Un exercițiu de imaginație pentru rețelele de telecomunicații în 2025

By | December 11, 2015

Eu întotdeauna m-am întrebat ce vine după SMS-uri, minute și date nelimitate. Iată că mai există ceva, mai trebuie făcute îmbunătățiri la rețele, dar nu pentru noi, ci pentru … altceva. Pentru că nu va mai fi vorba doar despre persoane conectate, ci despre tot ce poate fi conectat. Cum a spus și Raoul Ros, GM Alcatel-Lucent România, “We will not only connect everyone, but everything.” Iar rețelele nu sunt încă pregătite pentru tot traficul care se va genera.

Raoul Ross (GM ALU România) și Prof. Dr. Lazăr Vlăsceanu (dreapta)

Raoul Ross (GM ALU România) și Prof. Dr. Lazăr Vlăsceanu (dreapta)

Ce altceva mai poate fi conectat? Trenuri, căi ferate, frigidere, paleți pentru transport, trollere. Nu este pentru prima dată când aud despre “Rise of the machines“, un concept pe care l-a amintit ieri Fuad Sidiqqui, Bell Labs Consultant (Bell Labs este acum divizia de R&D pentru ALU), cel care s-a ocupat printre altele de studiul “The Future X Network”, prima carte comercială publicată de Bell Labs. Va fi interacțiune mult mai multă M2M: se vorbește printre altele inclusiv despre operații remote, livrări cu drone (deja neimpresionat) sau posibilitatea de a printa 3D un obiect în loc de a-l comanda.

the-future-x-grafic

Ca cifre, avem următoarele previziuni:

  • Serviciile video în IoT vor folosi 47% trafic de date, față de 1% acum. Video 8K era în grafic.
  • Capacitatea rețelelor mobile va crește până la 20 Gbps.
  • 1 din 10 decizii vor fi luate zilnic cu ajutorul programelor de analiză de date.
  • Se va ajunge la o medie de 20 TB de stocare per persoană (acum este de 1 TB).
  • Scade și latența rețelei, de 10 ori se preconizează.

Bineînțeles, pe lângă provocarea legată de volumul de date mai este și cea de, ați ghicit, securitate. Când totul va deveni conectat, orice utilizator devine o amenințare pentru sistem. Practic, asta înseamnă că la o asemenea anvergură, nu poți prezice totul, nu poți ști de unde apare problema.

consultant-bell-labs

Fuad Siddiqui – Bell Labs Consultant

Veți spune probabil că soluția pentru cei care nu sunt de acord cu această schimbare este să se încuie într-o cabană în vârf de munte și să arunce cheia. Nu-i chiar așa, studiul are și aspecte sociale. Iar de partea aceasta s-a ocupat un sociolog român, Prof. Dr. Lazăr Vlăscenu. Pe scurt, schimbarea se va întâmpla oricum, iar dacă nu vrem să ne adaptăm, vom supraviețui, dar vom fi probabil niște străini.

Nu știu dacă am fost la o conferință de presă despre evoluția rețelelor mobile, la o lansare de carte, sau la un heads up despre viitor. Ştiu totuși că nu a fost vorba despre activitatea ALU din România. S-a menționat doar că aici sunt 1.600 de angajați din cei 62.000 la nivel global și că în principiu cele două centre oferă servicii pentru clienți din afara tării.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Un exercițiu de imaginație pentru rețelele de telecomunicații în 2025

  1. Ciprian

    Chiar nu e de loc haios cum evolueaza treaba. Nu gasesc nici o utilitate sa imi conectez frigiderul, masina de spalat, hota, plita, cuptorul, inchiderea usii sau alte chestii care nu imi trec prin cap acum, la Internet. Este de ajuns ca avem un dispozitiv dupa noi mereu care urmareste aproape tot ce facem (putem sa alegem anumite chestii inca). Da, o sa zica toata lumea ca la un asemenea volum de date o sa fie imposibil de interceptat, sau probabilitatea ca un utilizator casnic sa pateasca ceva va fi foarte mica. Poate o dau in paraonia.
    Ajungem la o limita, iar cresterea traficului este pur si simplu fortata (cea mai fortata chestie mi se pare de exemplu ca toata lumea face vloguri, nu era de ajuns ca nu mai citeam carti, hai sa nu mai citim nimic, ne uitam unii la altii, facem vloguri, dam cu netu in sus ca asa au zis unii ca o sa creasca traficul video…)

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu vorbești cu omul potrivit. Eu tocmai mi-am cumpărat lumânare cu bluetooth și d-abia aștept frigiderul conectat în IoT, ca să scanez codul de bare al alimentelor și să pot să știu în orice moment câte beri mai am în el 🙂

Spune-ți și tu părerea: