Cum poți căuta în SEAP, ca să vezi cum cheltuie banii primăria ta

By | May 16, 2017

Ieri au apărut nişte glumiţe pe internet după ce primarul comunei Peştişani şi-a cumpărat două iPhone 7 de 256 GB şi trei Galaxy S8. Acum ce să zic, omul se respectă, iar un iPhone 7 roz este impetuos necesar pentru o comună care nu are canalizare.

Acum tot răul spre bine. Cu ocazia acestei dezvăluiri, cineva a făcut un tutorial despre cum se caută în SEAP. Aşa că dacă vreţi vreodată să ştiţi cât s-a cheltuit pe o anumită achiziţie publică, filmuleţul e mai jos:

 

Site-ul SEAP cu licitaţii publice este aici.

Mie chestia asta mi se pare foarte tare din mai multe motive. În primul rând, e ca şi cum ai putea să ai o radiografie a unei afaceri, să vezi care sunt toţi furnizorii şi cât costă fiecare serviciu şi produs în parte. Şi nu vorbim doar de primării, ci de tot ce ţine de stat.

Apoi, pur şi simplu pentru curiozitate. De câte ori nu s-a întâmplat să te întrebi: “oare cât or fi costat băncile astea care s-au montat la mine pe stradă?”. Sau poate pur şi simplu vrei să ştii cât a fost onorariul lui Smiley pentru cine ştie ce concert de promovare a primarului.

Şi cum curiozitatea mea a fost întotdeauna mare, mi-am băgat şi eu nasul prin achiziţiile unei comune din Giurgiu. Iată chestii pe care le-am aflat din SEAP:

 • Cineva şi-a rezervat deja vacanţa la Costineşti, la Vox Maris Grand Resort, pentru perioada 2-7 iulie – 2.650 lei
 • Primăria Ulmi cumpără foarte mult de la eMAG, ca orice român;
 • Au router TP-Link, monitor AOC şi licenţă de Office;
 • Tocmai au cumpărat vreo 6 telefoane la prelungire de abonament de la Telekom;
 • Nu cumpără consumabile originale ci preferă să reîncarce cartuşele imprimantelor;
 • Costă cam 136 de lei să repari o maşină de tuns iarba Viking. Acum depinde şi de defect;
 • Înlocuirea a 300 de lămpi de iluminat stradal costă 114.000 lei;
 • Fiat-urile se strică în continuare, costă vreo 2.500 lei înlocuirea timenoeriei, cu tot cu manoperă;
 • Se plăteşte taxă de consultanţă pentru obţinere de finanţare pentru diverse proiecte. Ciudat, credeam că cei de la primărie au fost aleşi pentru că se pricep la asta – 39.200 lei

În fine, mie mi-ar plăcea să ştie câţi mai mulţi români cum se caută în SEAP, din acest motiv am scris şi eu articolul. Şi pe lângă asta, mi-ar plăcea ca lucrurile să nu se oprească aici. Ci atunci când văd nereguli, să trimită fiecare câte un mail la primar: “Alo, domnu’, cum a fost concediul la Costineşti? Da’ iPhone-ul ăla roz îl mai aveţi?”

Un comentariu la: “Cum poți căuta în SEAP, ca să vezi cum cheltuie banii primăria ta

 1. Ciprian

  Da halatu’, cat e halatu’ ? :))

  Eu zic ca in maxim 2 saptamani baga o lege si o sa poti sa intrii acolo doar cu user si parola…

  Reply

Ce părere ai?