Review Epson EH-TW9200 – Un proiector de 10.000 lei

By | June 6, 2016

Timp de trei săptămâni am testat un proiector Epson care costă puțin peste 10.000 lei. Sau altfel spus, timp de trei săptămâni am avut cinema acasă, pentru că Epson EH-TW9200 este un proiector care se adresează cinefililor fanitici. E un monstru de 8.4 kilograme căruia cu greu i-am găsit loc prin sufragerie. De fapt, prima dată m-am gândit că ar fi bine să-l montez în dormitor, dar după ce l-am pus pe un raft am realizat că nu avem perete destul de mare pentru dimensiunea pe care poate s-o proiecteze 🙂

Epson EH-TW9200

Înainte să trecem la review ar trebui să vă mărturisesc că este primul proiector pe care-l testez, cu excepția celor pe care mă rugau profesorii de la școală să le setez, pentru că eram mai înalt. Așa că este posibil să-l compar involuntar mai degrabă cu un televizor decât cu alt proiector.

review-epson-eh-tw9200-21Iată câteva repere rapide:

  • Tehnologie 3LCD, nu DLP
  • Luminozitate de 2.400 de lumeni
  • Contrast 60.000:1
  • Full HD 1920 x 180, inclusiv Full HD 3D
  • Zoom și focalizare manuală
  • Dimensiune proiecție între 80 cm și 3 metri
  • Distanță de proiectare: între 1 și 9 metri
  • Conectivitate: 2x HDMI, Component/composite in
  • Automatic keystone
  • Consum de energie: 334W normal sau 270W în modul economic

Minusuri:

  • Nu are conectivitate WiFi (decât modelul superior TW9200W)
  • Nu are intrare USB

Design & Construcție

Epson EH-TW9200 este un proiector mare, aproape la fel de mare ca o unitate centrală (466 x 395 x 158 mm) și destul de greu la cele 8.5 kg ale sale. În partea din față are o lentilă imensă acoperită de o ușiță care se retrage automat și două fante generoase pentru aer. Este aproape în întregime negru mat, cu excepția zonei dintre fantele de aer, care este cam glossy.

În una dintre părțile laterale are încă o ușiță cu câteva butoane pentru a umbla prin meniu în caz că nu ai telecomanda la-ndemână și în partea de sus are patru rotițe pentru: focalizare, zoom, ajustare imagine pe verticală și pe orizontală.

Despre conectivitate am spus în specificații cam tot ce era de spus. Singurul minus pe care îl văd este lipsa conectitității WiFi. Iată cum arată telecomanda și partea din spate a proiectorului:

Tehnologie DLP versus tehnologie 3LCD

Sunt două tipuri de proiectoare: DLP sau 3LCD. În cazul celor care folosesc DLP, lumina este trimisă printr-un filtru circular R,G, B, White care se rotește foarte repede. Acestea au un singur cip de procesare și practic se cam face un compromis între luminozitate și culoare. Fie imagine mai luminoasă dar cu culori mai șterse, fie imagine colorată dar mai întunecată.

În cazul celor 3LCD, lumina este împărțită în 3 culori: R, G, B care apoi trec fiecare printr-un cip de procesare aferent culorii, sunt recompuse și trimise prin lentilă.  Cel mai bine înțelegeți din clipul de mai jos:

https://youtu.be/NLiL9fLuXBw

Experiență de vizionare

Dacă vrei un proiector trebuie să te asiguri că ai unde să-l poziționezi în cameră. Îți trebuie un perete cât mai liber și va trebui să ții cont de faptul că nu vei putea trece prin fața proiectorului. Una la mână pentru că obturezi imaginea de pe perete, a doua la mână că dacă te uiți înspre lentilă s-ar putea să vezi stele verzi jumătate de oră. Cred că ideal ar trebui montat sus, cât mai aproape de tavan, pentru că face și căldură. Dar am văzut și setup-uri în care este pus pe o măsuță de cafea. Eu l-am pus pe un scaun mai solid și mi-am asumat faptul că îl voi ocoli pe durata proiecției.

review-epson-eh-tw9200-22

Primul sentiment care m-a încercat atunci când am dat drumul unui film este nostalgia. Mi-am adus aminte de copilărie, când ne uitam la diapozitive. Niciun TV nu va reuși să-ți ofere aceeași experiență cu un proiector. Nu degeaba în sălile de cinema nu s-au montat înca display-uri LCD. Proiecția schimbă total lumina ambientală din cameră, astfel încât te vei găsi cufundat în mijlocul filmului. Iată cum se schimbă totul în jur în funcție de imagine:

Nu este nevoie de un ecran special pentru vizionare. Proiectorul se descurcă de minune și pe pereții noștri cu vopsea lavabilă. Iată aceeași scenă proiectată cu lumina stinsă și apoi cu toate becurile ( 4 x 1.200 lumeni) aprinse:

În privința interfeței, am conectat din prima laptopul prin HDMI, fără nicio problemă. Meniul este destul de simplist:

L-am ținut în permanență pe modul de culoare Dynamic și am apreciat că prin “Super Resolution” puteai regla rapid duritatea contrastului. L-am ținut undeva pe la mijloc pentru că mi s-a părut că la minimum fonturile sunt prea șterse, în timp ce la maximum îmi cam stresau ochii. Încă o funcție foarte mișto este “Auto Keystone”, care reglează automat formatul proiecției în funcție de unghiul sub care o proiectezi, astfel încât imaginea să nu mai apară ca un trapez.

Modul 3D la Epson EH-TW9200

Proiectorul se livrează cu ochelari 3D activi și știe să facă automat conversia filmelor de la 2D la 3D. Ochelarii se sincronizează cu proiectorul în felul următor: pornești un film, selectezi din telecomandă modul 3D, pornești ochelarii și ții apăsat pe butonul de sync. Sincronizarea nu merge dacă sunt proiectate imagini statice.

Nu sunt un fan al 3D-ului. M-am uitat la câteva secvențe și consider că scenele nu ies atât de mult în evidență încât să justifice portul ochelarilor. Eu am găsit în cutia proiectorului o singură pereche de ochelari, dar am impresia că se livrează cu două perechi. Dacă nu, îi puteți cumpăra din magazin, dar doare.

Concluzie

Epson vinde proiectorul EH-TW9200 în segmentul “Home Cinema”. Pentru piața noastră, eu cred că este genul de proiector pe care-l cumperi când ai o sală de prezentări cu până în 10 locuri, unde vrei să rulezi niște filme, sau poate prezentări, și să impresionezi audiența.

L-aș invidia totuși pe cel care l-ar cumpăra pentru acasă. Alături de un sistem audio bun (nu are difuzoare încorporate), acest proiector transformă filmul într-o experiență pe care nu mai ai cum să o diluezi cu alte îndeletniciri.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Review Epson EH-TW9200 – Un proiector de 10.000 lei

  1. Dragos

    Cum arata HDMi1 ala in jurul lui.. nu stiu de ce dar mi-a venit in gand o imagine de foto p0rn0 (stiti voi de care exact)

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu știu eu la ce te referi, dar da, au mai observat și alții că portul ăla este abuzat. Şi HDMI2 este un pic uzat. Cred că este o consecință a faptului că mulți nu au nimerit prima gaură :))

  2. Andrei

    Am cautat articole despre telefoane prin blogul tau,cumva am gasit acest articol si nu pot sa ma abtin de la comentarii. Detin de cateva luni un fratior mai mic de al lui TW9200 si anume TW3800 sunt surprins sa vad ca lens shiftul tot manual este, este o mare mizerie!!! In timp se pierde reglajul si in zonele de “capat de cursa” reglajul nu mai este asa precis. Asta era prima piatra luata de pe suflet. A doua, ai spus ca nu ai nevoie de ecran de proiectie sa te bucuri de el, la mine prima oara a venit proiectorul si o saptamana mai tarziu a venit ecranul, normal ca nu am avut rabdare si l-am testat prima data pe perete :), apoi a venit ecranul si am vazut ca nu are nici o legatura. Se observa o diferenta mare mai ales daca imaginea vine din surse de calitate(Blu-Ray). Din pacate ca sa te bucuri pe deplin de un proiector Full HD(cel putin in cazul meu) trebuie sa fie neaparat un Blu-Ray, se observa diferente uriase si intre Blu-Ray si streaming Full HD ( Netflix, Amazon Prime, etc.).

    Reply

Spune-ți și tu părerea: