TV-ul din România moare și pentru că streamingul este în pom

By | July 4, 2016

Nu că mi-ar părea rău, dar pe plan mondial TV-ul o duce tot mai prost. În America, Youtube spune că are audiență în primetime mai mare decât cea a celor mai vizualizate 10 show-uri TV la un loc. Pentru că audiențele sunt atât de scăzute, se întâmplă lucuri inedite, cum ar fi transmisia liva a finalelor Champions League și Europa League live, tot pe YouTube.

Din nou, nu că mi-ar părea rău, dar nici piața locală nu face excepție. Mai ales că la noi n-au existat niciodată televiziuni adevărate, doar jumătăți. Acum oamenii din industrie se cam plâng, iar Antena 1 are prețurile pentru publicitate de așa natură încât am văzut la Observator afacerile a jumătate de prieteni din lista mea de Facebook. Probabil că în curând și shaormeriile de cartier își vor permite reclamă pe Antena 1.

Ai zice că în astfel de situații, ar trebui să-i pui la dispoziție omului orice modalitate vrea mușchiul lui pentru a se putea uita la prostiile pe care le debitezi tu pe post. Şi că omul ăla ar trebui să poată vedea canalul tău de oriunde, cel puțin la fel de bine ca prin cablu.

Dar nu este așa. Acum cu EURO 2016, am avut și eu mai multe contacte cu televiziunea, în toate formele ei. M-am gândit că nu o să fiu acasă la toate meciurile, așa că hai să plătesc niște bani la ceva streaming online. Problemele sunt amuzante:

1) Niciun serviciu de streaming online sau video on demand nu conține toate posturile pe care le văd prin cablu. Telekom TV nu are PRO TV, Voyo nu are decât canalele PRO, Digi nu au decât canalele lor, de Antena Play nu-i pasă nimănui. Veți spune probabil de Seenow? Am petrecut 10 minute la ei pe site și n-am găsit nicăieri scris concret ce canale au. Deci ei se așteaptă să plătesc niște bani fără să știu pe ce-i dau. Băieți deștepți.

2) Calitatea este proastră, stream-ul nu este stabil. Voyo este o mizerie. Niște tovarăși se uitau la stream și la mine ca la un ciudat: “Ah, tu ai plătit pentru Voyo ăsta?”. Ghiciți cui i s-a blocat stream-ul fix înainte de golul Portugaliei împotriva Poloniei? Ghiciți cui nu i-a mers streamul înainte de România – Elveția. Dolce Sport App e mult mai ok. Am văzut mult mai multe meciuri decât pe Voyo și s-a blocat o singură dată, la Polonia – Elveția, dar dacă pierdeam golul lui Shaquiri? Deci dau și niște bani, și fac mișto tovarășii de mine că nu am văzut golul. Bun.

2) Stream-ul nu merge din alte țări. Dacă eu sunt în Finlanda și mi se face brusc poftă să ascult limba română, TVR Plus nu mă lasă, nici Telekom TV sau Dolce Sport App. Aici aș putea să înțeleg că din rațiuni tehnice, e greu să asiguri o transmisie de calitate și în afara țării. Dar de ce-mi blochezi accesul din start? Poate eu am totuși o modalitate care mi-ar permite să văd ok.

BONUS: Televiziunile din România nu au scăpare, pentru că românii plătesc cantitatea, nu calitatea. Cabliștii au o lege frumosă de partea lor, care nu-i obligă să specifice în contract numele canalelor TV, doar numărul. Deci teoretic, mâine RDS ar putea să-mi scoată tot din grilă și să-mi bage 30 de canale Digi. Ia să îți poți alege tu 5-10-20 de canale pentru care vrei să plătești, să vedeți cum ar dispărea instant mizeriile gen Antena 1.

În concluzie, am o singură părere despre televiziunea din România:

kill-it-with-fire

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “TV-ul din România moare și pentru că streamingul este în pom

  1. Mihai

    Am un prieten în Anglia care în țară are Dolce si deci are si acces la platforma online. Am reușit să i-l fac să meargă din Anglia prin VPN către România acum 2-3 săptămâni, dar înainte de meciul dintre Franta si Islanda nu mergea. Nu mai zic ca oricum merge doar cu Mozilla.
    După 2 ore de incercari m-am dat bătut și i-am instalat un plugin pentru a urmări ilegal PRO TV online, fără VPN, fără întreruperi.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: