Cum să folosești MEGA și de ce ar trebui să-l folosești

By | January 30, 2013

Pentru cei care nu sunt în temă cu subiectul, MEGA este cea mai nouă platformă de piraterie file-sharing.  Este lansată de Kim Dotcom, tăticul Megaupload, site care a fost închis cu surle și trâmbițe de către FBI și Homeland Security în toamna anului trecut. Între noi fie vorba, Kim deja începuse să fie cam arogant, o merita…

Cu ce e mai bun MEGA decât Megaupload ?

Nu cred că Dotcom credea că Megaupload va avea succesul care l-a avut. D-asta site-ul stătea prost la unele capitole, mai ales pe hârtie, la partea cu drepturile de autor. De fiecare dată când Warner Bros. își vedea câte un film postat pe vreun forum, le cerea celor de la Megaupload să șteargă legătura către link iar ei trebuiau să facă asta. Acesta este motivul ptr. care pe forumuri erau așa de multe linkuri moarte.

Din punctul de vedere al securității utilizatorilor, MEGA este mult mai sigur decât orice platformă actuală de file sharing. Inclusiv decât trackerele. În momentul în care uploadezi ceva pe MEGA, fișierul ți se encodează cu o cheie pe care nici măcar administratorii site-ului nu o știu. Ei nu știu nici măcar ce uploadezi. Se spală pe mâini în cel mai legal mod posibil. Așa că Worner Bros. poate să se dea cu fundul de pământ. MEGA nici dacă ar vrea, n-ar putea să distrugă un link.

mega

De ce ar trebui să foloseștie MEGA ?

În primul rând pentru că îți dau 50GB accesibili în cloud. În al 2-lea rând pentru că ar fi mult mai rapid decât transfer.ro de exemplu. Ca și proces. Vitezele variază intre 1.4 si 4 MB/s. Depinde și de mărimea fișierului, de ISP, de mai multe. Oricum, eu zic că e suficient.

Cum folosești MEGA ?

Poți să downloadezi și fară sa-ți faci cont. Dacă vrei totuși să uploadezi, îți trebuie un cont. După ce ți-ai făcut cont, e destul de intuitivă interfața. Pentru a da cuiva acces la un fișier trebuie să apeși pe butonul Get Link.

Atenție: Dacă vrei să aibă acces instant la fișier, selectezi și “File Key”. Dacă vrei să pui fișierul pe un forum și să nu dai acces decât anumitor persoane, deselectezi “File Key” și pui doar prima bucată din link. Cheia le-o poți trimite prin mesaj privat.

mega 2 - click dreapta pe file

Exemplu:

Când vrei să downloadezi .mp3-ul ăsta : https://mega.co.nz/#!H9hSzAzY îți cere cheia ptr. decriptare.
Aceasta este: MY4Y_XBb4D6m8WuquSuDdRAqCDVdhm-7lKjATbvmrZ0 .
Ca să-ți dai seama care e cheia, te uiți după al II-lea semn al exclamării când apeși pe “Get Link”.

mega 5 - decryption key

Același fișier, linkuit cu tot cu cheie de decriptare: https://mega.co.nz/#!H9hSzAzY!MY4Y_XBb4D6m8WuquSuDdRAqCDVdhm-7lKjATbvmrZ0

mega 4 - get link

Încă ceva bine de știut. După ce a ajuns in bara de jos la 100% un downlod la un fișier mai mare, browserul are un delay până îți arată căsuța cu “Save As”. Keep calm …

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

33 comentarii la “Cum să folosești MEGA și de ce ar trebui să-l folosești

  1. Ariel

    mersi de informație.
    Am început să folosesc și eu #mega pentru niște teste. Fișier mkv de 4,3GB, de câte ori ajunge uploadul la 100%, reîncepe să se uploadeze fără să dea vreo eroare sau să salveze fișierul în cont. Am încercat de 2 ori cu Chrome și 2 ori cu IE 10.

    Prind viteze de 800 KB/s – 1,8 MB/s,, RDS, abonamentul cel mai mic.

    Fișierele mici de câtiva MB se acceptă instant.
    Am pe țeavă un fisier MKV de 2 GB, să văd cum decurge

    Reply
    1. revo Post author

      Şi mie mi se mai întâmplă așa, chiar și cu 300Mb. Probabil că fișierul încă nu este 100% încărcat dar o ia înainte bara aia de upload. Cam viteza asta am prins-o și eu cu RDS Fiberlink 2. Un coleg în schimb a trecut de 4MB/s cu același abonament.

    2. dragooss

      Cand descarcam ceva de pe mega practic mi se descarca de 2 ori . Ajunge odata bara de pe mega la 100% si apoi imi incepe si un alt download in browser . Si am vazut si prima data cand se descarca pe mega se salveaza in C dar nu stiu unde iar a doua oara se salveaza unde ii dau eu save us … Nu inteleg ce are.. Cum gasesc unde mi se descarca prima oara ?

    3. revo Post author

      Nu se descarcă duplicat. Doar a doua oară, când pornește download-ul în browser.

  2. bookofalice

    Delay delay, pe firefox nu vrea deloc sa salveze fisierul. Nu ca nu te-ar anunta de la inceput ca browserul e outdated …

    Reply
    1. revo Post author

      Da, cu delay-ul au cea mai mare problemă. E încă in beta, nu te supăra pe ei 🙂

    1. revo Post author

      E un mic bug de la ei. Progress bar-ul o ia inaintea downloadului propriu zis si cand iti zice tie ca e la 99%, el inca mai are de downloadat. Trebuie sa ai rabdare si vei avea fisierul pe hard.

    1. revo Post author

      Cu plăcere, mă bucur că ți-a fost de folos.

  3. Dan Pavelescu

    E in beta din februarie 2013, de cand am inceput sa-l folosesc 🙂 Ma gandesc daca e cazul sa ma leg la cap cu un sistem de transfer fisiere @plici.ro

    Reply
  4. TeooYo

    mega e super mai are un bug fisierul arata 100% dar porneste in browser dupa vreo 5 minute

    Reply
  5. Alexandrel

    ajutati ma va rog.am descarcat doua fisiere de cate 4 giga fiecare si a ocupat spatiu in c.le am cautat de am inebunit si nu stiu unde sunt.va rog unde ar putea sa fie?

    Reply
    1. Revo Post author

      Dacă le-ai căutat de am înebunit, poate nu s-au descărcat până la urmă.

  6. Alexandrel

    facand descarcarea cu chrome ele s-au dus acolo unde e setat din browser.problema e ca a ocupat spatiu si in C si nu pot sa mi dau seama unde anume s-au dus.Am observant ca pe masura ce se descarca din mega,spatiul pe c tot scadea.nu stiu daca m am facut inteles…

    Reply
  7. Alexandrel

    Am cautat peste tot.am dat search pe denumirea pe care o avea fisierul si nu gaseste nimic. Nu stiupe ce denumire s a salvat ca sa pot cauta.

    Reply
    1. Revo Post author

      Apasă un CTRL+F5 sau un SHIFT+F5 în browser și vezi dacă ți s-a eliberat spațiul. Sau intră aici: C:\Users\[USERNAME]\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Cache și șterge manual ce este acolo.

  8. Alexandrel

    gata ,am rezolvat.multumesc mult mult de ajutor.erau in chrome /user data/default/file system.thanks!

    Reply
  9. Ioann

    Salut am un fiser in mega. Vreau sa_l ciau din mega si sa_l instalez pe un card, se poate? Va multumesc. E un program de navigator.

    Reply
    1. Revo Post author

      Dacă și cardul (SD bănuiesc) este conectat la laptop, da, nu văd de ce nu s-ar putea.

  10. Ioann

    Salut, am trimit un fiser de 7 giga e in Mega, cum il pot copia pe un ad card? Va multumesc

    Reply
  11. Costica

    Buna seara,l-am descărcat de aproximativ o lună și aveam 65 de GB ( 50 gratis și 15 Bonus) ,acum am primit un mesaj in care mi-au spus ca am o sesiune scăzută și in loc de 65 GB mi-au lăsat 30 GB.Când m-am înscris mi-au spus ca am 50 GB gratis și 16 Bonus ! O alta problema este ca am invitat un prieten și a activat Mega după ce eu am trecut adresa lui și nu am primit bonusul promis.Stie cineva care sunt cauzele de mai sus ? Mulțumesc.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: