Samsung a lansat gama de televizoare 2021 care vor folosi tehnologii Mini LED și Micro LED

By | January 8, 2021

În zilele ce vor urma, principalii producători vor prezenta noile lor linii de televizoare pentru 2021. Samsung a prezentat deja gama de televizoare pentru 2021, care vor folosi tehnologii Mini LED și Micro LED.

Care este diferența dintre Mini LED și Micro LED?

Pe scurt, Mini LED este o tehnologie creată pentru display-uri LCD. Cea de-a doua, Micro LED, este o tehnologie foarte scumpă și se folosește la display-urile OLED. Prima este o evoluție a tehnologiei LCD LED-backlit. La LCD-urile LED-backlit, panel-ul era împărțit în mai multe zone de LED-uri, care se aprindeau și se stingeau pentru a conferi luminozitate și contrast. Odată cu Mini LED, dimensiunea LED-urilor a scăzut considerabil (Samsung spune că de până la 40 de ori față de vechea tehnologie), și astfel panel-ul este compus din mult mai multe LED-uri (zeci de mii) care se aprind/sting individual. Acest lucru ajută la controlul mai precis al luminozității și contrastului și teoretic ar trebui să se vadă mult mai bine și să dispară zonele cu blooming. Adică acele zone în care culoarea se împrăștie în jurul unui obiect foarte luminos afișat pe un display negru.

În 2021 Samsung va lansa și două TV-uri cu Micro LED (adică OLED mai barosan). Având în vedere diagonalele lor de 99″ și 110″ și prețurile lor, intră mai degrabă la categoria OZN-uri. Vor fi probabil instalate doar în showroom-uri de produse de lux, lobby-uri de hoteluri cu camere de 13.000 € pe noapte șamd.

televizoare samsung neo qled 2021

Ok, atunci ce-i Neo QLED?

Fiecare producător încearcă să abordeze diferit noua tehnologie Mini LED, drept urmare o vor numi diferit. Neo QLED este numele dat de Samsung tehnologiei Mini-LED. De fapt doar adaugă un “Neo” în fața QLED-ului folosit în anii trecuți. QLED care vine de la Quantum Dot LED. De asemenea, procesorul de imagine, denumit Neo Quantum, a fost îmbunătățit pentru a face un up-scaling cât mai inteligent la rezoluții 4K și 8K.

Telecomandă cu celule solare?

Într-un efort de a reduce amprenta de mediu, Samsung a regândit telecomanda și a scos bateriile din ea. (Băi, ziceți mersi că nu a scos-o de tot din pachet). Noile telecomenzi vor avea pe spate (wtf? de ce pe spate?!) celule solare precum cele de pe vechile calculatoare. Bine, probabil că mai moderne, dar ideea e aceeași. Avantajul este că nu va mai trebui să cumperi baterii AAA. Dezavantajul va fi că probabil vei uita să întorci telecomanda cu susul în jos și vei ajunge s-o încarci prin USB. Un alt dezavantaj ar fi că telecomanda are totuși un mic acumulator în ea, care probabil că după doi ani nu va mai avea aceeași autonomie.

samsung telecomanda solara

Alte îmbunătățiri ale gamei de televizoare Samsung 2021

Samsung împinge aceste TV-uri către gameri, așa că adaugă un Game Bar, din care poți selecta rapid opțiuni precum aspect ratio și refresh rate. De asemenea, sunt pregătite pentru consolele next gen, deci au HDMI 2.1, ce va permite rezoluții 4K la 120 Hz, refresh rate variabil, auto low latency mode, eARC șamd.

Din punct de vedere audio, noile televizoare vor avea mai multe difuzoare și vor încerca să analizeze scenele și să dea impresia că sunetul vine din direcții diferite prin funcția Object Tracking Sound. Iar cu SpaceFit Sound, TV-urile vor folosi un microfon pentru a măsura acustica spațiului în care îl montezi și pentru a încerca să optimizeze sunetul în funcție de cameră. Am mai văzut această funcție folosită.

În rest, la categoria “și altele”, Samsung încearcă să integreze și funcții din Samsung Health pe noua gamă de TV-uri, inclusiv prin includerea unui Smart Trainer. Google Duo va putea fi folosit direct pe TV printr-un webcam, iar cu PC on TV, se poate accesa direct Microsoft Office 365 pe TV.

Samsung nu a zis nimic deocamdată despre prețuri și disponibilitate. De regulă prin iulie ajunge gama nouă la noi, iar prețurile pentru Neo QLED mă aștept să fie cumva în linie cu vechile QLED-uri.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: