Google a blocat accesul Huawei la Android. Ce înseamnă această decizie pentru posesorii de telefoane Huawei?

By | May 20, 2019

Google a suspendat aseară orice cooperare cu Huawei, indiferent că este vorba despre schimbul de hardware sau software. E o măsură fără precedent, la care toată lumea spera să nu se ajungă.

Google a fost nevoit să facă acest lucru după ce Huawei a fost inclus pe “lista neagră” a guvernului SUA pe motive de spionaj și furt economic. Lista, semnată de Trump, este aceeași pe care a fost inclus și ZTE anul trecut. Cu alte cuvinte, Huawei are acum interdicție de a mai cumpăra componente hardware sau software din SUA, fără aprobarea guvernului.

Asistăm la un război economic, iar Huawei știa că a călcat pe bec, așa că se pregătește de trei luni pentru această decizie. Ba chiar au declarat că au făcut stocuri de componente cât să le ajungă pentru șase ani de interdicție (Update: am citit eu prost. Au declarat că pregătesc de șase ani un sistem de operare în secret)

Ce înseamnă această decizie pentru posesorii de telefoane Huawei?

Sper că ați făcut deja update-urile la ultimele versiuni de soft, pentru că viitorul este neclar. Google a declarat pe twitter acum câteva ore că telefoanele Huawei vor mai avea totuși acces la Google Play și update-uri de securitate Play Protect.

Însă în ceea ce privește Android-ul, accesul Huawei va fi limitat la versiunea la software-ul de bază, versiunea Open Source.

Presupunerea mea este că și telefoanele care sunt programate pentru lansare (Honor, Mate 30 Pro) vor include ultima variantă de Android. Totuși, mai departe nu se știe. Sunt convins că chinezii vor vrea să se tocmească și că vor mai întinde coarda chiar și așa. Nu știu însă în ce condiții și cât de repede se poate ieși de pe acea listă.

Nu aș miza pe un sistem de operare dezvoltat in house de Huawei. Cel puțin nu acum. Dacă până acum nu au prezentat nici măcar o versiune beta a acestuia, este clar că va dura mult prea mult dezvoltarea lui. Cel mai probabil acesta va fi un plan de viitor pentru Huawei și guvernul chinez: crearea unui competitor pentru Android și iOS.

Nu știu cum se va termina acest război însă cu siguranță îl vom resimți și noi. Companiile de hardware și telecom din SUA sunt obișnuite să colaboreze cu China, iar decizia le va crește și lor costurile. În concluzie, aceste costuri se vor propaga și la noi, consumatorii.

Sursa: Reuters

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: