Huawei P20 Pro – telefonul cu cea mai bună cameră foto?

By | May 7, 2018

Sunt atât de multe de spus despre cele trei camere ale lui Huawei P20 Pro încât era nevoie de un articol separat. Vă reamintesc că l-am primit în teste prin programul Orange Smartphone Tester, iar primele impresii despre telefon le puteți citi aici.

Cu riscul de a fi subiectiv, voi începe prin a spune că Huawei P20 Pro este în momentul de față telefonul cu cea mai bună cameră foto. Pot să spun că de data aceasta nu mai este vorba de marketing ci de hardware care își face treaba și de funcții care ajută într-adevăr utilizatorul.

Iată cum este construit sistemul de camere de la Huawei:

cameră foto Huawei P20 Pro

Culorile sunt la fel de vii și saturate ca la Samsung, detaliile se văd foarte bine, chiar și contre-jour sau în lumină slabă. Expunerea se face rapid, la fel și focalizarea. Trebuie să spun că la început mi s-a părut că focaliza cam greu de aproape și că anumite imagini ieșeau prea grainy după gusturile mele, însă se pare că aceste mici scăpări au dispărut după un upgrade de firmware. În afară de asta, nu i-am găsit niciun dezavantaj notabil camerei de la Huawei P20 Pro.

Interfața este bine pusă la punct și ușor de folosit. Telefonul te ajută uneori cu mici sfaturi:

  • Îți spune când trebuie să cureți lentila;
  • Îți spune când trebuie să te depărtezi de subiect;
  • Îți arată o nivelă pentru a te ajuta să încadrezi bine linia orizontului

Modurile camerei:

  • Aperture (poate fi setată între 0.95 și 16)
  • Night
  • Portrait
  • Photo
  • Video
  • Pro
  • Monochrome
  • Time-lapse
  • Watermark (poți alege stickere tematice pe care să le adaugi)
  • Panorama
  • HDR
  • 3D Panorama
  • Slow-mo (4x – 120fps, 8x – 240 fps, 32x – 960 fps)
  • Light Painting (Traffic trails, Light graffiti, Star trails, Silky water)
  • Filter
  • Document Scan
  • Good Food

Setările sunt mai jos:

Zoom 3x și zoom hibrid 5x

Așa cum se vede în fotografia de mai sus, Huawei P20 Pro dispune de o cameră Tele de 8 MP prin care poate face un zoom de 3x, însă și de un mod hibrid prin care poate face un zoom de 5x. Comutarea între camere este simplă. Mai sunt momente în care se face un pic cam brusc, iar imaginea apare pixelată pentru câteva milisecunde, după care devine clară. La zoom 5x se observă o ușoară degradare a calității imaginii (camera face de fapt un crop), însă nu atât cât să nu vrei să folosești această funcție. Eu am folosit-o cu curaj și mi se pare foarte utilă, mai ales pentru un leneș ca mine. Au fost momente în care am preferat să fac o fotografie la zoom 5x și să citesc un afiș de pe telefon decât să trec strada.

Rezoluție de 40 MP

Unul dintre motivele pentru care Huawei P20 Pro este foarte apreciat este senzorul foto în format 1/1.7″, considerabil mai mare decât cel de pe restul telefoanelor. Acest senzor vine la pachet și cu o rezoluție de 40 MP. Astfel, poți alege patru rezoluții la care poți fotografia:

Cea pe care am folosit-o în mod uzual a fost 10 MP în format 4:3. Am observat însă că din cauza formatului 4:3, Story-urile de pe Instagram sunt crop-uite un pic cam ciudat. Nu mi-a plăcut că nu poți seta și o rezoluție în format 16:9, deoarece așa sunt majoritatea display-urilor. Se poate la 7MP în format 18:9, dar să fim serioși, în afară de telefoane, ce display-uri mai sunt 18:9? Am făcut o singură fotografie la 40 MP, pentru că la această rezoluție nu poți da zoom.

Master AI

Master AI recunoaște anumite scene și ajustează automat setările în funcție de subiectul pe care vrei să-l fotografiezi. Funcția este îmbunătățită considerabil față de cea de la ultimul Huawei pe care l-am testat (Mate 10 Pro). Dacă la Mate 10 Pro mi-a detectat doar 2-3 scenarii, de data aceasta m-a uimit cât de multe presetări are. Iată ce scenarii mi-a recunoscut:

  • Blue Sky
  • Greenery
  • Beach
  • Stage Performance
  • Flowers
  • Food
  • Fireworks
  • Sunrise/Sunset
  • Group Photo

Dacă ați cumpărat deja telefonul, să-mi spuneți ce alte scenarii ați mai descoperit. Aș vrea să fac o listă cât mai completă.

AI-ul a devenit și un pic mai agresiv. Uneori, în momentul în care recunoaște scena, display-ul telefonului face un flicker înainte să comute pe acel mod. Am reușit chiar să-l pun în dificultate în momentul în care am băgat în cadru jumătate verdeață și jumătate cer, iar AI-ul nu se putea hotărâ între “Blue Sky” și “Greenery”. Sunt și momente amuzante care în care încadrează o bucată de pământ la Beach, niște prosciutto tăiat cubulețe la Flowers sau un grătar regulamentar la Fireworks. Totuși, aceste scăpări sunt rare, așa încât eu consider că ai mult mai multe de câștigat dacă lași funcția activată decât dacă o dezactivezi.

Portrait Mode

Atunci când Master AI trece în modul portret, mai ai câteva setări cu care te poți juca:

  • Poți alege tipul de iluminare (soft lighting, butterfly lighting, split lighting, stage lighting, classic lighting)
  • Poți activa/dezactiva bokeh
  • Poți seta beauty level pe niveluri între 1 și 10

Mi se pare un telefon foarte bun pentru portrete. Nu prea am văzut diferențe sesizabile după ce am aplicat butterfly lighting (aici nici nu știu ce efect ar trebui să obțin) sau split lighting, însă stage lighting separă portretul foarte bine de fundal, iar classic lighting face același lucru, dar rezultatul final va fi alb-negru. Se poate schimba iluminarea și din galerie, după ce poza a fost făcută deja.

Modul de separare de fundal (acel bokeh artificial) funcționează la fel ca la rivalii de la Samsung și iPhone. În sensul în care în majoritatea timpului algoritmul funcționează ok, însă mai sunt și momente în care lasă o bucată ciudată dintr-un gard sau mai știu eu ce în spatele subiectului.

Fotografia pe timp de noapte

Huawei P20 scoate niște fotografii bune pe timp de noapte. Mai bune și mai luminoase decât la oricare alt telefon pe care l-am testat. Nu este nevoie să activezi funcția “Night Mode” și să expui timp de 5 secunde pentru a obține fotografiile. Este de ajuns modul “Auto”. Senzorul mare face diferența.

Monocrom

Nu sunt un fan al fotografiilor alb-negru, așa că am folosit foarte puțin acest mod. Da, într-adevăr, mi se pare că fotografiile ies mai ok decât dacă aș aplica ulterior un filtru în Instagram sau Snapseed.

 

Video / Slow Motion

Mi-a plăcut că pe lângă rezoluție (maxim UHD 4K – 3840 x 2160), poți alege și codec-ul filmării: Efficiency, folosind H.265, sau Compatibility, folosind codec-ul H.264. Este de reținut însă că în timpul filmării nu poți comuta între camera 1X și 3X. Ai disponibil doar un zoom până la 10x, care nu folosește însă camera tele. Voi actualiza articolul cu un video.

 

În concluzie, chiar cred că Huawei P20 Pro este smartphone-ul cu cea mai bună cameră foto. Cel puțin din cele pe care le-am testat eu. Nu mai am S9+ pentru a face o comparație parte în parte, însă mie mi se pare că Huawei-ul îl depășește. Nu am nici iPhone X, însă orice ar fi, nu cred că Apple poate rivaliza cu un senzor mai mare. Dacă te interesează doar fotografia, Huawei P20 Pro este cea mai bună alegere. Dacă te interesează și alte aspecte, vom vedea în review-ul ce urmează. Tot atunci voi răspunde și întrebărilor primite la acest articol.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

11 comentarii la “Huawei P20 Pro – telefonul cu cea mai bună cameră foto?

    1. Revo Post author

      Sorin, ție încă mai am să-ți răspund la câteva întrebări, o s-o fac în review-ul mare. Am făcut și poze la lună 🙂

  1. Octavian

    Te face sa-ti uiti acasa A6000-ul sau nu? Aceasta-i intrebarea 🙂

    Reply
    1. Revo Post author

      Pentru conferințe am început să cam las A6000-ul acasă de când am trecut la S7 Edge. Îl iau în vacanțe, dar mai mult pentru confortul psihic 🙂 Acum plănuiesc să-i iau un obiectiv nou, ca să încep din nou să-l folosesc. Per total, da, aș putea să trăiesc fără el, dar fotografia cu aparatul are un farmec aparte.

    1. Revo Post author

      Sunt indecis între un 35 mm cu f/1.8, un 55-210 și unul de macro :))

  2. Vlad

    Fara a parea ca sunt carcotas… vreau sa zic ca pozele 1, 3, 6 si 10 sunt arse. Dar rau de tot.
    Din cele de noapte, cea mai urat arata cea cu numarul 6.

    Dp meu dv, mai trebuie sa lucreze la soft cei de la Huawei.

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu ești cârcotaș, chiar sunt arse. 1 și 6 sunt făcute cu zoom 3x, nr 10 este făcută cu zoom 5x. Cam așa scot toate camerele tele pozele. Ca idee, uite la ce distanță eram de fazan: https://photos.app.goo.gl/SdLt3uVc5b0Y6k8I3 . Numărul 3 mi se pare însă perfectă. Având în vedere că era soarele în față, dacă nu supra-expunea, toată verdeața ar fi ieșit neagră.

      Din cele de noapte, te referi la cea cu apa?

    2. Vlad

      totusi sa nu exageram cu poza 3 (seria de zi) perfecta… la cat purple fringing este in stanga sus, mai ca imi dau lacrimile… 🙂

      nu, ma refeream la poza a 3-a (seria de noapte) cum ar veni, ca si numar are 6 in denumirea fisierului. sunt puse in ordine descrescatoare 🙂

      ca si concluzie, pentru oamenii obisnuiti se pare ca pozele nu conteaza ca si detalii sau alte finueturi d-astea. altfel nu inteleg de ce este atat de apreciat acest telefon pe partea de camera.

      repet, mai au de lucrat.

    3. Revo Post author

      Ah, da, poza cu leagănul este perfectă cu excepția acelui purple fringe 😀

      Poza cu Skytower este varianta “ok”. Că mai făcusem una care ieșise și mai dubioasă. Cred că din cauză că eram sub un felinar ca cel care se vede în stânga pozei.

  3. Mobilier

    Eu am avut de ales intre s9 si p20 iar doamna de la orange mi-a spus ca de fapt huawei inseamna cam acelasi lucru cu s9 dar ceva mai ieftin … ma bucur de alegere … si recomand de asemenea tuturor

    Reply

Spune-ți și tu părerea: