Sondajul de Sâmbătă: Cu centură în spate sau fără?

By | October 18, 2014

Conform noului cod rutier intrat în vigoare pe 28 septembrie 2014, toți pasagerii din autovehicul sunt obligați să poarte centura. Asta înseamnă că inclusiv pasagerii din spate vor purta un accesoriu în plus.

Eu am strâmbat din nas prima dată când am auzit. “Ce mizerie, 20 de ani nu am purtat centură în spate și brusc trebuie acum.”. Apoi m-am gândit că în nicio altă țară nu am văzut pasagerii din spate fără centură. Ca să vedeți cât de departe este țara noastră de civilizație, ceva ce este absolut normal, mie mi se părea anormal. Eu nici nu le am la vedere, le-am asuns pe sub banchetă.

În schimb port cu sfințenie centura cât timp sunt la volan sau în dreapta. E un reflex să trag de ea când mă urc în mașină. Nici nu mă uit când fac asta și uneori mă blochez într-o buclă infinită și dau cu mâna în gol vreo 30-40 de secunde dacă nu o prind din prima.

Problema este că nu toți fac asta. Cred că aproape jumătate din șoferii patriei nu poartă centura. O trag repede doar când văd echipajul. Alții, mai inconștienți, și-au cumpărat centuri d-alea false de la colorații din intersecție.

Bun, acum că este obligatorie centura în spate. O veți purta? Veți ruga pasagerii să o poarte?

[poll id=”56″]

Cam slabă prezența la urne săptămâna trecută. Nu mă așteptam. Mai ales la un duel între iPhone-uri.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “Sondajul de Sâmbătă: Cu centură în spate sau fără?

  1. viorel

    Cred ca va fi foarte …foarte rar cand voi sta in spate…dar voi cere celor din spate in masina condusa de mine sa o folosească

    Reply
  2. RoCrossfire

    Acum vreo 5-6 ani, 3 amici, Solenza, unul din ei pe bancheta din spate. Accident, masina se dă peste cap. Cel din spate sparge parbrizul, e găsit la vreo 40m de epavă, s-a chinuit în spital vreo 3 zile, n-a supraviețuit. Ceilalți 2 au fost mai mult accidentați de cel din spate. Au scăpat fără răni majore, fără spitalizare. Mașina – epavă, daună totală.

    Deci întotdeauna centură, indiferent de locație în mașină.
    PS: La unguri, obișnuiesc să oprească masinile cu numere de RO să-i verifice exact pt asta. Vor direct șpagă.

    Reply
  3. Dan Pavelescu

    Categoric da. S-au investit multi bani in cercetare ca sa se ajunga la formula actuala a centurii, e facuta spre binele nostru, nu pentru placerea politistilor. Unde mai pui ca scad sansele sa iesi prin parbriz in caz de Doamne fereste, sau sa-ti rupa airbagul botul. Un coleg a luat 25 de euro amenda in Ungaria pentru ca nu purta centura (era pe bancheta din spate si s-a intamplat acum vreo 4 ani).

    Din articol reiese ca stii toate astea, dar vroiam sa-ti arat ca urmaresc blogul 🙂

    Reply
  4. Alex Dumitru

    Eu ii rugam si inainte sa o poarte, desi eu n-am purtat-o decat de cateva ori in spate. In schimb in fata a devenit un reflex sa-mi pun centura si nu merge nimeni in dreapta mea daca nu are centura.

    Reply
  5. Sadicu

    Intrebare. Daca am copii mici si nu am inaltatoare (din lipsa de capital) inseamna ca ii las acasa si plec doar eu si pe ei ii trimit cu trenul? Sau daca centura iti vine pe gat, o pui si Doamne fereste intra unu in tine, ai ramas fara capatana.

    Reply
    1. revo Post author

      Mamă cât de scunpe sunt chestiile alea! Sigur nu poți să-ți faci tu o pernă acasă și gata?
      P.S: Hi Sadicus, long time no see 🙂

    2. Dan Pavelescu

      Sadicule, tu nu porti centura ca esti gras si nu te incape, stim 😀

Spune-ți și tu părerea: