Nu mă surprinde “eșecul” Start Up Nation

By | January 11, 2018

Periodic mă întreabă câte cineva de ce nu aplic la cine știe ce program de finanțare, cu fonduri europene, și așa mai departe. Iată de ce:

Numai că banii nu au fost plătiți. Acum, la începutul anului, aflăm că doar 23 de proiecte din 8.500 au fost efectiv finanțate.

(…)

În tot acest timp, antreprenorii câștigători au început să dea înapoi. Unii au încercat să își cedeze afacerea pe Internet. Alții au încercat să tragă de timp. Iar cei care au crezut în program și au luat un împrumut bancar nu au putut decât să constate dezastrul Start Up Nation. Dacă ne gândim că dobânzile bancare au început să crească, se poate spune că problemele lor sunt abia la început. De asemenea, antreprenorii se pot întreba ce vor face cu firmele înființate și cu obligațiile asumate, precum angajarea a câțiva salariați sau păstrarea activă a companiei pentru o perioadă de minimum doi ani.” [sursa]

Vorba angajaților de la minister: “Un fleac, v-am ciuruit pe toți!”

Ca să fiu sincer, nu sunt suprins absolut deloc. Imediat ce am auzit despre Start Up nation mi-am adus aminte de aceeași manevră, pe care a mai făcut-o acum câțiva ani Guvernul Ponta. Start-up Plus se numea atunci. Și dacă citiți comentariile de pe blogul lui Cetin, mai găsiți și alte astfel de povești.

Trebuie să fii naiv să crezi că beneficiarii acestor programe sunt micii antreprenori.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Nu mă surprinde “eșecul” Start Up Nation

  1. Big T

    Hai că vin cu niște completări.

    Articolul e un pic exagerat. Uite anunțul oficial al guvernului:
    http://www.imm.gov.ro/-/stadiul-derularii-programului-start-up-nation

    “Prin urmare, în funcție de durata de efectuare a cheltuielilor și de data depunerii documentațiilor aferente cererilor de plată/rambursare, banii ajung în contul beneficiarilor între data de 1 decembrie 2017 și 1 noiembrie 2018. Subliniem că aceste etape respectă procedura de Implementare publicată în Monitorul Oficial al României.”

    Și eu sunt sceptic și urmăresc foarte atent dacă chiar va fi un success/ se vor livra banii pentru program, însă văd că lumea care a accesat programul îi dă înainte. Evident zic de cei cu intentii bune, de a dezvolta o afacere, nu de cei care abia așteptau să se aleagă cu 40k euro de la stat cu minim de efort și acum încearcă să facă o bișniță pe olx.

    Programul Start-Up Nation e prost gândit, după părerea mea, făcut pe redepe înainte, cu multe lacune. Însă decât deloc, e bine și așa.

    Reply
    1. Revo Post author

      Păi și în MIMINIS ar fi trebuit să se livreze banii. Deznodământul e tot într-un comentariu de la Cetin 😀

    2. Dan

      Birocrația are și alte opțiuni – știu un caz în care tânărul antreprenor a tot fost întors cu diverse acte ”neconforme”, un act adus azi și mâine a trebuit din nou solicitat/refăcut, că expirase…. Tot felul de chichițe birocratice pentru amânarea pe termen nedefinit și din motive la fel de nedefinibile a plății…

  2. Muncitorul

    Eu l-am imprumutat pe fratele meu cu o suma mica pentru ca a trebuit sa cumpere echipamentele. Chiar daca ii mai trebuia putin, banca nu a dorit sa il imprumute, doar daca vrea toata suma. Programul cred ca urmarea de fapt, sa se imprumute lumea la banca.

    Reply
  3. Calin

    Scuze pt limbajul vulgar, dar…cam tot ceea ce vine de la Stat e zapada de Aprilie …
    Programul ar fi trebuit sa se cheme ” F..ck up nation” … !
    Sa iti imaginezi ca faci un business asteptand bani de la statul roman… e vanare de vant !

    Reply
    1. Dan

      Este o baladă românească adaptată vremurilor moderne: Am în pungă șase lei/Cheltui trei, rămân cu trei/De la stat nu vreau ceva/ Că de cer, mai mult îmi ia!

Spune-ți și tu părerea: