Si am fost la crematoriu

By | April 27, 2011

Dap, Crematoriul uman “Cenușa”. Nu prea pare un post tipic, nu ? Am fost chiar in a 2-a zi de Paste, dar am evitat sa scriu atunci postul. Deja suna sinistru, nu ?

Premise: Pentru ca pe 25 aprilie a fost frumos afara si pentru ca ficatul nu mai suporta atat mancare am decis sa ne plimbam prin parc. Primul parc care ne-a venit in minte a fost Tineretului, asa ca am luat camerele si am pornit. Din orice punct al parcului de unde vroiam sa fac o poza imi aparea in cadru si un monument. Monument amplasat chiar pe cel mai inalt punct al parcului. Dupa ce l-am admirat si l-am tras in toate pozele posibile ma manca pe interior curiozitatea, asa ca trebuia sa aflu ce este.

Am urcat din parc pe deal, am ocolit pe o straduta pana am ajuns pe Calea Şerban Voda si apoi pe inca o alee care ne-a adus fata in fata cu grandioasa constructie. Monumentul era aparat de 2 mari bariere, 2-3 masini de politie si cativa paznici. Doar ca … din punctul de unde ma aflam tot nu imi puteam da seama ce am in fata. Asa ca instinctul de turma din mine a hotarat sa trecem de bariere si sa aflam ce naiba e chestia aia. Nu am fost impuscati. Am trecut, ne-am apropiat cat sa citim “Crematoriu Uman” si apoi ne-a oprit un paznic. Un paznic care nu prea stia sa minta:

-Sa traiti, nu stiam ce e aici si vroiam sa vedem.
-Aaa, pai aici e crematoriu’ uman.
-Aha, il tot vedeam din parc si nu stiam ce e.
-Da, e crematoriu’, da’ nu mai functioneaza de vre 20 de ani, ploua in el, nu mai e ce-a fost (amuzanta partea asta cu nu mai e ce-a fost)
-Pai si atunci de ce il paziti, ar fi trebuit facut ceva sa fie vizitat, nu asa lasat in paragina.
-Aaa, nici noi nu stim dom’ne, nu stim de ce il pazim, dar il pazim, stam si noi aici sa treaca timpul si plecam acasa. (si aici mi-a picat fisa)
– Aha, am vazut barierele dar am crezut ca nu sunt pentru toata lumea, doar ptr. masini.
-Aaa, nu dom’ne, pentru toata lumea

Dupa cum spuneam, comportamentul paznicului era cel putin ciudat si asta m-a facut sa-mi pun intrebari. Pai cum adica ma nene ? Ai o ruina si tu ii pui bariere, 3 masini de politie si paza ? De ce ai pazi o ruina ?! So i googled it.

Raspunsul ?

Crematoriul nu a fost construit intamplator in acel loc in anul 1928(…). Din ordinul direct al lui Vlad Tepes a fost construit un tunel care pornea de la Curtea Domneasca, avea trei ramificatii care porneau catre diverse puncte ale orasului de atunci, dintre care una mergea catre exterior inspre vest, traversa o portiune intinsa de padure, dupa care trecand pe sub mlastina Cocioc (actualul Parc al Tineretului) se ramifica avand mai multe puncte de aerisire si iesiri in cadrul dealurilor care imprejmuiau mlastina. Dar iesirea principala se afla pe creasta cea mai inalta care domina mlastina si care era acoperita de padure deasa.

Printre multe altele, in perioada interbelica s-a trecut si la reamenajarea subteranului care leaga Curtea Domneasca de Dealul Mlastinii Cocioc,- s-a mascat iesirea principala din acest subteran cu cladirea Crematoriului,- intr-una din anexele acestuia se afla poarta de iesire din galeria subterana.

Crematoriul Cenusa este intradevar obiectiv militar (a fost inca de la crearea lui…) pentru ca mascheaza intrarea intr-o veche retea de galerii subterane in care se poate merge cu masina (Vlad Tepes intra calare in acele tunele…) si care sunt indubitabil OBIECTIVE MILITARE

Ta-daaam. Surprizaaa. Crematoriul este de fapt un obiectiv militar. Mai multe detalii, inclusiv despre Sala Polivalenta, aici. Stiu ca pare fantezista povestea, dar eu sunt dispus s-o cred la modul in care s-a purtat paznicul ala.

Si ca bonus: acum am o duzina de poze cu un superb crematoriu pe ele 😐

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: