Camera de pe Samsung Galaxy S24 Ultra este un pas în plus față de generația precedentă

By | February 27, 2024

Ca posesor de S23 Ultra, am vrut să testez personal camera lui S24 Ultra pentru a mă convinge de situația din teren. Când am auzit de eliminarea camerei cu zoom optic de 10x și trecerea la un zoom 5x am fost ușor descumpănit. La prima vedere pare un downgrade de neînțeles. Apoi intrând mai în detaliu mi-am dat seama că o cameră cu zoom 5x și senzor de 50 MP ar trebui să fie să fie un upgrade față de cea de pe S23 care are 10x zoom dar doar 10 MP rezoluție. Și cel puțin teoretic, erau șanse mari ca noua cameră să scoată poze față mai bune față de cea veche inclusiv la 10x zoom. Acum am avut ocazia să le și testez unul lângă celălalt și să trag concluziile.

Concret, camerele de pe S24 Ultra sunt următoarele:

  • Cea principală de 200 MP, cu f/1.7 și OIS (1x);
  • Cea ultrawide de 12 MP și f/2.2 (0.6x);
  • Cea de zoom 3x care are 10 MP, f/2.4 și OIS;
  • Cea de zoom 5x care are 50 MP, f/3.4 și OIS.

Iată fotografii cu toate cele 4 camere:

La nivelul camerei principale, Samsung S24 Ultra face în continuare fotografii excelente și pe placul meu, la fel ca S23 Ultra. Și deși S23 Ultra este în continuare rapid, am senzația că S24 Ultra focalizează și declanșează parcă un pic mai repede. Poate pentru că S23-ul meu gâfâie de la atâtea aplicații sau poate pur și simplu s-a îmbunătățit și acest aspect la S24.

Ar putea avea de-a face cu faptul că Samsung a trecut la alt mod de procesare a imaginii. Înainte imaginea se procesa secvențial, iar acum prin End-to-End AI Remosaic, procedeele diferite de prelucrare ale imaginii se fac în paralel. Imaginea este procesată deci mai rapid și ar trebui să aibă o calitate mai bună.

Culorile mi se par în continuare eye candy:

O altă noutate este faptul că acum poți face și fotografii de 24 MP cu camera de la S24, doar că pentru acest lucru trebuie să descarci aplicația Expert Raw din Galaxy Store. Rezoluția de 24 MP (față de 12) este utilă atunci când vreți să faceți un crop pe o fotografie. Veți avea mai multe detalii fine în varianta finală. Eu vă recomand oricum toată suita formată din Camera Assistant (poate vreți să activați și butonul de zoom 2x din ea), Expert RAW și Galaxy Enhance-X pentru diverse retușuri.

Camera de zoom 3x este la fel ca la S23 Ultra și rămâne în continuare foarte bună fie pentru fotografii macro fie pentru portrete foarte bine separate de fundal.

Camera de zoom 5x după cum spuneam este marele pas în față din mai multe motive. În primul rând, cred că uzual se va întâmpla de mult mai multe ori să ai nevoie să faci o fotografie cu zoom 5x decât una cu zoom 10x. Eu mai folosesc uneori camera de 10x însă de fiecare dată trebuie să țin mâna ca pe un trepied, ca să nu-mi tremure un pic și ori să îmi iasă subiectul din cadru ori să iasă fotografia tremurată. La S23 atunci când treci pe zoom 10x îți cam asumi că ori faci fotografii la ceva static (de exemplu o clădire), ori subiectul poate ieși mișcat. La camera de zoom 5x de pe S24 au deschis și mai mult diafragma (f/3.4 față de f/4.9), ceea ce înseamnă și mai multă lumină pătrunsă pe senzor și deci shutter speed mai mare și în final poze mai puțin mișcate. Mi-am dat seama de asta făcând fotografii la păsări și la această pisică ce-și ascuțea ghearele. De regulă cele obținute cu S23 ies mișcate dacă animalele nu stau nemișcate. Și animalele nu prea stau nemișcate 🙂

Ar mai fi un avantaj. Camera de zoom 5x este cumva intermediară. Înainte aveai un salt de la 3x la 10x. Adică orice făceai peste zoom 3x (de la 3x până la 9.9x) se făcea cu o cameră de 10 MP. Acum doar fotografiile între 3.1x și 4.9x se fac cu camera de 10 MP, iar de la 5x până la 10x (și mai sus) vei avea o cameră de 50 MP.

În final și fotografiile cu zoom 10x ies mai bine decât la modelul precedent. Diferența cred că este dată de acea diafragmă mai deschisă. Iată o antenă GSM fotografiată cu 10x și luna fotografiată cu 100x.

E greu de descris în cuvinte, în realitate it just works.

Filmarea este în continuare de calitate foarte bună. Eu cu S23 am filmat integral clipuri întregi pentru canalul meu de YouTube. Focalizează bine, are stabilizare bună și expune corect. Iar atunci când îl pun pe trepied și mă filmez pe un scaun mă ajută și faptul că pot declanșa din S Pen.

S24 Ultra filmează 4K la 60 fps cu toate camerele și la 8K cu 30 fps atât pe camera principala cât și pe cea cu zoom 5x. Au adăugat acum și filmare slow-motion 4K la 120 fps.

În concluzie, dacă vă temeați că zoom-ul de 5x este un downgrade, nu este cazul. The best just got better. Camera de pe S24 Ultra este sensibil mai performantă, iar în final toate fotografiile ies un pic mai bine, fie că vorbim despre cele cu camera principală sau despre cele cu zoom 5x sau chiar 10x. Focalizează mai repede, procesează fotografiile mai repede. Și nu în ultimul rând, dacă ați greșit încadrarea sau apare ceva ce nu vă doreați în cadru, S24 Ultra mai are câteva trucuri “generative” pe mânecă pentru post-procesarea fotografiilor. Dar despre asta într-un articol viitor 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Camera de pe Samsung Galaxy S24 Ultra este un pas în plus față de generația precedentă

  1. Andrei I

    Parca vazusem o stire despre probleme pe partea cu camerele si ca a venit un update care promitea sa rezolve aceste probleme, dar nu am citit mai mult, ca inca am un blocaj mental cand ma gandesc sa dau mai mult pe telefon decat pe televizoru meu OLED :-/

    Reply
    1. Revo Post author

      Update-uri sunt mereu. Eu n-am avut probleme cu camera. Posibil să îl fi primit deja cu update-ul de Cameră instalat.

Spune-ți și tu părerea: