Samsung a organizat un eveniment în care a prezentat noua lor gamă de televizoare și electrocasnice high end, care urmează să ajungă în magazine de luna aceasta.
Evenimentul a avut loc într-o sală în care TV-urile și electrocasnicele erau complet integrate între ele, așa că am reușit să înțeleg cumva și ce își doresc ei să facă cu SmartThings, dar și cei noutăți cu AI au implementat pe gama de TV-uri 2025.
TV-uri noi OLED, mai accesibile
Un lucru care m-a bucurat din start a fost că Samsung a decis să extindă gama de OLED-uri, lansând și modele mai accesibile. Star-urile gamei OLED sunt S90F și S95F. Însă spre deosebire de anul trecut, anul acesta mai au și modelul S85F, care vine cu diagonale mai mici și prețuri mai prietenoase.
TV-urile de anul trecut aveau sufix cu litera D (S90D de exemplu) erau oricum foarte bune din punctul meu de vedere. Nu știu exact de ce au trecut peste litera E, dar vă pot spune ce îmbunătățiri au primit OLED-urile de anul acesta.
- Cea mai importantă îmbunătățire mi se pare creșterea ratei de refresh de la 144 Hz la 165 Hz (pe S95F). Asta pentru că OLED-urile sunt în general preferate (și) de gameri.
- Procesorul este îmbunătățit, NQ4 AI Gen 3 și anul acesta 128 de rețele neuronale vor asigura controlul iluminării și al contrastului.
- S90F și S95F au și un “AI motion enhancer pro”, care va oferi mai multă fluiditate imaginilor.
Samsung păstrează tratamentul “glare free”, însă doar pe S95F. Pe S90F și S85F nu există glare-free. Mai sunt și alte diferențe între ele. S95F are hub-ul “One Connect”, care poate fi montat undeva separat de televizor, iar către TV merge un singur fir. Celelalte OLED-uri au toate porturile pe partea din spate.
Neo QLED 4K și 8K cu One Connect wireless și glare free
Aici cel mai interesant update mi se pare One Connect-ul care comunică acum wireless cu anumite modele de TV-uri. Pur și simplu către TV se duce doar cablul de alimentare. One Connect-ul poate fi plasat oriunde în cameră, până la o distanță de maxim 10 metri de televizor. Nici măcar nu trebuie să fie line of sight, poate fi băgat într-un dulap.
Streaming-ul se face către TV pe 5 GHz, iar în sala de demo am văzut conținut 8K transmis wireless de pe un stick înfipt în One Connect către TV.
Am asistat și la un demo prin care un TV era controlat prin intermediul unui Galaxy Watch 7. E mai degrabă un feature cu care te poți lăuda prietenilor:
@90revo Cum controlezi TV Samsung fără telecomandă. #samsung #sansungtv #visionai #galaxyai #neoqled #tv #luxsiopulenta #5pasidebine #smarthome #smartlife #iot #galaxywatch7 #samsunggalaxy #revoblog
O altă noutate este prezența tehnologiei glare free pe variantele 8K și pe vârful de gamă 4K. Plus upgrade-ul “tradițional” de procesor, care va integra mai multe rețele neurale.
The Frame și The Frame Pro
The Frame este un TV din gama “designer”, care se pare că se bucură de foarte mare popularitate, pentru că i se pot schimba marginile astfel încât să fie la culoare cu peretele, iar cât timp este oprit poate simula un tablou. Are un tratament anti reflex atât de bun, încât te poate păcăli ușor că-i un tablou.
The Frame avea și o galerie de opere de artă, care însă acum va fi extinsă și la modelele de top din gama Neo QLED și QLED.
Anul acesta există și varianta The Frame Pro, care are panel cu miniLED, cu rată de refresh de 144 Hz și OneConnect wireless. Practic dacă în trecut trebuia să faci mici compromisuri la luminozitate și performanțe pentru a avea un TV care să simuleze un tablou, acum nu mai este cazul. Poți avea un tablou TV “state of the art“.
Ce face AI-ul pe televizoarele Samsung?
Așa cum era de așteptat, Samsung a integrat și AI pe game de anul acesta, sub denumirea de Vision AI. Ce face vision AI?
În primul rând oferă îmbunătățiri pe partea de video și audio. De exemplu AI-ul recunoaște obiectul din imagine și atunci știe cum să calibreze culoare și contrast pentru a-l afișa cât mai fidel. Sau știe la ce tip de conținut te uiți (de exemplu dacă-i fotbal, face un AI upscale, ca să fie mișcarea mai fluidă). Am văzut un demo în care teoretic o parte din ecran era cu “AI off” și cealaltă cu “AI on”. Nu pot să spun că am sesizat vreo diferență.
În al doilea rând, AI-ul este integrat și cu SmartThings. SmartThings funcționează acum cu o sumedenie de device-uri pentru smart home, inclusiv cu gama Tradfri de la IKEA, Philips Hue, Tapo, Wiz etc. AI-ul însă va funcționa mai degrabă în combinație cu alte electrocasnice de la Samsung. De exemplu îți va spune că temperatura din camera copilului a crescut cu x grade față de acum câteva zile și îți va recomanda să pornești AC-ul. Sau îți va spune că a crescut consumul total de energie al casei și îți va recomanda să îți seteze toate device-urile pe “power saving mode”.
În al treilea rând, TV-urile au acum și o funcție de generare de wallpaper-uri cu AI. Este exact același principiu ca la telefoanele Samsung. Și probabil că va fi la fel de folosită precum cea de pe telefoanele Samsung.
Ce nu va face AI-ul pe TV-urile Samsung?
Sunt un pic dezamăgit de faptul că anul acesta nu va veni în România singura funcție cu AI pe care chiar cred că aș fi folosit-o. Este vorba despre o scurtătură de pe tastatură, care face un print screen al ecranului și îți oferă informații despre ce rulează pe ecran. Un fel de “Circle to Search” pentru TV.
Cei de la Samsung mi-au confirmat că telecomanda pentru România nu va avea acel buton central de AI.
Am vorbit la telefon de pe o mașină de spălat…
În final, pe o latură a camerei erau expuse și noile electrocasnice, toate cu SmartThings on board și cu “Bespoke AI”. Mașini de spălat, uscătoare, aspiratoare verticale, aspiratoare robot și frigidere.
Una dintre mașinile de spălat avea un display, iar printre funcții avea posibilitatea a prelua un apel. Așa că I had to do it. Am făcut un apel între două telefoane, iar atât timp cât unul dintre telefoane este conectat în aceeași rețea wifi cu mașina de spălat, sună și pe mașina de spălat. Apoi poți prelua apelul de pe mașina de spălat și vorbești prin speaker. De ce ai vrea să faci asta? Nu știu. Poate ai intrat la baie ca un ciudat, fără telefonul la tine. Sau poate ai mașina la subsol și acolo nu ai semnal la telefon. Cert este că dacă aveai această dorință, acum ți-o poți îndeplini.
Dacă nu, măcar te poți uita la un clip YouTube pe aceeași mașină de spălat.
Cei de la Samsung spun că au în gamă inclusiv o plită cu display. De unde trag concluzia că în curând expresia “Cu ce-ai făcut poza?! Cu aragazul?!”, nu va mai fi deloc amuzantă.
În concluzie
Știți deja că îmi plac TV-urile Samsung. Mi se pare că TV-urile lor oferă cea mai echilibrată experiență. Imagine bună, sunet bun, dar și funcții smart mai consistente față de competitori și integrare într-un ecosistem care chiar vine cu beneficii. Începând de anul acesta Samsung își ia angajamentul și va oferi timp de 7 ani update-uri pentru sistemul de operare.
Mi se pare că anul acesta a luat funcțiile cele mai apreciate de pe TV-urile de top (de exemplu tratamentul glare-free) și le-a extins pe mai multe TV-uri, ceea ce nu poate fi decât benefic. Au și o gamă mai accesibilă de OLED, au și AI. Însă de departe, cel mai impresionant mi se pare acel One Connect Wireless, care poate transmite 8K dintr-un dulap de la 10 metri distanță de TV.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.