Cum alegi mașina de spălat vase

By | April 19, 2019

Se face aproape un an de când avem mașina de spălat vase și am ajuns să o consider o invenție atât de utilă, încât ar trebui să fie prezentă în fiecare casă. Și asta o spune un om căruia nu-i displăcea neapărat să spele vasele.

Când a trebuit să o alegem, mi s-a părut foarte dificil pentru că sunt foarte multe mașini de spălat vase, și în principiu toate arătau la fel pentru mine. Am ales până la urmă o mașină de spălat vase încorporabilă din seria 4 de la Bosch.

masina de spalat vase bosch

Dimensiunea

Primul sfat pe care vi-l pot da este să vă ascultați soția, și să luați una mare, de 60 de cm, în care să încapă 12 seturi (eu voiam inițial una mică). Noi suntem două persoane și gătim de 2-3 ori pe săptămână, așa că băgăm și mașina tot așa. Chiar dacă nu o umplem, acest model de la Bosch are un senzor de încărcare, așa că va dimensiona consumul de apă pentru mai puține vase, și are și un buton pentru încărcare pe jumătate. Oricum, de regulă o umplem fără probleme.

masina de spalat vase încorporabilă

Nivelul de zgomot

La cei 48 db ai săi, este mult mai silențioasă decât mașina veche de spălat rufe pe care o aveam. Ideea este că voiam să putem sta în bucătărie și să purtăm o conversație la un ton scăzut în timp ce ea spală. Și am reușit. Iar dacă închidem ușa bucătăriei, nu se aude nimic din exterior. Acum am schimbat și mașina de spălat rufe, deci sunt cam la egalitate în privința zgomotului 🙂

interior masina de spalat vase 1

Program pentru protecție a paharelor

Nu știu dacă de la temperatură sau de la duritatea apei, dar paharele cu diverse desene sau modele se deteriorează după multe spălări. Am văzut acest lucru la unele de la IKEA, spălate la o altă mașină. Deocamdată ale noastre (tot de la IKEA) nu s-au stricat. Dar folosim de fiecare dată programul pentru pahare. După spălare ies foarte ok și nu mai suntem nevoiți să le clătim.

sare masina de spalat vase

Program rapid

Aveți grijă că majoritatea programelor de spălat vase durează extrem de mult. Dacă nu am fi existat programul rapid (în jur de 45 de minute), următorul cel mai “scurt” program este cel de 3 ore și 45 de minute. Așa că îl folosim aproape mereu pe cel scurt. Nu-l folosim pe cel de 3.45″ decât când avem cratițe cu ulei întărit sau chestii foarte murdare.

Rezistență pentru uscat apa

Sunt unele mașini de spălat vase care au o rezistență electrică pentru uscat rapid vasele. Mi se pare foarte utilă, ca să nu mai stai cu ele la uscat apoi. Le scoți și le pui direct pe raft.

Rafturi ajustabile

Dacă ai de spălat o oală mai mare, poți muta raftul de sus la limita superioară, astfel încât să îți încapă și oala cea mare, și să poți pune și ceva pe raftul de sus. A noastră nu-i foarte inteligentă la capitolul ăsta, pentru că trebuie scos raftul cu totul și băgat pe șina superioară. Sunt și modele unde există niște slidere care mută raftul sus/jos fără să mai fii nevoit să-l scoți.

rafturi masina de spalat vase

Încă un lucru care îmi place și pe care îl consider util este că la finalul ciclului de spălare piuie de câteva ori, iar după cinci minute se oprește singură. Știu că există și modele care trebuiesc oprite manual.

Altfel, în afară de chestia cu raftul de sus, mi se pare că opritorul de la raftul de jos (care de fapt este o adâncitură în ușă) nu este destul de serios. Am mereu impresia că dacă trag prea tare de sertar, vor ieși roțile din acea ușă și voi rămâne cu raftul în mână. Și dacă ar fi să mai fac un moft, aș fi dimensionat altfel țepii din sertarul de sus (i-aș fi făcut mai mici), ca să pot pune și acolo cratițe în poziție orizontală.

raft superior masini de spalat vase

În concluzie, nu știu dacă ce am enumerat eu sunt “dotări standard” și la alte mașini de spălat vase, pentru că nu am mai cercetat și alte branduri după ce ne-am hotărât pe Bosch. Însă vă sfătuiesc să fiți atenți măcar la acest lucruri când o cumpărați.

P.S: Știu că cel mai des argument contra este “nu avem spațiu pentru mașina de spălat vase”, dar credeți-mă, chiar merită efortul de a face spațiu. Vă face viața mult mai frumoasă.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Cum alegi mașina de spălat vase

  1. Calin

    cum se alege:

    – masina de spalat ( rufe, vase… )
    – aragazul
    – aspiratorul
    – fierul de calcat
    – … etc
    ???

    Se aplica urmatoarea logica elementara:

    Intrebare: de ce se imbraca miresele in alb ?

    Raspuns: este culoarea standard la electrocasnice !

    Reply

Spune-ți și tu părerea: