Noutăți de la Google I/O 2013 part II

By | June 2, 2013

Chrome

Au îmbunătățit motorul pe care funcționează Chrome (V8). Pe desktop a crescut viteza cu 24% iar pentru versiunea mobilă, mai mult de 50%. Tabletă nu am decât de 1 lună așa că nu mă pot pronunța. Pe web nu mi se pare sensibilă diferența.

Au făcut un autocomplete inteligent pentru cărțile de credit. După ce ai plătit o dată, chrome îți reține toate datele despre card, le securizează și le trimite unui server iar acesta le împrăștie pe toate device-urile tale. Data viitoare când faci o plată prin telefon, nu trebuie decât să selectezi ce card vrei să folosesți, fără să mai introduci nimic. E o pâine de mâncat pentru comerțul online mobil. Mai trebuie și site-uri optimizate.

google_platamobila

Şi acum ajungem la partea care îmi place mie cel mai mult.

  • WebP – Un nou format care poate reduce dimensiunile unei imagini cu 25-34%. Şi nu funcționează doar pentru JPEG, ci și pentru PNG și GIF.
  • VP9 – Video cu 63% mai mic decât H.264

Ei spun că aceste două standarde combinate reduc cu 46% consumul de date. Eu sunt foarte entuziasmat de apariția acestui nou format deoarece Google are puterea necesară să-l scoată în față. Are o cotă mare pe piață browserelor, are tablete, are smartphone-uri. Până și Facebook s-a arătat interesat de WebP, pentru că ar putea să reducă traficul de date pe mobil. Citiți aici cum funcționează codarea video.

Google+

Stream-ul nu mai este acum pe o singură coloană ci pe mai multe. Mie nu-mi place deloc așa ceva, noroc că îți oferă posibilitatea de a vizualiza și în modul clasic, pe o singură coloană.

google_plus

Ce mi se pare cu adevărat mișto este faptul că Google îți analizează o poză postată și îi adaugă automat un #hashtag. Își poate da seama dacă poza este despre Turnul Eiffel (exemplu dat în prezentare) chiar dacă nicăieri în postarea ta sau a prietenilor nu apare vreun indiciu. Acest lucru este posibil din cauză că este analizată efectiv imaginea și nu ce spune utilizatorul despre ea. Pe același principiu funcționează și google image search.

Google+ Hangouts – Un fel de Facebook messenger cu arhivă mult mai bună care poate face și apeluri video. L-am testat și este foarte interesant, doar că mi se pare mai greoi decât banalul “view my webcam” pe Yahoo Mesenger. A apărut și pe YouTube un buton de “Google+ Hangouts On Air”. Acesta mi se pare cu adevărat interesant. Poți face broadcast de la tine de acasă, așadar poți face un show live. Poate îi iau locul lui Ovidiu Ioanițoaia și fac un “Procesul etapei” .

google_hangouts

Au făcut un algoritm care îți selectează cele mai bune fotografii dintr-un set (se uită chiar și la pozele în care zâmbesc mai multe persoane, recunoaște persoanele importante pentru tine). Mai mult, ți le și ajustează (expunere, white balance). Pe mine m-a enervat Google+ pentru că s-a apucat să îmi uploadeze pozele de pe telefon fără să mă întrebe. Noroc că n-aveam niciun prieten pe G+ la momentul respectiv. De atunci nu l-am mai folosit, dar acum cred că o să-l folosesc datorită acestei funcții 🙂

google_autoawesome

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Noutăți de la Google I/O 2013 part II

  1. nicubunu

    V8 este doar motorul pentru JavaScript, de randarea HTML se ocupa Blink (fostul WebKit), asa ca o noua versiune de V8 poate aduce o crestere de viteza in JS, 24% la JS inseamna mai putin cind iei in considerare toata pagina, cu HTML, imagini si restul.

    WebP nu e nou, exista de vreo 2 ani, n-am urmarit chiar toata prezentarea, nu stiu exact ce s-a anuntat despre el, banui ca niste features noi. Problema lui este ca desi exista de atita timp, suportul pentru creere si redare este inca limitat.

    Despre G+ pot sa zic ca nu am observat pina acum sa fi adaugat vreun hashtag la pozele mele, desi am incarcat citeva (cel putin zeci).

    Reply
    1. revo Post author

      Foarte bună precizarea legată de V8. E adevărat, au vorbit mai întâi de JS și apoi au generalizat, “24% spead increase”. Nu am prins nuanța.

      Ce înțelegi prin supord de creere și redare limitat ? Software care să salveze în format .webp ?

      Şi … nici mie nu mi-au apărut încă hashtag`uri. Ei vorbeau și de faptul că pozele se transforma în niște cartonașe (ca în google now) cu un hashtag deasupra. Dacă dai click pe hashtag îți arată mai multe informații. Poate că au lansat serviciul momentan doar în US. Nu au precizat ce disponibilitate are.

    2. nicubunu

      conform Wikipedia, nici Firefox si nici Internet Explorer nu suporta WebP, deci nici gind sa il folosesti pe web pentru ca va fi inaccesibil unui numar foarte mare de utilizatori. imi amintesc de niste discutii la Mozilla pe tema asta, dar nu si concluzia.

      tot conform Wikipedia, pentru a crea fisiere WebP ai nevoie sa instalezi plug-in-uri suplimentare (3-rd party) in Photoshop, Corel, GIMP etc.

      imi amintesc de vremea cind a aparut formatul PNG, desi era net superior din toate punctele de vedere fata de GIF, pe care isi propunea sa il inlocuiasca, au trecut multi ani pina sa fie suportat (cea mai mare problema a fost atunci cu Internet Explorer).

    3. revo Post author

      haha, tare. Să dai click pe hashtag să vezi ce se întâmplă.

Spune-ți și tu părerea: