Review Sony WH-1000XM2 – căști cu noise canceling

By | January 23, 2018

Chiar dacă nu am scris despre ele, am testat multe căști de-a lungul timpului. Și tocmai când credeam că nu mai are ce să mă surprindă în acest domeniu, am testat Sony WH-1000XM2, o pereche de căști cu noise canceling care mi-a resetat standardele și mi-a redeschis apetitul pentru ascultat muzică oriunde și oricând.

Sony WH-1000XM2

Principalele funcții pentru Sony WH-1000XM2:

  • Funcționează prin Bluetooth la o distanță maximă de 10 m (line of sight)
  • Pot fi conectate la telefon și prin jack
  • Se încarcă prin microUSB
  • Au funcție de noise canceling și “ambient mode detection”
  • Răspuns în frecvență 4-40Khz cu cablu sau 20-20KHz pe Bluetooth
  • Difuzor de 40mm din neodim
  • Senzor pentru presiunea atmosferică
  • Quick charging, 10 minute pentru 70 minute de muzică
  • Suportă codecul LDAC proprietar Sony sau aptX
  • Cântăresc 275 gr și au o geantă de transport
  • Preț: 1780 la eMAG, dar verificați periodic prețul, le-am văzut și la ~ 1480 lei

Din punctul de vedere al design-ului sunt de tipul over-ear, adică acoperă complet urechile. Sunt destul de ferme cât să nu-ți cadă atunci când faci un pic de headbanging însă nu atât cât să te strângă sau să te jeneze. Sunt construite în principiu din plastic, banda care le unește este metalică, iar pad-urile pentru urechi sunt dintr-o piele sintetică de calitate.

Pe padul stâng avem gaura pentru jack și doar două butoane fizice: cel de power și cel care activează sau dezactivează noise cancelling și ambient mode. Pe padul drept este doar mufa microUSB iar exteriorul acestuia este tactil, cu funcții pentru volum sus/jos, previous/next song, o dublă apăsare rapidă pune pauză/play sau acceptă un apel dacă telefonul sună. O apăsare lungă activează Google Assistant, S Voice sau Siri. Le-am folosit și în convorbiri și interlocutorii m-au auzit foarte bine. Singurul inconvenient al butoanelor tactile l-am simțit atunci când m-am rezemat pe canapea cu mâinile sub cap și am oprit din greșeală muzica.

În privința sunetului voi fi subiectiv. Da, se aud foarte bine și mi se pare că toate frecvențele se îmbină armonios, fără ca una dintre ele să fie pregnantă. Dar în același timp nu am mai testat căști în această gamă de preț pentru a avea termen de comparație.

La fel și la partea de noise canceling. Mie mi s-au părut fenomenale, dar este prima pereche de acest gen pe care o testez. Totuși, ca idee, de Crăciun nu am auzit colindătorii când au cântat pe casa scării și au bătut la ușă, iar pe stradă nu auzi mai nimic cu ele pe urechi. Pur și simplu am avut un șoc când le-am dat jos și nu știam de ce se aude atât de tare zgomotul străzii. Pentru că mă obișnuisem cu liniște și muzică. Am ascultat muzică pe Sony Galaxy S7 Edge (deci prin codec aptX), în format m4a, flac, dar și streaming prin Google Play și Deezer. Funcția de noise cancelling funcționează și selectiv: poți filtra tot în afară de vocea celor din jur, sau poți elimina zgomotul pe care îl face bătaia vântului.

Ambient Sound Control este din nou o minune a tehnicii. Dacă îl lași pe auto, căștile se adaptează la zgomotele din jur și încearcă să le anuleze. De exemplu mergând pe stradă au intrat în modul “walking” și mi-au lăsat doar un pic din zgomotul traficului, cât să nu dea un camion peste mine. Apoi s-au prins când am intrat în metrou și au eliminat complet zgomotul din jur.

Noise Cancelling Optimizer-ul este un test care ajustează sunetul în funcție de presiunea atmosferică, de modul în care porți căștile, dacă ai ochelari ale căror rame să vină pe lângă urechi sau de cât de voluminoasă este coafura ta.

Nu prea am folosit funcțiile de Sound Position Control și Surround (VPT) pentru că nu funcționează decât cu căștile setate pe “Stable Connection” în loc de “Sound Quality”. Nu mi-a plăcut că pentru acest lucru trebuie oprit și repornit Bluetooth-ul însă cred că prioritizarea pentru “Stable Connection” ar fi foarte utilă într-un birou mai aglomerat, unde pot interfera diverse dispozitive.

Nu am folosit nici Equalizer-ul lor, însă m-am jucat un pic cu DSEE HX, un algoritm proprietar Sony, care ar trebui să facă resampling la muzică și să o aducă pe toată la calitate de CD. Ca să fiu sincer, nu pot spune că am simțit diferența.

În concluzieSony WH-1000XM2 este o pereche de căști care pe mine m-a impresionat. Nu este vorba doar despre noise cancelling ci și despre tehnologia de ultimă generație pe care o folosesc. Amintesc aici senzorul de presiune atmosferică, quick charging și Ambient Sound Control. Din punctul meu de vedere, Sony WH-1000XM2 oferă tot ce ți-ai putea dori de la o pereche de căști cu noise cancelling și Bluetooth.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Review Sony WH-1000XM2 – căști cu noise canceling

  1. Alex Charlie

    Mersi pt review. Acolo cred ca era “10 minute pentru 70 minute de muzică”, nu ore. Ma gandesc serios sa le iau dar ma ingrijoreaza unele reviewuri de pe amazon. Predecesorul mdr1000 avea probleme cu crapaturi si am vazut si cateva probleme de acelasi gen la wh1000xm2.

    Reply
    1. Revo Post author

      Merci, am corectat, erau 70 de minute acolo, într-adevăr 🙂 Chiar acum 5 minute m-am uitat la un video în care erau menționate și acele crăpături (căștile le-am returnat între timp). Le-am flexat și eu destul (se vede pe video începând cu minutul 2:20) însă n-au pățit nimic. Însă cred că genul acela de crăpătură apare în timp, nu din prima.

Spune-ți și tu părerea: