Sunt dezamăgit de modul în care se fac update-urile la software/aplicații

By | July 30, 2014

Cred că moda asta a început de pe vremea Messenger-ului de la Yahoo. Îmbunătățiri reale nu prea existau, tot scoteau variantă după variantă mărind din ce în ce mai mult spațiul alocat reclamelor. Dar măcar te lăsau să păstrezi varianta pe care o vrei tu. Între timp au apărut tot felul de bug-uri, din ce în ce mai enervante. Programul uita din când în când să salveze conversația în arhivă, nu îți mai apăreau toate mesajele șamd. Eu am stat cu Yahoo Messenger v5 până când a murit de tot trendul în România. Tot cam aceeași soartă a avut-o și Winamp-ul. Sute de variante, fără îmbunătățiri reale. A murit în cele din urmă.

Postările pe Facebook aveau o logică la început. Un început și un final. Apoi s-au gândit ei să-ți afișeze postări în funcție de un anumit coeficient al fiecărui prieten, bazându-se pe modul în care ai relaționat cu el. Aplicația pentru mobil îți arăta evenimentele în ordinea în care se întâmplau. Acum e aproape imposibil să îți vezi News Feed-ul în modul “Most Recent” pe mobil. Ai dat un tap greșit și aplicația imediat caută motiv să te treacă pe “Top Stories”. Iar pe mine mă enervează asta pentru că dacă mă conectez de 10 ori, de 10 ori voi vedea aceeași postare. Sunt convins că mulți utilizatori nici nu știu că există două moduri de vizualizare a News Feed-ului.

După ce a cumpărat Instagram și WhatsApp, facebook urmărește să creeze o faună de aplicații pe mobilul fiecăruia. N-au făcut nimic cu Facebook Home, n-au făcut nimic cu Paper, n-au făcut nimic cu Slingshot, acum încearcă cu Facebook Messenger. Pentru că spațiul de reclame din News Feed nu mai este de ajuns. De ce să fac două lucruri printr-o singură aplicație? Nu e bine, trebuie două aplicații. Ba chiar mai mult! Trebuie două aplicații pentru același lucru (WhatsApp, Facebook Messenger). Dacă ar putea, Facebook ar face o aplicație pentru trimis mesaje și una pentru primit.

Problema este că utilizatorul nu mai este “convins” să treacă de la aplicație la alta, sau să încerce o funcție nouă. Înainte developerii se chinuiau să mai adauge niște condimente în aplicațiile noi, ca să ne convingem singuri că ar fi mai bine să le adoptăm. Acum s-a trecut la un stil huliganic de a face update-uri. Iar asta se vede cel mai bine la Facebook (și uneori și la Google). Din “Uite, ai putea să încerci și asta. Dacă nu îți convine o poți dezactiva” s-a făcut trecerea la “Uite, am scos chestia asta pe piață. E așa de tare! Îți place! Pe cea veche nu o mai poți folosi.”.

Unele companii îți mai crează încă iluzia că faci tu alegerea. Mark Zuckerberg galopează pe un cal și dă oridine în stânga și în dreapta. Şi el nu e singurul. Foursquare s-a despărțit recent în două aplicații. Ați mai văzut vreun check-in pe Foursquare în ultimul timp? Mi se pare mie sau mutarea asta i-a tăiat de tot craca de sub picioare?

Cam așa a murit și Yahoo și Winamp și Foursquare. Se ajunge la un punct în care utilizatorii încep să fie nemulțumiți că începe să le spună aplicația lor ce să facă în loc să fie invers. Şe crează momentul prielnic și apoi apare o alternativă imediat după colț. Ai fi crezut că valul nou a învățat din greșelile celor mai vechi. Se pare că nu …

2014-07-29 20.43.02

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Sunt dezamăgit de modul în care se fac update-urile la software/aplicații

  1. nwradu

    Eu folosesc FB Messenger zilnic, e mai bun decât aplicația lor mare. Este mai util și decât Whatsapp pentru că pot tasta de la calculator direct pe Facebook, nu trebuie să fac totul din telefon.

    Reply
    1. revo Post author

      Da, e mai ok acum față de ce exista prima dată când l-am încercat. Dar cred că ar fi fost destul de ușor să facă chat-ul din aplicația de Facebook la fel de util. Şi ai dreptate 100% în privința WhatsApp, eu din cauza asta nu prea îl folosesc.

  2. Ionuț Hw

    Whatsapp nu mai este serviciu de mesagerie instant de când a ajuns proprietatea Facebook. Trimiți un mesaj și ajunge la destinație după zeci de minute sau chiar ore. La fel e și când primești. Comunici mai rapid prin banalul SMS.

    Reply
    1. revo Post author

      Pe mine nu m-a prins WhatsApp niciodată. Întotdeauna am avut abonament cu multe SMS-uri. Îl folosesc foarte rar să trimit poze unor persoane care au doar WhatsApp instalat.

  3. Bianca

    Exact când începuse să îmi placă Foursquare și să îl folosesc din ce în ce mai des, chiar se găseau chestii utile pe acolo… exact atunci au dat cu bâta-n baltă și l-au rupt în două. Mie nu îmi place deloc să am 2 aplicații în loc de una și bună. La fel și cu Fb Messenger și Co. 🙁

    Reply
  4. Ciprian

    Instalat Facebook Messenger, testat, dezinstalat. Punct. Memorie telefon prea incarcata cu o aplicatie care in Ro (unde SMS`urile sunt fara numar) nu isi are locul.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: