Despre repartitoarele de căldură

By | October 22, 2014

Dacă vreți să vă cumpărați un apartament sau căutați un apartament de închiriat, am un singur sfat pentru voi: evitați blocurile cu repartitoare de căldură. Un bloc poate avea montate repartitoare din două motive. Fie administratorul este prost de bubuie și habar n-are cum funcționează, fie administratorul a luat o mică șpagă de la firma care le-a montat. Ceea ce nu exclude prima variantă, pentru că pe termen lung pierde tot ce-a câștigat la mânăria asta. Şi ar mai fi un adevăr general valabil: în toate apartamentele cu repartitoare în care am fost în vizită, am murit de frig.

Repartitoarele de căldură sunt așa de proaste dintr-un motiv foarte simplu: ele nu înregistrează variația de temperatură din interiorul caloriferului ci este influențat de mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, atunci când deschizi geamul, repartitorul înțelege că în apartament scade temperatura și apoi te taxează când camera se încălzește, crezând că acea căldură vine de fapt de la calorifer.

Bine, în linii mari așa stă treaba. Pentru că mai intervin multe prostii pe parcurs. De exemplu formula de calcul pentru diferența de temperatură poate să difere de la aparat la aparat.

Oricum, asta nu a împiedicat parlamentarii noștrii să adopte legea 121 pe 2014 care spune că până la 31 decembrie 2016 toate apartamentele trebuie să fie dotate cu repartitoare. Nu înțeleg oare ce n-a mers cu cealaltă lege briliantă, care spunea că ar trebui să plătești taxă pentru țevile vecinului care trec prin apartamentul tău și deci ți-l și încălzesc.

Asta se întâmplă când legile sunt date de oameni care stau la vile, nu la bloc. Am rezolvat și problema cu eficiența energetică.

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Despre repartitoarele de căldură

  1. Gabriela

    Eu am repartitoare dar ma încălzesc cu plasme cu infrarosu din cauza costului de 35 de lei lunar pentru luxul de a sta in pantaloni scurti tot anul nu cand vor ei asa ca repartitoarele nu înregistrează nimic motiv pentru care administrația a ajuns la concluzia ca dorm pe hol asa ca s’au gândit anul trecut sa îmi bage pe gât ce s’a consumat pe scara blocului … Păcat ca nu prea le’a ieșit

    Reply

Spune-ți și tu părerea: