Am condus 200 km prin Bulgaria. Care credeți că sunt cei mai proști șoferi peste care am dat?

By | August 21, 2023

Circulă acum o postare pe reddit (nu o mai găsesc acum), cu părerea unui bulgar despre șoferii români. Pe scurt, omul zice că bulgarii privesc șoferii români ca pe niște șoferi proști, care merg în turme, nu respectă regulile sau limitele de viteză și care fac depășiri și manevre periculoase doar de dragul de a se ține unul după altul.

Părerea mea? Omul cam are dreptate. Se vede că nu o zice cu răutate, ci doar factual. Nici bulgarii nu mi-e însă rușine…

Tocmai am făcut un drum până în Obzor, deci vreo 200 km de mers prin Bulgaria. Și având postarea omului în minte, am fost atent.

În principiu s-a circulat civilizat, fără probleme pe drum sau situații limită. Însă românii par mai neastâmpărați și mai puțin interesați de limite de viteză. Iar din cele trei întâmplări de pe drum, 2 au fost cu români.

Un special cu Audi de IF care stătea la 10 cm în spatele meu, doar așa din pasiune, eu fiind în spatele unui utilaj și așteptând momentul să depășesc. Nu e ca și cum mergeam de juma’ de oră în spatele utilajului. Am venit eu, a venit și Audi de IF în spatele meu să mă muște de fund și să meargă în zig zag și cu impresii de racer. Am stat vreo 3-4 minute, cu prima ocazie am depășit. De ce stătea specialul cu Audi în spatele meu așa de aproape? Nu se știe. Părea nemulțumit că trebuie să mai împartă șoseaua și cu altă mașină.

Apoi aceeași poveste cu un Hyundai i30. Coloană. Vreo 4-5 mașini cu nr de Bulgaria în fața mea. Limită de 50 prin localitate, linie continuă. Omul meu cu i30 mă mușca de eșapament. Apoi dormea pe el când am intrat pe autostradă.

Era însă să o comită grav un bulgar cu un Duster. Mergeam pe autostradă pe B2 cu 140-ish și am văzut că pe B1 este un tractor sau ceva mai lent și că Dusterul respectiv se tot apropie de el. Am redus ca să-i fac omului loc să se bage pe B2. Și am așteptat. Și am așteptat. Și nimic.

Fix când am decis să accelerez și să trec rapid pe lângă ei, bulgarul a dat semnal și s-a băgat peste mine. Dar a făcut-o în cel mai nonșalant mod. A dat semnal concomitent cu tras de volan. Dacă nu punem frână ne râcâiam un pic. Sigur, ce a făcut el a fost mai nasol decât ce au făcut cei doi români la un loc. Însă românii o făceau intenționat, ăsta poate nu s-a asigurat destul de bine. O să-i dau prezumția de nevinovăție.

Și în general asta am observat negativ la bulgari. Când intră în depășire zici că sunt neam cu Verstappen și au prins trasa liberă. Dau semnal și trag de volan să-l rupă, țâșnesc efectiv din spatele celeilalte mașini. Și mai sunt un pic enervanți cei care circulă constant cu 70 km/h, indiferent dacă limita este 90 km sau nu.

În rest, oamenii sunt docili. Circulă liniștit și respectă regulile. Aș zice că sunt mai civilizați decât noi în trafic.

Nu știu cum de suntem două nații atât de apropiate, dar la ei se poate conduce normal, iar la noi este demolition derby. Sunt curios care este secretul succesului. Și de ce nu se poate aplica și la noi.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

10 comentarii la “Am condus 200 km prin Bulgaria. Care credeți că sunt cei mai proști șoferi peste care am dat?

  1. George

    Soferii nu ar trebui sa se enerveze pe alti aoferi care merg sub limita de viteza. Ar trebui sa inteleaga ca limita de viteza afisata este limita MAXIMA … asa ca daca vreau sa merg cu 40 in zona de MAXIM 50 trebuie doar sa ma depasesti cand ai ocazia si sa te duci cu ce viteza vrei…

    Reply
    1. Revo Post author

      Sunt de acord până la un punct cu această afirmație. Adică pe autostradă dacă limita maximă este 130/140 și tu vrei să mergi cu 90-100 pe B1 e ok. Dar când se formează o coloană în spatele tău și îi forțezi pe toți să circule cu viteza pe care o vrei tu nu este ok. Pentru că în în situațiile pe care le aveam eu în minte așa s-a întâmplat. Nu prea erau locuri de depășire și s-a format ditamai coloana. Oamenii din coloană devin nerăbdători și fac prostii și depășiri periculoase.

  2. eBogdan

    Nush.. eu am facut 2800 KM in concediul asta prin Romania, Bulgaria si Grecia.. nu am avut evenimente neplacute decat cu bulgarii… care se bagau in niste depasiri de iti venea sa iti faci cruce..

    Reply
  3. dumy

    Cred că diferența e dată, în principal, de faptul că la ei se aplică legea. E poliție suficientă pe șosele care veghează traficul și dau amenzi la nevoie.

    Cât despre mers în fundul tău, am pățit-o și eu acum o săptămână, tot la vecinii bulgari, o Skoda de Tulcea îmi sufla în ceafă. Nu depășea dar nici nu se depărta. Idioți, n-ai ce să le ceri…

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu mi s-a părut așa multă poliție. Mai mult mașini care verifică vinieta.

  4. Mihai

    Și eu am fost in Bulgaria vara asta. Românii clar ies in evidenta în circulație, dar vin tare din spate și cocalarii bulgarilor că au și ei destui. De ce totuși se respecta mai mult regulile la bulgari? Sunt foarte multe echipaje de politie pe drum fata de Romania.
    Ce mai este nasol la bulgari? Au parcul auto foarte învechit, inclusiv mașini de poliție sau de pompieri am văzut niște peste de muzeu.
    Romanii în schimb locuiesc și cu părinții daca asta înseamnă să își permită o mașină mai bună

    Reply
  5. Gabriel

    Culmea este că prin Grecia românii noștri nu mergeau așa, dar acolo sunt radare fixe la fiecare câțiva kilometri. Sunt semnalizate, dar dacă ratezi unul!? Și atunci merg românașii noștri liniștiți.În Bulgaria, dezastru cu românii. Erau unii care mergeau în grup cu niște Sandero de Dâmbovița, care mergeau ca tâmpiții, și m-au depășit de vreo două ori, ca să-i găsesc opriți mai încolo și să mă depășească iarăși.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, asta-mi place și mie cel mai mult. Când fac depășiri scoase din NFS și apoi îi găsești opriți pe dreapta sau dormind pe ei.

  6. Ciprian

    Poate se conduce normal si pentru ca nu sunt atat de multi soferi.

    “Bulgaria Number of Registered Vehicles was reported at 3,347,127 Unit in Dec 2021.”

    “In 2022, the majority of road vehicles registered were cars – approximately 7.86 million.”

    Reply

Spune-ți și tu părerea: