De ce nu merg la “referendumul pentru familie”

By | October 2, 2018

Dacă nu vreți ca legea propusă la referendum să treacă, cea mai bună soluție este să stați acasă. Un vot negativ nu este atât de eficient precum absența de la vot.

De ce nu merg la referendumul pentru familie? Răspunsul meu este foarte simplu. Pentru că acest referendum nu are nimic de-a face cu familia. De ce spun asta? Întrebarea care va fi pe buletinele de vot este următoarea: “Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Mă scuzați, dar eu nicăieri în această întrebare nu văd cuvintele “familie”, “căsătorie”, “homosexuali” sau altceva din această categorie.

E limpede ca lacrima că miza acestui referendum este cu totul alta. Iar pe cei care încearcă să demonstreze contrariul, i-aș întreba dacă ar fi de acord să semneze o hârtie albă, pe care apoi să mi-o înmâneze. Pentru că modul în care a fost formulată întrebarea de la referendum nu diferă de o semnătură în alb.

Dacă vrea cineva să mă convingă să mă prezint la referendum și să votez “da”, foarte bine, dar să îmi dea mai întâi acea hârtie albă semnată de ei. Dacă ei nu sunt de acord, nici eu nu sunt de acord să mă prezint la vot. Simplu.

Faceți acest exercițiu cu susținătorii referendumului. Întrebați-i dacă sunt de acord să semneze o hârtie în alb ca să vă convingă și pe voi să votați. Sau, de ce nu, îi puteți întreba dacă sunt de acord să semneze o foaie pe care scrie “sunt de acord să plătesc suma de bani”, “declar că cedez bunurile de bună voie”, “mă angajez să respect această hotărâre în termenul stabilit”, sau oricare alt lucru la fel de ambiguu precum întrebarea de la referendum.

UPDATE: A mai fost în 2003 un referendum pentru revizuirea constituție, în care întrebarea a fost formulată în aceeași manieră. Deși mi se pare extrem de ambiguu, se pare că așa se procedează cu modificarea constituției. Argumentul cu votul în alb cade, rămân celelalte argumente împotriva referendumului (distragerea atenției de la alte probleme mai mari, costul mare al referendumului, libertatea celorlalte persoane să facă ce vor atât timp cât nu mă afectează pe mine șamd). În continuare nu merg la vot.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

13 comentarii la “De ce nu merg la “referendumul pentru familie”

 1. Calin

  Corect seamana a shmen …
  …”in forma adoptata de Parlament” cand ? …pe ce data si ce zicea modificarea ?
  … ca se duce populimea la referendum, voteaza DA si Luni 8 SEP 2018 voteaza Parlamentul modificarea Constitutiei asa: ” in Romania forta politica conducatoare este psd; orice alt partid este interzis prin Constitutie” parca suna a ceva cunoscut, nu ?

  Reply
 2. florian

  În anul 2014, Berndan Eich, creatorul limbajului de programare JavaScript şi cofondator al companiei Mozilla, a fost nevoit să demisioneze din funcţia de CEO al Mozilla după un scandal în care a fost acuzat că a donat 1.000 de dolari pentru susţinerea căsătoriei între un bărbat şi o femeie, în California. Tot ce a făcut Berndan Eich a fost să susţină printr-o finanţare minimală, în calitate de persoană privată, căsătoria dintre un bărbat şi o femeie – nu a spus nimic care să ofenseze pe nimeni, şi-a urmat, doar, propria conştiinţă, într-o dezbatere în care libertatea de conştiinţă este adeseori invocată. Şi pentru aceasta a fost linşat în mediul online şi a fost nevoit să demisioneze de la conducerea propriei companii. Scandalul a ridicat întrebări serioase cu privire la libertatea de exprimare şi libertatea de conştiinţă în Statele Unite ale Americii.
  De asta este nevoie de acest referendum. Iar pentru cine nu stie ce a aprobat parlamentul referitor la modificarea constitutiei sa se informeze sau sa se abtina. Problema in sine insa nu va fi aceasta modificare ci daca se mai mentin sau se abroga legile care sunt in vigoare acum si prin care copiii sunt educati in noua ideologie. Acolo se va da lupta adevarata. Altfel este doar o problema de timp pana cand si aceasta modificare a constitutiei va fi reanalizata in lumina noii ideilogii. Pentru ca asta este anormalitatea promovata o noua ideologie. Cine a trait in comunism intelege ca ceea ce se intampla acum la nivel mondial nu numai la noi este o noua forma de marxism.

  Reply
  1. Revo Post author

   Hai să nu mințim, totuși: “Some employees of Mozilla Foundation (a separate organization from Mozilla Corporation) tweeted calls for his resignation, with reference to his donation of $1,000 to California Proposition 8, which called to ban same-sex marriage in California”. Între “a fost acuzat că a donat 1.000 de dolari pentru susţinerea căsătoriei între un bărbat şi o femeie” și “a donat bani unei asociații care voia să interzică persoanelor de același sex să se căsătorească” este o mare diferență, nu ți se pare? Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Brendan_Eich

   Ce legi sunt în vigoare acum prin care copiii sunt educați în noua ideologie? Despre ce ideologie este vorba? Ce te împiedică în momentul de față să-ți crești copilul exact așa cum vrei? Votarea unei legi care îngrădește libertatea altora nu sună ca o nouă formă de marxism?

   În același timp, nu pot să nu observ că mai toate comentariile pe care le dai pe acest blog sunt retrograde.

  2. Cristi

   Am un comment la care scrie: “Comentariul tău trebuie aprobat manual.”

  3. Revo Post author

   @Cristi, era băgat automat în aprobare de către sistem, din cauză că avea mai multe link-uri.

  4. nicu

   Deci cum ar veni, daca un director de companie din Romania doneaza 1000 RON la un ONG care sustine referendumul, ar trebui si noi sa ii cerem demisia, chiar daca e un excelent profesionist?
   Ce s-a intamplat cu “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it”, piatra de temelie a democratiei si libertatii?

  5. dana

   ce a aprobat parlamentul referitor la modificarea constitutiei? va rog exista vreun link cu asta? chiar vreau sa citesc sa ma informez . va rog mult sa imi trimiteti

 3. Cristi

  Salutare.

  Parerea mea este ca nu te-ai documentat destul de atent, am vazut totusi ca intre timp ai adaugat un update, still…
  Sunt o gramada de argumente pentru care ar trebui sa mergi, unul din ele ar fi suntem in democratie si ar trebui mers la vot, DA sau NU. Dar de mers la vot, trebuie, indiferent cine initiaza acest referendum (si apoi trece de Parlament) sau indiferent care guvern da ok-ul pt a fi organizat.
  Si am sa mai dau un al doilea, referitor la scopul referendumului, asigurarea unui viitor mai bun copiilor. Poate nu te afecteaza pe tine in mod direct, acum, dar cred ca ar trebui sa ne gandim si la viitor.

  Iti las cateva linkuri, cred eu, pertinente. E plin online-ul.

  https://www.spectator.com.au/2017/09/whats-changed-in-britain-since-same-sex-marriage/

  (un live pe FB de-al lui Mihail Neamtu)
  https://www.facebook.com/georgemneamtu/videos/10214099141327508/?hc_ref=ARSDFEwSpzW0prYcOSrtZY74kwewVnDSHQ0woZbHnzKI8Gy0U822T8t9omRsS3o9_7k

  https://www.youtube.com/watch?v=j2SRtuoN7pI&feature=share

  Reply
  1. Revo Post author

   Argumentul cu “trebuie mers la vot” este valabil atunci când sunt alegerile locale/parlamentare/prezidențiale. Atunci alegi pe cine să te reprezinte. În cazul de față, referendumul nu reprezintă o problemă reală de care să mă fi lovit în viața de zi cu zi, nu m-a afectat cu nimic, așadar nu mă reprezintă și nu consider justificată cheltuiala banilor pentru organizarea lui.

   “(…)asigurarea unui viitor mai bun copiilor. Poate nu te afecteaza pe tine in mod direct, acum, dar cred ca ar trebui sa ne gandim si la viitor.”. Știi ce mă afectează în mod direct acum? Sistemul medical în pragul colapsului, lipsa unui spital oncologic pentru copiii, sistemul de învățământ tot mai slab, lipsa de infrastructură, gradul mic de reciclare a deșeurilor selective, corupția la nivel înalt, șpaga, nepotismul, funcționarii zeloși. Când vom rezolva toate problemele astea, atunci ne vom putea gândi și la viitor. Cu banii de referendum făceam un spital. Câte vieți am fi salvat?

   Apropo de primul tău link, iată o știre care a venit chiar azi: https://www.standard.co.uk/news/uk/straight-couples-to-be-allowed-to-enter-civil-partnerships-theresa-may-reveals-a3950956.html

 4. Cristian-Adrian Vasiliu

  Eu unul ma gandesc si la viitor, si ma gandesc ca va afecta viitorul copiilor mei. Sunt de acord cu “Sistemul medical în pragul colapsului, lipsa unui spital oncologic pentru copiii, sistemul de învățământ tot mai slab, lipsa de infrastructură, gradul mic de reciclare a deșeurilor selective, corupția la nivel înalt, șpaga, nepotismul, funcționarii zeloși.”, am FB plin de chetii de genul. Am mers la 300 de parlamentari, merg la referendumul pt familie si voi merge si la cel pt #farapenali, dar cu 40 mil de euro, nu scoti sistemul medical din pragul colapsului etc etc etc (sau nu scazi datoria externa a Romaniei). Este clar ca e doar un joc pt PSD, si profita de moment pt a arunca o alta fumigena, dar chiar asa, tot voi merge. Referitor la linkul britanic, de-ar fi asa si in mod natural, unde un barbat e barbat si are o barbatie care este in mod natural facuta pt ceea ce are femeia 🙂 dar pt cuplurile “same”, nu este asa.

  Reply
 5. tatianaangel

  Total de acord cu tine!aceeasi parere o am si eu si ai dreptate

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *