Turcia: Erdogan era să dea sign out

By | July 16, 2016

Din câte am citit, ce s-a întâmplat acum în Turcia nu este atât de neobișnuit pentru istoria sa recentă. Au mai fost lovituri de stat în 1960, 1971 și 1980. Lovitura de stat pare ideea lor de suspendare a președintelui.

Pe scurt, o parte din armată a încercat ieri să preia puterea. În Istanbul ambele poduri peste Bosfor s-au închis, granița cu Bulgaria s-a închis, avioanele militare și elicoptere au survolat aseară Ankara, au fost explozii, focuri de armă și rafale trase de elicopterele armatei. Armata a sfătuit oamenii să stea în casă, în timp ce Erdogan și moscheele i-au sfătuit să iasă în stradă pentru apărarea democrației.

Ce mi s-a părut ironic a fost că Erdogan a cerut sprijinul oamenilor printr-o postare pe Facebook și în direct la o televiziune printr-un FaceTime. Asta după ce la protestele pentru Gezi Park din 2013 Erdogan a tăiat accesul la social media în toată țara. Vasăzică, acum e bun internetul.

Punctul cheie a fost momentul în care Statele Unite și-a declarat sprijinul pentru guvernul democratic de la Ankara. Cam de atunci s-a decis soarta revoltei, acum guvernul a preluat deja controlul. Dar oricum, pentru mine Erdogan rămâne tot un dictator care a reușit să distrugă total pacea în zonă. Revolte, atacuri teroriste și mai nou lovituri de stat. Mai grav este că pare să nu înțeleagă nimic din toate acestea.

Puteți urmări filmul evenimentelor pe Digi24 și pe Reddit. Sper că nu aveați concediu plănuit în Turcia.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: