiile, ci s-a pus accent pe funcții. Cred că nu mai este niciun secret deja, că Samsung a lăsat pe plan secund seria Galaxy S, concentrându-se mai mult pe Note. Însă pe acest segment, HTC stă chiar după colț, gata să penalizeze Samsung, în primul rând pentru design.

Mai întâi, să vorbim despre specificațiile lui Galaxy S5:

  • Display Super AMOLED 5.1″ – 432 ppi
  • Procesor Quad Core 2.5 Ghz (Snapdragon 801) și 2GB RAM
  • 16GB Memorie internă + slot de card până la 128G
  • Conectivitate foarte bună: 4G, NFC
  • Cameră foto: 16 MP, detecție de fază, autofocus, bliț, înregistrare video HDR 4K
  • Baterie: 2800 mAh
  • Rezistent la apă și praf (certificare IP 67)
  • Cititor de puls + amprentă

Ambalare

Același design de cutie ca și la Note 3. Împreună cu cea de la Gear Fit, alcătuiesc cele mai scumpe plăci de parchet din casa mea.  Pe cutie regăsim numele de cod: SM-G900F și țara în care a fost produs: Vietnam.

În interiorul cutiei găsim căștile și încărcătorul cu un cablu doar USB 2.0 din păcate.

Design și construcție

Designul lui Galaxy S5 fie este dragoste la prima vedere, fie îl urăști. Pe mine nu mă atrag picățelele de pe carcasa din spate, deși înțeleg carcterul lor diferențiator. Materialul de pe spate mi se pare mai dur decât la Note 3, însă mai moale decât policarbonatul clasic. Nu adună amprente totuși.

Senzorul pletismografic (d-abia așteptam să folosesc cuvântul ăsta) de sub cameră este scuptat în carcasă și înconjurat de o capsulă metalică. Camera este ieșită în relief și sper ca în timp să nu se zgârie. Nu îmi plac cele două linii de pe muchia carcasei, care-l fac să pară mai gros.

Mufa de încărcare are un căpăcel care închide etanș. La interior lucrurile sunt cu adevărat interesante. Pentru a fi rezistent la apă, telefonul are bateria și SIM-ul protejate printr-o garnitură de silicon aflată pe interiorul capacului din spate. Modulul de cameră, blițul și difuzorul sunt încapsulate. Este interesant de văzut dacă pe termen lung, garnitura de silicon va rezista temperaturilor ridicate impuse de baterie.

Butoanele de power și volum păstrează amplasarea clasică. În partea de jos, Samsung a făcut o prostie. A înlocuit butonul de “More”, cel din stânga, cu un buton dedicat pentru multi tasking. DE CE?! De ce nu putea să rămână multitasking-ul accesibil prin apăsarea lungă pe butonul central, la fel ca la toate celelalte dispozitive de pe piață? Pentru cei obișnuiți cu modelele anterioare de Samsung, va fi deosebit de enervant.

Display și cameră foto

Displayul este excelent. Este mai luminos și oferă un contrast mai bun decât cel de pe Note 3. Acest lucru nu se simte per total, însă diferența este vizibilă când telefoanele sunt puse unul lângă celălalt. Nu vei avea vreodată probleme cu el în lumina soarelui.

Camera foto este din nou, excelentă. Focalizează extrem de rapid, în doar 0.3 secunde. HDR-ul se face instant [ un exemplu bun de HDR aici]. Culorile sunt vii, suspectez un pic de suprasaturare pentru culorile roșu, galben și verde. În lumină bună face un macro excelent. Călcâiul lui Ahile este focalizarea în lumină slabă. Durează ceva până focalizează, apoi te mai ține cu mâna în aer până face o procesare software a pozei.

Interfața camerei este generoasă. Poți selecta: fotografiere în rafală, stabilizare, modul de calculare al expunerii, efecte, bliț, timer, balans de alb, expunere, are și control vocal. Nu îmi place că selectorul pentru bliț este mai ascuns prin meniu. În locul lui apare funcția de focalizare selectivă, care nu va fi la fel de folosită.

Şi că tot vorbim de focalizare selectivă, aceasta se face din software, nicidecum din lentilă. După ce poza a fost făcută, se poate selecta “near focus”, sau “far focus”, iar apoi se salvează rezultatul dorit. Nu toate pozele ies așa cum ar trebui însă.

Pe partea video, avem filmare 4K, care tinde să devină un standard pentru telefoanele vârf de gamă, deși nimeni n-are în casă un TV capabil să redea 4k. Noutatea o reprezintă filmarea video HDR. Care trebuie să spun că m-a dezamăgit. Este utilă pentru videoclipuri cu mișcare redusă, dacă faci o mișcare rapidă cu telefonul, e posibil ca videoclipul final să aibă întreruperi.

[youtube=http://youtu.be/MEuozB2qBZE]

Pe canalul meu de youtube puteți găsi și o filmare 1080p și o exemplificare de filmare HDR.

Performanță și autonomie

Așa cum era de așteptat, telefonul a obținut note maxime în Quadrant (24435) și în Antutu (36046), deși nu are 3GB RAM. Nu pot spune că este o diferență sesizabilă față de Note 3. Camera se încarcă la fel, uneori foare repede, alte ori foarte încet. Meniul este întotdeauna fluid.

Autonomia este de 2 zile în regim normal de folosire, puțin peste 1 zi cu Bluetooth și Gear Fit conectat sau … o eternitate cu funcția Ultra Saving Mode activată. De exemplu, cu 34% din baterie poți folosi telefonul încă 4 zile. Însă ai acces limitat la doar câteva funcții. Doar mesaje/apeluri/internet browsing. Nu și poze sau filmare.

Interfață

Cu excepția butonului neinspirat de multitasking, lucrurile sunt normale în rest. Ar fi de notat noile iconițe pentru setări, mult mai frumos desenate decât cele vechi și modul de vizualizare grid/list pentru meniul de setări. Nu mi-a plăcut că nu pot scăpa de “S Finder” și “Quick Connect” din bara de notificări. Ocupă enorm de mult spațiu și nu le folosesc niciodată. Widgeturile nu mai sunt acum listate printre aplicații ci într-un meniu separat accesibil prin home screen.

Kids Mode – este un mod care blochează telefonul și nu lasă acces decât la câteva aplicații, pentru copii. Pentru a activa acest mod trebuie să ajungeți în lista cu widgets și să-l selectați de acolo. Apoi setați un PIN și telefonul nu va ieși din acest mod decât prin tastarea pinului. Nu mi se pare o idee neapărat bună să dai un astfel de telefon pe mâna unui copil.

Ah, apropo de copii, am găsit prin meniu o funcție care detectează plânsul bebelușului și te alertează pe tine apoi.

Private Mode – este un fel de “hidden files” pentru Samsung. Este accesibil tot prin intermediul unui PIN. Ulterior poți selecta foldere/poze/filme care să fie vizibile doar în acest mod.

Easy Mode este o idee excelentă pentru utilizatorii în vârstă. Simplifică totul, mărește fonturile și pune la dispoziție doar câteva aplicații.

Cititorul de puls și S Health – Cititorul de puls funcționează foarte bine. Am făcut un test într-o seară, mi-am luat pulsul în același timp cu Gear Fit, telefonul și cu o aplicație pe Note 3. Aplicația a indicat cu 2 bătăi mai puțin, datele înregistrate de celelalte dispozitive au coincis. În S Health poți nota ce ai mâncat, ce puls ai și ce exerciții ai făcut. Există acolo și un pedometru care înregistrează pașii.

Cititorul de amprente este ineficient și l-am dezactivat. Nu funcționează ca la iPhone, prin apăsare, ci prin glisarea rapidă peste butonul de home. Mai întâi trebuie să îți înregistrezi amprenta (acceptă până la 3 amprente). Problema este că vei glisa foarte rar cu degetul sub același unghi sub care ai glisat când ai înregistrat amprenta. Foarte rar s-a întâmplat să meargă din prima. De regulă trebuia să introduc un cod după 3 încercări eșuate.

2014-04-11 20.10.50

Download Booster este inutil. Combină WiFi-ul și conexiunea 4G pentru a downloada un fișier de peste 30MB mai repede. Eu cred ca 4G este de ajuns de rapid pentru un telefon. Şi aprop de asta, am făcut și niște teste. Cea mai mare viteză am prins-o … chiar la mine în casă. Sunt un norocos 🙂

Concluzie și preț

Galaxy S5 este un telefon bun, care nu dezamăgește și care se ridică la renumele galaxiei S de la Samsung. Cu toate astea, nici nu impresionează prin ceva în mod deosebit. Noile funcții sunt bune la casa omului, însă doar rezistența la apă o văd ca pe o îmbunătățire adevărată. Şi trebuie menționat că această funcție nu reprezintă o premieră.

Dacă ai un Note 3, un S4 sau vechiul HTC One, nu văd un motiv real pentru un upgrade. Dacă vrei un telefon nou de top, bătălia se va da între rezistența la apă a lui S5 versus designul lui HTC One M8. Eu n-aș ști ce să aleg.

Prețul pentru Samsun Galaxy S5 la Orange este de 699€ fără conectare, sau 299€ cu abonamentul Panteră 44.

Dacă am ratat ceva în test, sau pur și simplu mai vreți detalii suplimentare, nu vă sfiiți să-mi lăsați un comentariu. Voi mai păstra telefonul pentru încă o zi și vă răspund cu plăcere la orice întrebare.

Nu uitați, sharing is caring 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: