Card de credit pentru călătorii?

By | July 11, 2018

În ultimul timp am încetat să mai privesc cardul de credit ca pe un instrument malefic și mă bate gândul să-mi fac unul. Ar fi de folos în SUA, unde am înțeles că mai toți comercianții strâmbă din nas dacă le arăți un card de debit, nu de credit. Pe lângă asta, există și multe alte beneficii, cum ar fi asigurarea de călătorie gratis, reduceri la diverși comercianți și acces în business lounge-urile de la Otopeni.

M-am documentat un pic și am ajuns la două variante:

1. Raiffeisen MasterCard Gold, care oferă:

 • asigurare de călătorie, răspundere civilă, întârzierea zborului și pierderea bagajelor;
 • 12,5 lei bonus la fiecare 1.500 lei cheltuiți, până la 150 lei bonus pe an;
 • reduceri prin partenerii Multishop;
 • acces în lounge-ul MasterCard din aeroportul Otopeni;
 • emitere gratuită până la 4 alte carduri (pentru familie);
 • cost: 150 lei / an, inclusiv de numărul de carduri atașate;

2. BT Flying Blue Premium, care oferă:

 • asigurare de călătorie, răspundere civilă, întârzierea zborului și pierderea bagajelor;
 • între 1.5 și 2 mile pentru fiecare 4 lei, cu care poți cumpăra bilete de avion;
 • reduceri la partenerii Visa Premium;
 • acces în lounge-ul Visa din aeroportul Otopeni;
 • cost: 200 lei / an și încă 100 lei pe an dacă vreau un card în plus

În principiu, alegerea unui astfel de card ține de foarte mulți factori. Pe mine nu m-au interesat prea mult condițiile de eligibilitate (îți trebuie un salariu minim pentru a aplica), și nici limita de credit, perioada maximă de rambursare a banilor sau comisioanele (de interogare sold șamd), pentru că am în minte un scenariu specific de folosire a cardului. Pe lângă asta, am exclus din start ING pentru că am deja carduri de debit la ei și aș vrea un card de cumpărături de la altă bancă, pentru redundanță.

Din punct de vedere al redundanței, aș alege mai degrabă Raiffeisen, pentru că are MasterCard, iar celelalte carduri pe care le avem sunt VISA. Îmi place și faptul că poți primi bani înapoi pentru sumele cheltuite, și că nu costă nimic emiterea unui alt card. Însă nu prea mă atrag magazinele din programul Multishop. Trec rar spre deloc pe la ele, și dacă este un sistem de genul “ING Bazar”, sigur voi uita să activez acea ofertă.

La BT mi se par mai utile acele mile cu care poți cumpăra bilete de avion. Pe de altă parte, este VISA și costă și mai mult, atât cardul, cât și emiterea unui alt cont. Plus că am mai văzut la ei pe site ceva de genul “internet banking gratuit în primele 6 luni de la emiterea cardului”. N-am reușit să aflu cât va costa după acele șase luni.

Aveți un astfel de card? Au fost acceptate în USA? Oare este mai ok lounge-ul VISA sau cel MasterCard de pe Otopeni? 🙂

avion taromUPDATE: Pe site-ul MasterCard scrie că doar cardurile Platinum, World, World Elite sau Corporate Mastercard au acces la lounge, nu și Gold.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Card de credit pentru călătorii?

 1. Ruxi

  In SUA am platit cu cardul de debit fara probleme mai peste tot. 🙂 Cardul de credit e obligatoriu pentru cateva companii de inchiriere masini (nu toate, dar am avut prieteni care nu au putut inchiria masina pentru ca nu aveau card de credit)…Eu am reusit inchirierea cu card de debit (chiar in SUA), dar am dat email inainte sa verific ca se poate pentru a nu ramane cu buza umflata.

  Reply
  1. Revo Post author

   Da, pentru mașină ne gândeam și noi să-l facem 🙂

 2. Iarina

  Internet banking-ul la BT este 1 leu pe luna. Mobile banking-ul insa, este inca 4 lei in plus.

  Reply
  1. Revo Post author

   Ce urât. Aveam impresia că BT se vrea o bancă progresistă, orientată spre tehnologie. Cum să ceri 4 lei pentru mobile banking? :))

 3. Nek

  Eu am card de credit de la Raiffeisen in partenetiat cu Vodafone de doi ani. L-am luat pentru a putea inchiria masina in afara. Pana acum am facut puncte de loialitate de 2 Huawei P9 lite pentru parinti.

  Reply
 4. Maria

  Cu bit.ly/Revolut_ nu a fost nicio problemă în SUA. Trebuie totusi sa ai si un act de identitate la tine cu același nume că și cardul, acolo cer uneori și asta. Pentru închiriere mașinii am avut nevoie însă să arăt și alt card, am plătit însă cu Revolut

  Reply
 5. Cristi

  Card Wiz de la bancpost – 60 lei/an si 2% din cumparaturi puncte in contul wiz.
  Plus intrare in lounge Otopeni mastercard doar pt posesorul cardului.

  Reply

Spune-ți și tu părerea: