Asus N56: Inginerie Audio

By | February 1, 2013

Dacă ar fi să aleg unul dintre cele 5 simțuri în care aș vrea să am super puteri … acesta ar fi cu siguranță sunetul. Am învățat de unul singur  în clasele primare cum să înregistrez casete audio. Nu m-am mulțumit cu atât, am început să-mi înregistrez prietenii cu un reportofon și în combinație cu ce mai înregistram de la radio sau de pe alte casete, obțineam niște  mixaje destul de amuzante. Apoi am simțit că parcă vreau mai multă putere. Așa că pentru prima dată când am pus mana pe un ciocan de lipit … a fost că să lipesc încă 2 boxe în serie pentru un casetofon vechi. Asta se întampla undeva pe la 10 ani.

Ca să va fac o idee despre ce înseamna sunetul pentru mine, incercati să va imaginați un televizor. Ultra HD, diagonala de cel putin 1 metru, LED , culori vii … și o mare pata neagra în mijloc. V-ar durea cu siguranta inima să vedeti atatia pixeli morti. Cam asa ma simt și eu atunci cand sunetul nu se aude cum trebuie. Sau mai bine zis, exact cum nu poti vedea sub pata neagra din mijlocul ecranului, asa nu poti auzi toate componentele sunetului, de pe toate frecventele.

Intre timp … am invatat că frumusetea sunetului nu stă numai în putere … ci și în fidelitate. Chiar și asa, dacă punem în balanta instrumentele audio pe care le detin … cred că imi depasesc greutatea corporala. Am o mașină break pentru că sunt singurul care vine la munte cu tot cu statia și boxele dupa el.

Se pare că Asus înțelege foarte bine sunetul. Spun asta pentru că s-au hotarat să puna în ASUS N56, toate notele muzicale din univers. și desi au conostinte solide în domeniul audio (vezi placile de sunt Xonar și Essence), pentru seria N, au decis să dea frau liber altor somitati în domeniul audio. Ce a iesit ? Un laptop care se remarca prin fidelitatea sunetului redat. Numai bun pentru un inginer de sunet sau pentru un DJ în devenire. Să-l analizăm așadar din perspectiva unui audiofil.

În primul rând, să vorbim despre poziționarea laptopului în gama.

Asus spune că în seria N, ajunsa la generația a 6-a, regăsim cele mai puternice notebookuri multimedia ale momentului. Eu spun altceva. Laptopul acesta are toate caracteristicile necesare să defineasca o noua clasa. dacă pana acum avem ultrabook și netbook, de ce nu am avea și … Soundbook ?

Despre sunet

Problema sunetului de calitate pe laptopuri este destul de dificilă. Majoritatea utilizatorilor cred că sunetul vine de la boxe și atat. Nimic mai gresit. Sunetul trece prin cel putin 3 componente foarte importante de când este produs și până ajunge la urechile noastre. Semnalul audio trebuie procesat, amplificat și abia în final trecut prin boxe. Degeaba ai boxe bune dacă sunetul nu este amplificat cum trebuie. Degeaba ai amplificare bună dacă semnalul este convertit prost. Şi tot așa. Prin tehnologia SonicMaster Premium, Asus a decis să investească în toate componentele care aduc sunetul din stadiul de semnal …  la nota muzicală. SonicMaster este o tehnologie disponibila inclusiv tabletele ASUS și ultrabook-urile Zenbook (însă nu varianta Premium)

Ce înseamnă SonicMaster Premium mai exact ?

SonicMaster este o optimizare hardware alcătuită din 2 componente:

  1. Difuzoare cu incinte acustice mari (de la 30 până la 70cc), dezvoltate în parteneriat cu Bang & Olufsen. Ar trebui să te prinzi că un producător de sisteme audio este bun atunci când insuși numele său înglobează onomatopee. dacă totuși nu știți cine este B&O, vă pot spune eu. B&O este un pionier danez în industria audio care mai nou face sistemele audio pentru  vârful de lance al unor mașini de lux: BMW M6, Mercedes SL65 AMG sau Audi RS6. Ce au în comun mașinile astea, B&O și Asus N56 ? Având în vedere că spațiile din mașini sunt relativ strâmte, aș zice că băieții de la B&O au ceva experiență …
  2. IcePower este o firmă tot din Danemarca, producătoare de amplificatore foarte bune. Au fost luați sub tutela fraților mai mari de la B&O și au pus și ei umărul la această serie de laptopuri. Asus N56 are un amplificator puternic de 11W. Asta se traduce prin sunet la un volum crescut, fără prezența distorsiunilor.

Şi pentru că mai era nevoie de o componentă foarte importantă pentru că sunetul să se audă bine, Asus N56 oferă și un software de procesare dezvoltat de Waves MaxxAudio. Software-ul  se numeste MaxxAudio 3 și are și el pedigree. Este laureat Technical Grammy 2011 și este una dintre cele mai bune soluții de procesare audio în industrie.

Dar ar mai fi o problemă legată de sunetul pe un laptop. Pentru a avea un bass mulțumitor pe un sistem audio, trebuie să ai un difuzor care să treacă peste un anumit diametru. Chiar dacă ai avea loc să-l pui într-un laptop, în timp, vibrațiile produse de el ar afecta componentele laptopului. Cel mai sensibil la vibrații este hard – disk-ul.  Din cauza asta, laptopurile N6 vin la pachet cu câte un sub-woofer extern SonicMaster. Acesta oferă un bass cu o octavă mai jos și volum mai puternic decât alte notebook-uri.

Constructie și design.

Deși este burdușit cu note muzicale, laptopul N56 este subțire, având o grosime de doar 32 mm. Carcasa este din aliaj metalic iar difuzoarele care imită undele sonere sunt obținute printr-un procedeu ce implică gravare, ștanțare, hidroliză și finisare cu laser.
Asta nu e tot, balamelele sunt turnate din aliaj de zinc, acest lucru mărind calitatea și rezistența cu până la 150% față de alte laptopuri.

Asus N56 deja le are pe toate din punct de vedere tehnic. Design-ul special este direcția în care un producător trebuie să se orienteze după ce consideră că laptopul are sub capotă destulă putere. Un prieten m-a întrebat : „Ce-mi trebuie mie laptop construit din kriptonită ?” . Fiind un laptop făcut să fie sufletul petrecerii, gândește-te că la petreceri mai sunt și oameni „amețiți” care confundă capacul laptopului cu ușa de la lift.

Display.

Să nu uităm că laptopul este unul multimedia, sunetul bun merge mână în mână cu un display de calitate. Display-ul de pe Asus N56 are un unghi larg de vizionare (150 orizontal – 120 vertical), este foarte luminos (300 cd/m2), elimină reflexiile și nu modifică culorile. Asus îi spune acestei tehnologii EWV (Enhanced Wide View). Înțelegeți voi de ce. Trebuie să vadă și prietenii tăi playlistul, nu ? Iar un ecran cu unghi de vizualizare de  70° poate atrage multe degete doritoare de „melodia aia”. Pentru liniștea mea sufletească, seria N are ecrane non glossy. Așa că adio amprente.

Încă un lucru important. Rezoluțiile pentru aceste ecrane pornesc de la HD, HD+ și ajung la FullHd. Asta înseamnă că ai un spațiu foarte mare pe ecran să-ți organizezi toate ustensilele. Nu vi se pare așa de important ? Ia uitați cum arată panoul de comanda pentru un software folosit de producătorii audio:

 

Tastatura.

Cu ASUS N56 poți simți muzica … la propriu, pentru că trece prin tine. După cum spuneam mai sus, tastatura chiclet sub care avem perforările ce imită undele sonore are gijă de asta.

Opțional, seria N oferă și tastatură iluminată. Asus N56 are așa ceva. Nu considerați opțiunea asta un moft. Să fim serioși, la orice petrecere, tuturor le este rușine cu miscările lor de dans. Asta până se stinge lumina. Imaginează-ți 20 de priviri îndreptate spre tine când aprinzi lumina că nu găsești o tastă.

Un alt lucru inteligent: tastele direcționale (săgețile) au și funcții adiționale pentru play/pause, fast forward, fast backward și stop.

Atât tastatura cât și logo-ul iluminat ASUS arată clar un lucru: Aici este DJ-ul.

 

Despre conectică și hardware.

Mixerele sau procesoarele de semnal audio generează cantitate mare de date într-un timp scurt. Pentru că acestea să ajunga la utilizator în timp real trebuie un port rapid. ASUS N56 are nu unul ci 4 porturi USB 3.0 aliniate cu precizie . De obicei se folosește un port FireWire în domeniul audio pentru așa ceva. USB 3.0 este un pic mai rapid.

Foarte important pentru un pasionat de multimedia este unitatea optică Blu Ray. La discurile DVD clasice se face rabat uneori la partea audio.  Astfel, sunetul se codează la o calitate inferioară pentru a incăpea în cei 4GB. La Blu Ray … sunetul ocupa un loc special.

Pe partea de tehnică ASUS N56 vine cu procesoare din seria Chief River. Chief River este un nume de cod pentru procesoarele Ivy Bridge făcute special pentru tablete și ultrabook-uri.  Practic, acesta este suportul tehnic din spatele funcției Instant ON. La fel că în cazul unui smartphone, Asus N56 revine din stand by în 2 secunde. Laptopul poate fi găsit în variante cu Core i5 sau Core i7, după plac.

Hardurile au 7200rpm, un lucru rar întâlnit pe laptopuri, iar memoria RAM ajunge pana la 16GB RAM.

Nici placa video nu te lasă la greu. Nvidia GT 650 poate rula Call Of Duty Black Ops la 50fps. Între noi fie vorba, cu o asemenea placă audio, vei ști mereu de unde vine adversarul. Sau putem face abstracție de jocuri. La o petrecere, ar fi frumos să conectezi laptopul la un proiector și să asiguri și suportul video ca în cazul unui concert serios.

 

Prețuri:

Cu siguranță un laptop făcut din Kriptonită trebuie să fie scump, nu ? Ei bine, nu este așa. Dacă vă grăbiți, chiar îl puteți prinde în oferta eMAG zilele acestea.

ASUS N56VZ – Cel cu core i5 – 3949 lei, 1 feb

ASUS N56VZ – Cel cu core i7 – 4699 lei, 1 feb

 

Concluzie:

Dacă ești un impătimit al multimedia, laptopul este perfect pentru tine. Dacă ești un inginer de sunet, un DJ în devenire sau pur și simplu un pasionat ca și mine, laptopul devine și mai bun. Un lucru este sigur. În cazul unui week-end la munte,  Asus N56 mi-ar lăsa mai mult de 3 sferturi din portbagaj gol. Cine știe … poate chiar ar trebui să renunț la break și să-mi cumpăr o berlină.

Specificații complete puteți găsi pe site-ul ASUS.

Articolul este scris pentru etapa 3 a concursului Blogwars.

Credit poze aici si aici.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

12 comentarii la “Asus N56: Inginerie Audio

    1. revo Post author

      Mersi frumos, din pacate … în sesiune sunt pe alt fus orar 🙂

  1. marmotix

    Geniala treaba cu tastatura perforata!…puteai totusi sa zici si tu ceva de tastatura iluminata:P.

    Reply
    1. revo Post author

      Pai scrie in post: Opțional, seria N oferă și tastatură luminată . O sa bolduiesc 🙂

  2. Vlad

    1. Super
    2. Sa te apuci de articole si pentru aer conditionat 😀
    3. Dar tu nu ai sesiune?

    Reply
    1. revo Post author

      Vlad, articolele pentru aer conditiona … dupa sesiune. De exemplu astazi am scris articolul asta in loc sa invat ptr. un examen.

    2. Vlad

      Pai si cand inveti? ha? ha? ai o licenta si asta spune totul

  3. MogdanB

    Este foarte misto laptopul. Isi merita toti banii, in ambele configuratii. Tatal meu are un laptop asus cu tehnologia sonicmaster si difuzoare bang&olufsen / ice power si pot sa spun ca la niciun alt laptop vreodata nu am mai auzit sunet atat de puternic si de clar. Rivalizeaza chiar cu un sistem audio dedicat (sa zicem un 2.1 mid level asa).

    PS: Acum inteleg de ce stai tu atat de mult la #bcu 😛

    Reply
  4. revo Post author

    Ar mai fi niste precizari pe care am uitat sa le scriu, grabindu-ma sa fiu gata la timp:

    Difuzoarele sunt alimentate cu 19V , individual fata de tot laptopul
    Bateria tine si ea destul de mult … peste 3.5 ore. In conditiile in care are laptopul asta are nevoie de putere multa.

    Legat de pret: Sunt laptopuri multimedia care depasesc 3500 de lei lejer, fara sa fie construite din materiale asa de bune, fara sa aiba subwoofer dedicat sau ecran asa bun.

    Reply
  5. Pingback: Mergem mai departe în BlogWars 2013 | Gabriel Ursan

Spune-ți și tu părerea: