Tehnologii noi de plată de la MasterCard

By | October 30, 2018

Am fost la o prezentare a câtorva tehnologii de plată de la MasterCard. În principiu expoziția s-a învârtit în jurul întrebării “în ce putem să mai punem un chip pentru plată contactless?”

Probabil cea mai interesantă implementare mi s-a părut Retail Mirror, o oglindă implementată destinată cabinelor de probă, prin intermediul căreia se poate face și plata. Am filmat și un video (vertical). L-am încărcat pe YouTube sperând ca noul algoritm să îmi elimine spațiile negre, dar se pare că acest lucru nu s-a întâmplat.

Roboțelul de mai jos, Pepper, era configurat pentru a fi folosit de o companie aeriană pentru check-in. Nu pot să spun că m-a impresionat. Poți face același lucru și cu un automat, ba chiar mai rapid. Pepper mi s-a părut că reacționa prea greu la comenzile vocale.

pepper softbank mastercard

La capitolul “asta ne așteaptă”, am văzut și un chatbot care poate fi folosit de bănci pe Facebook Messenger. Aici mi se pare o aplicație cu potențial. Mi-ar plăcea să pot interacționa cu banca prin Messenger. Să întreb care ar fi comisionul de administrare dacă aș vrea să deschid un cont șamd.

Sunt și câteva tehnologii care nu cred că vor prinde. Sau care nu cred că au ajuns încă la maturitate. Mă refer la cumpărăturile prin VR și la “masa inteligentă”. Dacă aș vrea să îmi cumpăr o casă, nu cred aș cumpăra-o doar după o experiență VR. În privința meselor cu touch-screen, sunt de mult timp “pe piață” și s-au tot încercat diverse implementări. Părerea mea este că dacă clienții ar fi fost entuziasmați pentru așa ceva, s-ar fi întâmplat ceva până acum.

Mi-a plăcut zona de wearables, unde am găsit chip-uri contactless integrate în orice: ceasuri, brelocuri, brățări, ghiuluri. Am văzut și sistemul Montblanc Twin Smart Strap: o brățară care se poate atașa unui ceas Montblanc de câteva mii de euro. Din păcate brățara era descărcată.

Încă un lucru interesant pe care l-am văzut: cardul biometric. Pentru cumpărături de valoare mai mare trebuie să pui degetul în acel pătrățel, iar cardul îți citește amprenta și autorizează tranzacția.

Părerea mea este că până la urmă tot băncile vor decide dacă vor aceste tehnologii sau nu. I-am întrebat pe cei de la MasterCard ce știu despre venirea Google Pay în România și nu am primit prea multe informații. Explicația lor a fost că probabil Apple și Google au câte un roadmap bine stabilit cu lansările pentru fiecare țară în parte, și că probabil se cam țin de el, indiferent de cum se mișcă piețele respective. Apropo, am aflat că România este pe locul 5 în Europa și pe locul 10 în lume la plățile contactless, deci potențial ar fi.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: