Un site care verifică pe baza emailului dacă vreunul dintre conturile tale au fost sparte

By | October 25, 2018

V-ați gândit vreodată că este posibil ca unul dintre conturile voastre (de Facebook, de Gmail, de Instagram) să fi fost sparte iar voi să nu știți acest lucru? Zilele trecute într-o discuție cineva mi-a spus despre site-ul haveibeenpwned.com, care verifică dacă adresa ta de email figurează într-o bază de date cu conturi sparte.

Eu am verificat și cea de Gmail figura în doar două breșe de securitate. Cea de la răposatul Yahoo! figura în … multe (pwned vine de la owned, poveste lungă). Așa arată când ai pățit-o:

Sfatul meu este să verificați și apoi să apăsați pe “Notify”, ca să primiți un mail în caz că cineva postează vreodată o bază de date care conține și email-ul vostru.

Și apoi m-am gândit la următorul scenariu. Folosești aceeași parolă (sau variațiuni ale acesteia) peste tot. Cineva îți sparge unul dintre conturi și apoi postează undeva parola pe care a aflat-o. Cât crezi că ar dura până când pe baza acelei parole altcineva încearcă un dictionary attack, astfel încât să-ți afle parolele de la celelalte servicii? Nu mult.

Soluția ar fi un manager de parole gen LastPass sau KeePass, care le ține pe toate într-un loc, criptate. Și un antivirus. Stay safe!

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Un site care verifică pe baza emailului dacă vreunul dintre conturile tale au fost sparte

  1. gabriel

    Am pățit-o. Din păcate cu contul de la muncă. Folosesc KeePass pentru că soluțiile online mi se par mai puțin sigure comparativ cu cele offline.

    Reply
  2. tatianaangel

    Din fericire,la mine sunt good news!Probabil nu am ceva interesant de vazut

    Reply

Spune-ți și tu părerea: