Ce este IQOS? Un dispozitiv prin care fumătorii mârlani pot fi enervanți în continuare

By | March 17, 2016

Credeați că s-a terminat cu fumatul în restaurante? IQOS este un dispozitiv care încălzește tutunul, nu îl arde, și care teoretic nu generează fum sau scrum. Tot sistemul arată ca o baterie externă și țigările (numite HeatSticks) se vând separat. Este o modalitate prin care Philip Morris și Marlboro încearcă să fenteze legea care interzice fumatul în spațiile publice.

Cum funcționează IQOS? În interiorul încărcătorului portabil se găsește sistemul IQOS propriu-zis, care arată ca o țigară electronică. La IQOS se atașează o țigară (HeatStick) iar dispozitivul o încălzește printr-o lamă ceramică. Nu poți s-o pufăi mai mult de 6 minute și după ce ai terminat trebuie să introduci IQOS-ul înapoi în baterie și să aștepți încă pe atât pentru a se încărca. Practic, cu o încărcare full, poți fuma cam 20 de țigări cu pauză de minim 5 minute între ele. Apoi ce faci? Conectezi bateria mare la priză, ca în cazul telefonului.

iqos-marlboro-1

foto: Stefanblog.com

Conform site-ului, IQOS “utilizează tehnologia Heat not Burn, acesta încălzește tutunul și nu îl arde, prin urmare nu produce fum sau scrum iar utilizarea sa nu reprezintă fumat (…) Mai mult, HeatSticks™ nu sunt țigări, deoarece tutunul conținut de acestea nu este conceput pentru a fi savurat prin ardere”. De ce spun că este un dispozitiv prin care fumătorii mârlanii pot fi enervanți în continuare? Pentru că oamenii cinstinți își vor fuma țigara afară, ca niște domni. Dar îmi și imaginez cum vor veni unii cu prostia asta în restaurant și își vor aprinde (încălzi?) sfidători țigara la masă, încercând să ne explice nouă, muritorilor, că ei de fapt nu fumează.

Chiar așa, dacă nu face fum, de ce mă deranjează? Pentru că am stat lângă cineva care fuma cu IQOS și tot miroase, chiar dacă nu face fum. Şi pentru că mi se pare din start că scopul pentru care există un astfel de dispozitiv nu este cinstit.

Pare o chestie care se mulează perfect pe ideologia națională (da, știu că sunt și alte țări care-l folosesc) . Încercăm să ocolim cât putem legea, că doar nu suntem proști să ne conformăm. Exact ca ăia care se cred mai inteligenți pentru că merg pe linia de tramvai până în intersecție. De altfel, părerea mea este că din cauza acestui tip de comportament (în primul rând din partea patronilor) s-a și interzis fumatul în localuri definitiv. Nu ar fi zis nimeni nimic dacă prima lege s-ar fi respectat, dar spațiile de “nefumători” chiar erau o glumă proastă în majoritatea localurilor.

Oricum, nu-i dau șanse prea mari sistemului. Cam multe dezavantaje: este compus din trei părți diferite care pot fi pierdute, are autonomie limitată, nu poți pufăi mai mult de 6 minute, trebuie să faci pauze de încă 5 între ele, trebuie curățat, trebuie și încărcat, și nici nu funcționează la temperaturi sub zero grade. Nici nu mai zic de prețuri.

P.S: IQOS cred că vine de la “I Quit Original Smoking”

UPDATE – Părerea unui cititor care a încercat dispozitivul:

Folosesc de 6 luni dispozitivul. Greu de spus daca e mai bun decat alternativele.
Primul dispozitiv a cedat dupa 3 luni, nu mai stia sa-si faca autocuratarea. L-au inlocuit rapid. Doar ca al doilea a cedat dupa aproximativ aceeasi perioada, de data asta neacceptand nicio comanda (pornit, oprit, etc). Ambele situatii par a fi erori de soft.
Creierul netezit de proceduri al operatoarelor Call Center cu care am incercat sa port o conversatie civilizata ma va face sa renunt.
Prefer sa interactionez cu vanzatoarea de la magazinul din colt decat sa depinda viciul meu de softuri, proceduri si operatoare cu fusta in loc de creier !

În concluzie, pentru cei care vor să fumeze ceva de calitate, există o singură opțiune.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

37 comentarii la “Ce este IQOS? Un dispozitiv prin care fumătorii mârlani pot fi enervanți în continuare

  1. Sorin

    Şi uite așa aflu că nu numai românii au imaginația bogată ci și alte firme serioase. Ceea ce mă duce cu gîndul chiar pînă acolo că la Philip Morris și Marlboro, pe posturile de “inventatori” într-ale fumatului sînt angajați și ceva români ! Poate că da, poate că nu, dar ideea acestui minunat “dispozitiv care încălzește tutunul” este genială.
    Nu încerc să țin partea nimănui, nu sînt fumător, și nici anti-fumător, personal nu mă deranjează că cineva fumează în apropierea mea, strict personal o spun, dar legea e lege și ca orice lege ar trebui respectată. Nu întru în detalii “legislative”.
    Depășind momentul critic al (ne)înțelegerii concetului de “spațiu închis”, iată că avem o altă “salvare” pentru iubitorii tutunului. Deci o altă ocazie de afaceri, pentru că se știe prea bine ce sume uriașe se învîrt în industria tutunului.
    Trecem mai departe, la conceptul de a suge (n-am găsit alt cuvînt mai potrivit!) din ceva bucată de plastic, care arată oricum altfel decît deja clasica țigare electronică, folosind principiul încălzirii(!) și nu arderii. Deci pînă la urma urmei ajungem tot la chestii filozofice despre ce înseamnă “a fuma”. Deci nu mai este voie deci de a suge țigarete cu filtru sau fără filtru, nu mai este voie suge țigări de foi, suge din pipă, suge din țigări electronice. Nici din lulea.
    Şi nici din chiștoace !
    Dar am o întrebare: folosirea plasturilor cu tutun în spațiile închise este voie ?
    Recunosc, chiar n-am citit legea, și nu am analizat-o de-a fi a păr. Hmmm, e tare complicate și cu legile aiestea. Pentru că mai departe dacă tot am folosit sugerea, atunci și suptul cu paiul dintr-o limonadă nu se cheamă tot fumat ? Pentru că și atunci dacă trag mult bioxid de carbon, mă apucă un rîgîit de cela grotesc și asta chiar creează disconfort în jur.
    De supt limonadă cu aromă de tutun e voie ?!
    Aș exagera un pic dacă aș întreba dacă pîrțîitul în spațiile publice este permis ?
    Acuma hai să fim serioși, vine căldurica, oamenii chiar o să iasă aliniați fain frumos în fața cafenelelor la afumat(!), ca să facă reclamă acestui sport extrem, deci ca să încurajeze și mai mult pe ceialalți să fumeze. Asta e un lucru bun ?!
    Doar cînd va veni frigul se va pune altfel problema…
    posibil mănuși cu dispozitiv de fumat…
    sau cine mai știe ce…

    1. Adrian Dringa

      Ce legea ii lege?! Statu’nu isi respecta nici legile pe dupa care cica functioneaza, corect sau nu? (fara legatura neaparata cu fumatul)

  2. Stefan

    Alt sarman care sufera ca cineva a avut o idee geniala…la fumatorii inraiti nu s a gandit nimeni cand a scos LEGEA. E legal il vom folosi PESTE TOT, mars afara la tigara clasica in frig si ploaie

    1. Revo Post author

      Recunosc, sunt gelos. În schimb tu pari genul care ai plăti bucuros să fumezi și rumeguș dacă ăștia ți-ar împacheta-o frumos ca pe “o idee genială”.

  3. Calin

    Aceasta noua inventie nu este chiar asa noua.Ea a fost inceput in Japonia acum 2 ani dupa care anul trecut in Italia si acum ajunge si la noi….Prostia sau norocul, pentru unii, este ca s-a lansat in Romania la inceputul anului, cand a aparut si aceasta lege anti fumat si acum toti o dau ca e fenta ca e nu mai stiu ce etc….Aceasta tigara nu este destinata oricarui fumator. Daca ne-a GIGI fumeaza de contrabanda, este clar ca nu isi v-a permite acest dispozitiv. Asa ca, bucurativa de inovatie, daca nu, lasati sa o aprecieze altcineva. Eu detin acest dispozitiv si din bun simt nu fumez in localuri, ies tot afara. Imi place sa fumez aceasta tigara pentru ca nu mai trag GUDRONUL care ramane pe instalatie dupa ce fumezi, practic prin incalzirea tutunului inhalezi aburi si vaporii de nicotina de care esti dependent.
    Nu mai fiti carcotasi incercati sa apreciati inovatiile si sa mergeti inainte.

    1. Revo Post author

      N-am zis că este nouă, am văzut că se folosește în Japonia de ceva timp. Poate că ai dreptate și nu-și va permite oricine, dar există deja un precedent. Atunci când a apărut țigara electronică, au fost niște persoane mai speciale care țineau morțiș să fumeze oriunde, spunând că e dreptul lor, că nu fac fum. Apreciez de regulă inovațiile, cam în oricare alt domeniu. De exemplu cel al medicinei. Plus că asta nici măcar nu poate fi numită o inovație, așa cum se tot chinuie Philip Morris să-i facă reclamă.

  4. oana pop

    Folosesc aceast dispozitiv si este foarte ok. Treaba cu utilizatul acestuia in spatii publice cred ca tine de conduita fiecaruia. Eu prefer sa nu il folosesc in restaurante pentru ca nu imi place sa ma aflu in postura de a da explicatii. As vrea totusi sa mentionez ca dispozitivul nu a aparut pentru a fenta neaparat legea (in Italia a fost lansat de 2 ani deja, testat intai in Elvetia etc). Este o alternativa mult mai putin nociva la fumatul clasic din motivele explicate in articol.
    Pe de alta parte, personal ma deranjeaza mai mult intr-un restaurant conversatiile zgomotoase, limbajul de strada si oamenii in stare de ebrietate, decat fumul de tigare sau mirosul heatsticks-urilor. Din pacate astfel de manifestari nu sunt interzise prin lege….

  5. Valentin

    Folosesc de 6 luni dispozitivul. Greu de spus daca e mai bun decat alternativele.
    Primul dispozitiv a cedat dupa 3 luni, nu mai stia sa-si faca autocuratarea. L-au inlocuit rapid. Doar ca al doilea a cedat dupa aproximativ aceeasi perioada, de data asta neacceptand nicio comanda (pornit, oprit, etc). Ambele situatii par a fi erori de soft.
    Creierul netezit de proceduri al operatoarelor Call Center cu care am incercat sa port o conversatie civilizata ma va face sa renunt.
    Prefer sa interactionez cu vanzatoarea de la magazinul din colt decat sa depinda viciul meu de softuri, proceduri si operatoare cu fusta in loc de creier !

    1. Revo Post author

      Mersi de comment Valentin, cred că o să-l adaug și în articol.

    2. Oprea

      normal, adaugam comment-urile ce ne convin :))))…. Nu stim decat sa comentam …. partea cu acceptatul mai greu :))))

    3. Revo Post author

      @Oprea, ce încerci să insinuezi? Am acceptat absolut toate comentariile la acest articol, inclusiv pe cele care au înjurat, dacă au avut și un argument pe lângă înjurătură.

    4. Oprea

      commentul de mai sus face referire strict la device(bateria)….si cand cumperi un telefon mobil poti sa ai probleme cu el….in rest, atat pentru un fumator cat si pentru un nefumator, Iqos pare o varianta mult mai putin nociva….lipsa gudron si monoxid de carbon…..deci, de ce un articol atat de critic pentru un produs care poate fi mult mai putin nociv pentru fumatori? si pe mine ma enerveaza o gramada de comportamente ale unor oameni, dar nu ma apuc sa scriu articole de genul “MARLANII CARE ASCULTA MANELE” sau “MARLANII CARE NU SEMNALIZEAZA IN TRAFIC”….etc…..intelegi ideea? :). PS. folosesc si eu IQOS de 1 luna, e ok.

  6. Costin

    Parearea mea e ca ar trebui aplicata legea acolo unde este cazul , sunt fumator insa pentru mine e un beneficiu ca nu se mai fumeaza in spatii publice, mai ales ca sunt multe locuri fara o aerisire corespunzataore insa ce mi a atras atentia la acest artico a fost atitudinea autorului vis a vis de fumatori, Revo chiar cunosti tu toti fumatorii si stii ca toti sunt marlani? nu e putin cam mult pt tine sa afirmi asta? din punctul meu de vedere ( sunt fumator) pot sa zic ca tu esti un marlan ca iti permiti sa faci afirmatii deplasate. I rest apreciez intentia ta de a face ceva . toate bune

    1. Revo Post author

      Dacă citeai cu atenție articolul, cheia era aici: “De ce spun că este un dispozitiv prin care fumătorii mârlanii pot fi enervanți în continuare? Pentru că oamenii cinstinți își vor fuma țigara afară, ca niște domni. Dar îmi și imaginez cum vor veni unii cu prostia asta în restaurant și își vor aprinde (încălzi?) sfidători țigara la masă…”

      Trecând peste asta, 90% dintre fumători aruncă mucul pe jos de parcă nici n-ar exista. Când îi confrunt, se poarte de parcă mucul ăla de țigară nici nu există, nu contează, nici vorbă, nu e gunoi, e o panseluță. La fel, majoritatea nu erau în stare să te întrebe dacă te deranjează că fumează la masă. E ca la taximetriști. Degeaba sunt 10% oameni ok, dacă majoritatea sunt needucați.

    2. Oprea

      bravo Costin…..Revo, i-ai numarat tu pe toti? dar cati arunca diverse alte resturi pe jos si nu in cosul de gunoi? poti sa ne spui? eu stiu fff multi fumatori CARE NU ARUNCA MUCUL PE JOS….prost articol….lucrezi pe producatorul KENT? 🙂

  7. Unfumatoriritat

    Tu ai impresia ca nu-i poluezi pe altii cu afirmatiile tale bolsevice? Nu-ti convine ca fumeaza unu langa tine tigara electronica, stai dracului acasa, ce cauti in bar sau cafenea? Ca voi sectantii nu beti, nu fumati, nu nimic! Asa cum unii au dreptu sa respire aer curat, fumatorii de ce n-au dreptu sa respire fum de tigara daca asta le place lor. Cand or sa-ti interzica astia si sa-ti mai conduci masina, atunci ce o sa mai zici? Sau ai senzatia ca alea nu polueaza?

    1. Revo Post author

      Nu, nu-i deranjez, pentru că nu-i oblig să mi le citească. Poate mie mi se pare normal să vin în bar și să te scuip în ureche. Nu-ți convine? Stai dracului acasă, ce cauți în bar? Ca să înțelegi de ce silogismul tău e prost, era o vorbă care spunea că libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Dar bănuiesc că sunt prea multe cuvinte în fraza asta pentru un capitalist ca tine.

      Da, când o să-mi interzică ăștia să-mi mai conduc mașina, nu o să o mai conduc.

  8. ious

    amice, esti un mare idiot. Daca pe un bar scrie ca e pentru fumatori intri pe proprie raspundere! Nu stiu cine e mai marlan: ala care fumeaza intr-un bar de fumatori sau unul care da toti fumatorii afara ca nasucul lui a inspirat pana acum numai aer de Alaska si maimuta din el vrea neaparat sa intre in acel bar. Libertatea ta este sa decizi daca intri in barul de fumatori sau nu. In nici un caz sa intri in bar si sa te superi ca ceilalti fumeaza. Din pacate sunt destui oligofreni care gandesc ca tine si care in loc sa isi vada de treaba lor fac lobby tocmai pentru anularea drepturilor altora.

    1. Revo Post author

      Corect, și pe toate barurile să se scrie că sunt pentru fumători. Dacă nefumătorilor nu le convine, să stea acasă. Hai să facem la fel și în școli și în spitale. Cui nu îi convine, să nu mai vină la școală sau la doctor.

      Toate țările civilizate au interzis fumatul în baruri. Şi la noi majoritatea fumătorilor au îmbrățișat ideea și au înțeles de ce este normal să fie așa. Doar că pe lângă ei mai sunt și maimuțe care nu vor să se lase domesticite. Probabil fumul le-a afectat și creierul. În timp, se vor da jos din copac.

      În privința ta, nu sunt sigur că știi ce-i ăla drept. Sau lobby.

  9. Coma21

    Daca un nefumator nu sufera fumul de tigara de asemeni unfumator nu sufera nefumatorul. Care ti-e problema de fapt?Corect si cinstit era sa fie fie local de fumator fie de nefumator, nu ambele.Vreau sa-mi beau cafeaua linistit dimineata nu am cum, trebuie sa ies afara iar zambetele celor nefumatori ma cam seaca privindu-ma linistiti de la caldurica.Care e problema ta ca fumez? Imi plateste cineva tigarile?Sunt de acord ca-mi inspiri fumul si este aiurea dar nu sunt de acord sa se interzica total.
    Atat tu cat si eu avem drepturi , suntem egali, fumator sau nefumator tot din aceeasi clasa facem parte si mi se pare o nesimtire sa mi se rada in nas pentru faptul ca ies afara sa-mi fumez tigara?Pai data viitoare ce-ar fii sa te trezesti in mecla cu o talpa de adidas de fumator pe motiv ca mi-a sarit din picior cand il scuturam de apa .Copii trebuie protejati, corect, dar cine …. mea intra intr-o bodega nenorocita cu familia , sa ce? sa le dea o bere? Asta este o absurditate iar cum am mai spus si prin alte postari ce face omul face si maimuta, asa si noi cu uniunea.
    legea trebuie sa fie de partea tuturor nu doar a unora. Oricum, mi-am cumparat si eu afurisita asta de tigara si cu ignoranta si nesimtire ma asez in fata idiotului care mi-a ranjit luni de zile ca stau in frig, ploaie sau canicula si-i suflu aerul in fata. Am o satisfactie deosebita mai ales ca nu are ce sa-mi faca.Stiti vorba aia, roata se intoarce.
    Intotdeauna se va gasi o solutie si nu stiu de ce am impresia ca toata bucuria nefumatorului se va intoarce impotriva sa, asta asa, rasplata pentru mistourile pe care si le permite acum.

    1. Revo Post author

      Eu, ca nefumător, văd altfel lucrurile. Timp de 20 de ani ospătarii mi-au rânjit în nas când le-am spus că vreau să fac rezervare în zona de nefumători, mi-au rânjit în nas când le-am spus că “zona de nefumători” e o glumă (că un gărduleț nu împiedică fumul să circule prin sală), mi-au râs în nas când le-am zis că localul nu are ventilație bună și ajung acasă mirosind a tutun: “haideți domnu’ că nu s-a mai plâns nimeni”. Așa că după 20 de ani de glumițe pe seama mea, drama fumătorilor care trebuie să iese afară să fumeze o țigară mă lasă rece. În schimb, eu acum nu le rând în nas celor care trebuie să iasă în frig să fumeze. A fost o glumă care a fost amuzantă 1-2 zile maxim, cei care au rămas blocați la rânjit fasolea la fumătorii care trag din țigare în frig sunt pur și simplu niște țărănoi.

      Habar n-ai câți copii ajung în astfel de circumstanțe. Chiar înainte de lege am văzut două mămici la Gloria Jean’s în AFI. Le-au luat copiilor două Happy Meal-uri, i-au așezat la o masă lipită de a lor și s-au apucat să fumeze. Nu ai cum să-i protejezi altfel. Nu m-ar fi deranjat cu nimic să fie localuri separate, dar nu ar fi funcționat. Ar fi fost o lege la fel de proastă ca cea de până acum. Toți patronii de localuri s-ar fi vorbit și le-ar fi declarat locații în care se fumează, se ajungea la aceeași situație.

  10. .... un dependent

    Dragă Revo,

    În locul tău aș fi lăsat posibilitatea userilor să atașeze poze.
    Nu de alta, dar era de preferat să lucrăm cu materialul clientului !

    Pe pachetele de heat-sticks scria înainte de august-2016:
    “Acest produs din tutun POATE SĂ dăuneze sănătății tale și provoacă dependență. ”
    Vezi foto de mai sus.

    Pe noile pachetele de heat-sticks (noul ambalaj) scrie
    “Acest produs din tutun DĂUNEAZĂ sănătății tale și creează dependență.”
    Cine nu mă crede poate goagăli.

    Reamintesc celor care și-au asumat dependența că Philip Morris ne informa la momentul lansării că nu a finalizat cercetările privind modul în care aceste produse afectează sănătatea consumatorului.
    …cine are urechi sa audă și să tragă singur concluzia corectă pentru viața lui !

  11. Ramses

    Dependenta… pana la urma suntem dependenti de tot ce ne inconjoara.. De ce trebuie sa se puna accent pe fumatori? Eu am inteles ca aici e vorba de acest dispozitiv pentru fumat , care si mie mi-a dat bataie de cap, dar chiar trebuie sa ne criticam reciproc cum ca unul fumeaza altul e depentent si mai ales ca tot ceea ce folosim sunt doar niste consumabile !?!
    Eu am cumparat minunea asta mica din japonia si mi-am mai facut si un mic stoc de tigari, bineinteles cu ideea ca pana le termin se vor vinde si in romania… da’ de unde! Stiu ca se vand in anumite orase. Mai mentionez ca locuiesc si intr-un amarat de oras, unde se uita lumea ca la televizor cand intrebi in magazine de asa ceva?Abia am reusit sa fac comanda de pe internet… din alta tara , normal.. Romania e tara aia de rahat , in care se testeaza toate chinezariile si se vand toate porcariile posibile printre care si tigarile alea de contrabanda cu miros de rahat. Numai produse de calitate NU!
    si subliniez faptul ca sunt o norocoasa ca inca functioneaza si chiar ma bucur de el din plin.. si cei din jurul meu..acum iar caut sa cumpar tigarile astea minune, si printre randuri va intreb pe voi cei mai la moda?, ma puteti ajuta? Sa auzim numai de bine dragi fumatori , dependenti si nefumatori!

  12. Mirela

    Trebuie sa il folosesti o saptamana si apoi sa sa incerci o tigara normala. Atunci vei simti diferenta. Nu dupa 6 tigarete….

  13. Sorin

    Este usor sa-ti pui ochelari de cal si sa te indracesti pe o idee.Legea spune ca fumatul dauneaza grav sanatatii, nu imaginatia si nici mirosurile. Indaratnicia cu care incercam sa calificam actiunile celorlalti ca marlanisme mi se pare tipic romanesc.

    1. Revo Post author

      Mie mi se pare condamnabilă mai degrabă îndărătnicia cu care oamenii încearcă să facă orice ca să fenteze legea, păcălindu-se în același timp pe ei înșiși. Asta mi se pare tipic românesc.

      Copiii și puștanii imită tot ce văd și li se pare interesant, nu degeaba s-au interzis de la TV spoturile pentru țigarete. Ce se întâmplă când imaginația asta va deveni realitate și vor începe să fumeze?

  14. Cristi

    :))))….. Chiar tipic romanesc….. Ultimele doua comentarii :))))))

  15. AI

    Stimabililor, tigara electronica se poate utiliza in orice spatiu conform legii antifumat, exceptie facand locurile de joaca pentru copii si mijloacele de transport in comun.
    De asemenea, nu imbacseste hainele cu “fum” (de fapt abur) si nu arde hainele 🙂

  16. Anubis

    Sunt curios cati tineri vor scapa sanatosi atunci cand ies afara din club…transpirati…sa-si savureze “limonada” la o tigara….la -20* C…….:(

  17. dan

    daca tu si cititorii tai cred ca Philip Morris a cheltuit 2mld usd ca sa fenteze legea in romania inseamna ca ai votat cu Iohanis …. scopul iqos este sa elimine tarul si gudronul, produse secundare cauzate de arderea tutunului. faptul ca legea nu-l acopera si e legal a fi fumat in spatii publice e pura intamplare. de asemenea tin sa mentionez ca la fel de ridicoli sunteti cand credeti ca legea a fost data ca sa va scape de disconfortul creat de mirosul de fum. scopul legii a fost sa elimine expunerea la substantele nocive eliminate de tigari a persoanelor care nu fumeaza nu pentru ca nu suporti tu sau x sau y un miros …. ca nici mie nu-mi place mirosul de mici dar nu fac petitii pe la ministere pentru asta … sunteti votanti usr, garantat.

    1. St Anton

      Dane, am râs cu lacrimi la comentariul tău. Nu mă-nțelege greșit, ce zici tu acolo mi se pare corect, dar nu pot să pricep de unde și până unde legătura cu USR. Vrei să spui că-n USR sunt numai și numai nefumători?
      Ce-ai fumat? Nu de alta, dar vreau și eu, că pare bun.

      Pâs. Vezi că s-au făcut petiții la mirosul de mici. Caută-le pe on-line, semnează-le și tu!

  18. Sandokanu' Tigarilor

    Bai fratilor, dispozitivu’ asta chiar nu produce fum. Cat despre miros… ce sa zic? Poate autoru’ acestui articol ( si fratii lui) prefera mirosul de ceapa prajita… sau de fum de gratar. E treaba lui. Oricum ideea cu interzicerea fumatului in spatiile publice era ca fumul emanat de tigari, prin ardere, “deranja” pe nefumatori. Acum, de fapt se pare ca pe nefumatori ii derajeaza ca mai exista si alti oameni, diferiti de ei. Pai si pe mine ma derajnzeaza muzica aia infernala din cluburi. Si d’aia nu ma duc acolo. Da n-am auzit vreo initiativa sa interzica rahatu’ ala de muzica. Si sincer nici nu ma intereseaza asta. Nu-mi place, nu merg acolo. Ce era asa de greu pentru nefumatori sa nu mearga in localurile in care se fumeaza. Statea cultura lor in baru’/ restaurantu’ ala. NU. Dar prostu’ parca nu e prost destul… Acu’ ca proasta aia de senatoare le-a ridicat mingea la fileu, sa te tii nene. Dintr-o data ne deranjeaza fumu’. E, sa stiti nefumatorilor ca si pe noi fumatorii ne derajeanza prostia… Nu ma intelegeti gresit! Fumul de tigara ma deranjeaza si pe mine. Si eu, fumator, am ales sa nu merg in localurile unde fumu’ era de-l taiai cu cutitu’. Si asta e solutia cea mai simpla. Si sa stiti ca nu am suferit deloc pe chestia asta. In unele localuri merg in altele nu. Din diferite motive. Fumatorii de ce nu pot face la fel?

  19. daniel

    Buna tuturor,
    nu sunt fumator dar nici nu.mi place legea. Sa interzica total comercializarea tutunului sau sa lase unele cafenele unde sa se fumeze. Ori la bal ori la spital. Nu.mi convine deloc sa.i vad pe strada, in fata restaurantelor, in fata cafenelelor…..
    ieri mergeam cu fiul meu pe strada si.l zaresc cu un chistoc in mana si.mi spune “asa ca nenea ala” …..ce ma? Cei mici ii vad, ca sa se apuce de fumat sansele sunt mai mari asa. In momentul de fata spun cu tarie ca legea este proasta. Ori le interzicem total chiar daca nu avem nici un drept pentru ca suntem la fel oameni si prin teorie avem acelasi drepturi ori sa se faca spatii special amenajate pentru fumatori sa aibe confortul ca si un nefumator dar sa nu ii vedem si sa nu ne intersectam.
    nu poti sa faci “rezervatie” pt fumatori, suntem oameni,sper. Dar poti sa faci spatii amenajate
    electronica sau nu, fentare sau nu…legea este buna dar prost gandita

  20. daciana

    Toate tarile civilizate au interzis fumatul in localuri?N-ai fost in Austria si-n Ungaria unde sunt cafenele si restaurante cu spatii pentru fumatori!Sau ti se pare ca cele doau tari nu sunt civilizate?

Comments are closed.