4 sisteme noi de operare pentru smartphone în 2013

By | February 26, 2013

Se întâmplă chestii interesante anul acesta în lumea dispozitivelor mobile. Bill Gates a recunoscut că strategia adoptată de Microsoft pentru platformele mobile a fost o greșeală. Probabil că în momentul în care a făcut declarația asta, acasă în Redmont se lucrează deja la o abordare nouă.

Nici în curtea celor de la Google nu este liniște. Ei vor omorî anul acesta Android. Devine un brand stand-alone și utilizatorii tind să uite cine îl produce. Se încearcă o rebranduire, din Android în Google. O mișcare riscantă. Dacă anul trecut MWC era plin cu bannere Android, anul acesta nici nu va exista un stand Android.

Nokia se gândește la soluția pe care trebuia s-o adopte de la început: Android (sau Google, dacă moare Android între timp).

Între timp, apar soluții noi de sisteme de operare, nu aș zice chiar concurenți.

Firefox OS se bazează bine de tot pe HTML5, doar de aici își câștigă pâinea cei de la Mozilla. Nu prea îmi place cum se mișcă în video iar șmecheria lor cu sugestii de aplicații în funcție de căutare nu mă impresionează. Probabil că va ajunge la versiunea 24 într-un an de la lansare. Înțeleg că strategia lor va fi să-l vândă pe telefoane low-end. Nu cred că va avea succes.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-9vktI70iHc]

Ubuntu are o șansă. Lumea utilizatorilor de Linux este imensă și sigur se vor găsi destui administratori de rețea care să țină versiunea mobilă în viață. Este important că îl poți instala acasă, la fel cum faci cu Ubuntu pe PC. O să ajute la dezvoltare și codul sursă lăsat la liber. S-ar putea să fie ceva developeri care să sară de la Android la Ubuntu. Dacă ar reuși să facă ceva cu modul acela stupid în care se face switch între aplicații.

P.S: Ce unghii are tipul din video !

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=sLtcj7FdIYA]

Sailfish este bazat pe MeeGO și mi se pare cea mai interesantă abordare. Îmi place la nebunie cum arată, cum se mișcă. Din păcate nu cred că va avea succes. În mare parte și din cauza numelui imbecil.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Dba13jdR_zA]

Tizen este dezvoltat de Samsung în colaborare cu Intel. Din păcate la keynote a vorbit un corean așa că am dat link de la alt video. Are ca background tehnic HTML5 și CSS. Împrumută elemente de la Sense UI și Bada OS. Arată bine, se mișcă bine. Va avea succes pentru că este susținut de 2 nume mari. Nu ar fi exclus ca Samsung să producă doar telefoane cu Tizen in 3-4 ani.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rJ1y7CpIaVA]

De fapt, marele succes al unui sistem de operare este ecosistemul de aplicații pe care îl înglobează. D-asta cred că Ubuntu si Tizen ar fi în stare.

 

 

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “4 sisteme noi de operare pentru smartphone în 2013

  1. MogdanB

    Nu vad ca firefox os si sailfish sa aibe vreun viitor si de ultimul chiar imi pare rau. Cel de la Nokia trebuiau sa continue ce-au facut cu N9 respectiv MeeGo. Si-au dat cu stangul in dreptul chiar dupa ce s-au chinuit atata timp sa-l lanseze si au abandonat totul…
    Ubuntu poate incet incet o sa dezvolte ceva, dar ara cum se prezinta lucrurile pare cam laggy si nici foarte bine optimizat.
    Tizen pare ca o sa aibe ceva viitor, mai ales daca e sustinut de producatorii majori de smartphones si chiar de operatori ! Desi cam in vreo 3 ani asa o sa-si dea drumul. Nu pot sa vad o companie precum Samsung sa isi scoata in viitorul apropiat un flagship phone pe Tizen si sa renunte la Android.
    Oricum ca sa ai sanse sa cresti si sa te mentii pe piata os-urilor pentru telefoane trebuie sa atragi developeri care sa iti faca aplicatii. Si asta costa.. Cei de la Blackberry s-au miscat foarte bine in privinta asta, punand la dispozitie in BB10 multe aplicatii cunoscute deja de pe ios si android. Cred ca ei au sanse destul de mari sa revina si sa ocupe locul 3 pe piata de os-uri.
    In schimb cei de la Microsoft au facut fix opusul cu WP8. Nu au scos aplicatii suficiente, nu au incurajat developeri sa isi scoata versiuni si pt sistemul lor de operare. I-au scos pe cei de la Nokia la inaintare cu Lumia 920 & 820, care sunt terminale foarte bune, dar acum de fapt ii trag in jos din cauza lipsei de aplicatii si lipsei unor functii elementare care sunt dipsonibile in celelalte os-uri de 2-3 ani. Sa nu ma intelegi gresit. WP8 este un os foarte misto si super optimizat, dar are niste lipsuri majore. Neadresand aceste probleme nu poti sa ai pretentii sa detronezi ios sau android.
    O sa fie interesant ce o sa ne aduca viitorul apropiat (ios 7 & android 5.0 key lime pie). Apple ar trebui sa vina cu ceva nou si sa isi schimbe putin interfata in ios7 pentru ca lumea s-a cam saturat. E aceeasi ca cea din 2007 din ios1, cam e momentul totusi..

    Reply
    1. revo Post author

      Ah da, mai era si BB10 … Ce mai fac ăștia? Am auzit că Instagram nu prea îi iubește 😀

Spune-ți și tu părerea: