După câteva luni de Windows 10 pe laptop

By | March 9, 2016

Am instalat Windows 10 în noiembrie anul trecut și cred că pot spune că am apucat să văd până acum cam tot ce are de oferit. Până acum îmi place, și se mișcă la fel de bine ca Windows 8.1.

Despre instalarea în sine pot spune doar că mi s-a părut un pic abuzivă. Când a pornit prima dată pur și simplu m-a anunțat că două dintre programele pe care le aveam pe Windows 8.1 nu erau compatibile cu Windows 10, așa că le-a șters pur și simplu.

Să fiți atenți aici dacă aveți software mai vechi sau care se găsește greu. Nu cred că mi-ar fi plăcut dacă aș fi aflat după instalare că Windows a decis să șteargă o suită pe care am dat o grămadă de bani.

Dacă ar fi să aleg o funcție pe care o folosesc cel mai mult, este acest split window view îmbunătățit față de Windows 8.1. După ce tragi de o fereastră la limita maximă pe orizontală, poți alege mai ușor următoarea fereastră pe care o vei alături de prima. Mă ajută foarte mult când scriu un articol și urmăresc în paralel un eveniment de lansare. Sau când fac comparații între două telefoane.

windows-10-update3

Noul sistem de notificări nu mă ajută cu nimic, ba chiar norificările devin mai enervante, pentru că sunt mai dese. Posibilitatea de a configura mai multe desktop-uri virtuale este încă o funcție pe care s-a pus accent la lansare și pe care eu nu am folosit-o deloc până acum. Iar noile iconițe mi se pare absolut oribile.

Am însă și o problemă după ce am trecut la Windows 10. Trackpad-ul a devenit aproape imposibil de folosit. Înainte mă bagazm foarte mult pe gesturi, de exemplu făceam un swipe cu două degete pentru scroll. Acum merg 3-4 swipe-uri și la al patrulea dă rateu. Mai mult decât atât, se întâmplă să dau uneori click în mijlocul ecranului, și să mi se deschidă meniul de start.

Iar chestia asta e jenantă atât pentru Synaptics, cât și pentru Microsoft. Primii dovedesc cât de serioși sunt ca și companie, dacă la 5 luni după n-au fost în stare să scoatăun driver bun. Iar Microsoft arată că nu-i pasă. Eu le-aș fi pus un pic pumnul în gură: “Băi, faci și tu un driver bun, sau nu mai pupi laptop cu Windows vreodată?”

În rest totul este ok și recomand update-ul. Resistance is futile.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

12 comentarii la “După câteva luni de Windows 10 pe laptop

  1. Octavian

    Am un “prieten” care si-a facut upgrade la win 10 si avea win 8.1 din bazar. Stii cumva ce se intampla cand se va termina perioada de gratie?

    Reply
    1. Revo Post author

      Din câte am citit ultima dată, o să apară la un moment dat chestia cu “Activate Windows”. Spuneau că nu vor să-l lase free și pentru cei care nu au Windows original.

  2. Ovi Ovidiu

    Eu și un amic avem probleme cu el la închiderea laptopului. Se oprește pe jumătate și trebuie să țin apăsat pe butonul de „power”. El are acer, eu asus.

    Reply
  3. radubv

    Si eu sunt multumit si recomand. Desi am avut probleme cu trackpad-ul si iluminarea tastaturii …intr-un final s-au rezolvat si merge super bine. Pe de alta parte laptopu-ul meu nu suporta oficial (conform producatorului laptopului) Windows 10 … a se citi nu au scos drivere 🙂

    Reply
    1. radubv

      Am reinstalat Windows 7 curat din partitia lui ascunsa. Si am facut din nou upgrade la Windows 10, insa acum Windows 10 a venit cu marea majoritate a update-urilor in pachetul de instalare si atunci s-au pastrat intacte functiile calculatorului. In trecut am instalat Windows 10 chiar la inceput si pe masura ce veneau pachete mai mari de update se schimbau functii prin laptop…asa am pierdut posibilitatea sa initiez aprinderea tastaturii, gesturile pe trackpad, butonul de eco….

  4. Mihai

    Eu am Windows 10 inca din faza beta, pe un hardware vechi pentru care abia se gaseau drivere de win 7 – pl baza Asus P5K-SE, cpu: intel Q6600, 8 GB DDR2, iar windows 10 a instalat drivere pentru toate, inclusiv placa audio – Realtek. Singura problema, dar nu sunt 100% ca este software am avut-o cu placa de retea. Am rezolvat cu una Intel Pro Gigabit luata de la Cit la un super ~ 30 lei comparativ cu 130 cat e una noua.
    In concluzie sunt foarte multumit de sistemul de operare, imi place mai mult decat 7 si mult mai mult decat 8.

    Reply
  5. Tudor

    Eu nici macar n-am ajuns sa-l folosesc. Au calcat pe bec de dinainte de lansare si la fiecare ocazie in care sa ne arate ca merita sa trecem pe windows 10, au dat-o si mai rau in bara. Serios, diviza care se ocupa de Windows 10 zici ca-i condusa de Don Mattrick…

    “Nu cred că mi-ar fi plăcut dacă aș fi aflat după instalare că Windows a decis să șteargă o suită pe care am dat o grămadă de bani.” – Exact asta au patit unii cu suita Adobe dupa updateul de la prima versiune RTM la TH2. Nu sistemul de operare decide ce ramane instalat pe calculator, ci eu ca utilizator. Este un abuz in toata regula si nimeni nu ar trebui sa-l tolereze.

    “Am însă și o problemă după ce am trecut la Windows 10. Trackpad-ul a devenit aproape imposibil de folosit. Înainte mă bagazm foarte mult pe gesturi, de exemplu făceam un swipe cu două degete pentru scroll. Acum merg 3-4 swipe-uri și la al patrulea dă rateu.” – Problema e de la microsoft si sistemul lor imbecil de updateuri automat :

    “It installed the latest Dell Touch-pad drivers against my will. That is, I didnt want the latest drivers/ software because, in the latest, the three finger flick (swipe left to go page back) is replaced by “switch between active windows” or something like that. I dont want that, I want to be able to go back and foward with 3 finger swipe, so I kept installing older version”

    Driverul normal de la Synaptics il configurezi cum vrei, dar microsoft iti livreaza via sistemul lor imbecil de update automat alt driver care evident da chix. Treaba asta este mult mai pronuntata cand vine vorba de driveri video. AMD si Nvidia lanseaza un set de driveri stabili, Windows 10 isi face update la ce e pe serverul Microsoft si te trezesti cu artefacte si BSOD.

    Ultima gaselnita Microsoft? Smuggled Windows 10 ads/nagware via SECURITY UPDATE….

    http://www.infoworld.com/article/3042155/microsoft-windows/windows-patch-kb-3139929-when-a-security-update-is-not-a-security-update.html

    Faci un rahat din-asta si orice om intreg la cap isi pierde orice urma de incredere in sistemul tau de update, cum mortii mamii ei de viata mai vrei sa aibe cineva incredere intr-un sistem automat?

    Reply
    1. Revo Post author

      La Synaptics nu e problemă de configurare, e bug-uit efectiv. M-am uitat doar la versiuni și a mea este ultima care apare și pe site-ul Synaptics. O să încerc să pun una mai veche. Dar asta însemnă să-mi bat capul, lucru pe care nu ar fi trebuit să-l fac.

      Pentru driverele de la video (Radeon) folosesc un program de-al lor, AMD Gaming Evolved, care, ce-i drept, a început să dea rateuri. Îmi detectează drivere noi, le instalez, dar programul nu înțelege asta, și mi le recomandă în continuare pe cele pe care deja le-am instalat.

    1. Revo Post author

      Mie în continuare îmi merge ok, în afară de trackpad 🙂

  6. denis

    Am o intrebare. De ce laptopu meu nu accepta numa-i windows 10? Nu se poate instala nici 7 sau 8.. nu merge numa 10. Dc?? Am laptop Asus.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: