Vă recomand “Marele jaf comunist” pe Netflix

By | January 9, 2020

Scormoneam zilele trecute după ceva pe Netflix și am făcut ochii cât cepele când am găsit acest film românesc inspirat din fapte reale. M-am uitat la preview și m-a captivat povestea, așa că l-am văzut până la capăt.

Foarte bun. Povestea din 1959 este fabuloasă și nici acum nu îmi vine să cred că a avut loc în România. Habar n-am cum de nu am auzit de la părinți sau de la bunici de această întâmplare până acum. Pe scurt, o un grup de șase persoane, toate din înalta societate și foști membri ai Partidului Comunist, decid să jefuiască Banca Națională. Mi se pare intrigant cum o persoană intelectuală, cu un statut relativ bun în societate, se decide că vrea să riște totul pentru a participa la un jaf armat. Dacă ne luăm după wikipedia, se pare că acesta cel mai mare jaf armat făcut vreodată într-o țară comunistă.

Pentru a prinde hoții se apelează la Securitate și urmează două luni de anchetă terifiantă. După prinderea făptașilor, organele comuniste de propagandă decid să facă un film pentru a-i da pe aceștia drept exemplu negativ. Drept urmare, filmul din 1960 este de fapt chiar o reconstituire, iar actorii sunt cei șase hoți. Filmul de pe Netflix este un documentar din 2004 bazat pe această întâmplare, iar protagoniștii sunt mulți dintre cei care au făcut atunci parte din anchetă, inclusiv torționarul Gheorghe Enoiu. Încă un lucru care m-a uimit este că un astfel de om are curajul să apară într-un film și că nu a avut soarta torționarului Vișinescu.

În fine, vă recomand să urmăriți Marele Jaf Comunist. Este o bucățică foarte bună de istorie și unul dintre filmele românești de după ’90 cu care voi rămâne în minte.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Vă recomand “Marele jaf comunist” pe Netflix

Spune-ți și tu părerea: