Cometă, asteroid, meteorit.

By | January 8, 2015

Acum două nopți, adică pe 7 ianuarie pe la ora 3, un meteor ne-a luat spațiul aerian cu asalt iar eu sunt trist din două motive. În primul rând pentru că eram treaz la ora aia și nu l-am văzut și în al doilea rând pentru că nimeni nu l-a filmat așa cum trebuie. Ca să vă scutesc de o muncă, am petrecut eu ceva timp pe YouTube și am găsit doar două filmări care mi se par ok. Dacă găsiți voi o filmare mai bună, vreau și eu s-o văd, lăsați-o în comentarii.

[youtube=http://youtu.be/P4NlbFuIJT4]

[youtube=http://youtu.be/usHeKYpaLG8]

Ați văzut probabil că am folosit cuvântul meteor. Nu este o greșeală, meteorit se numește bucata care a făcut contacul cu pământul, nu cea din aer. Iar eu habar n-aveam asta până ieri. Pentru mine cometa, asteroidul și meteoritul erau același lucru. Totuși, iată ce am aflat după un raid rapid pe Wikipedia:

Cometă – este o bucată de gheață formată în afara sistemului nostru solar. Când se aproprie de soare, începe să se încălzească și să lase gaze în urma ei. Gazele acelea sunt defapt coada cometei. Cometele pot dura ani de zile și în medie apare cam o cometă observabilă cu ochil liber pe an. Anul acesta am reușit pentru prima dată să trimitem un obiect pe o cometă, în misiunea Rosetta.

Asteroid – sunt roci măricele formate în interiorul sistemului nostru solar. Rocile sunt similare cu planetele, doar că nu au formă sferică. Cei mai mulți asteroizi se găsesc pe centurile de asteroizi din jurul lui Marte și Jupiter. Doar un singur asteroid, 4 Vesta, este vizibil uneori cu ochiul liber de pe Pământ. Practic, nu prea ai șanse să vezi un asteroid.

Meteoroid – sunt mai mici și rezultă din ciocniri între asteroizi sau din comete care se dezintegrează. Meteoroizii sunt în general compuși din fier sau rocă.

Meteor – un meteoroid care intră în atmosferă și lasă în urma lui o dâră de lumină se numește meteor. Dâra este din cauza frecării cu aerul. Meteorii sunt de fapt acele stele căzătoare pe care le observăm uneori. Cel de ieri a fost mai mare și a ajuns mai aproape de noi. De aici și senzațiile tari 🙂

Meteorit – este bucata care este găsită după ce un meteor a făcut contact cu solul. Practic, o piatră inertă. Pot fi mai mici de 2 mm (micrometeoriți) sau mai măricei. Cel mai mare are 2.7 metri lungime și peste 60 de tone. A fost găsit în deșertul Namib.

Vă recomand să citiți articolele pe Wikipedia despre: comete, asteroizi, meteoroizi. Iar aici am găsit o ilustrație foarte frumoasă cu toate corpurile astea puse unul lângă altul.

Bine, eu nu exclud nici posibilitatea ca ce-am văzut noi acum două nopți să fi fost o roată de la satelitul pe care l-a pierdut Coreea de Nord acum ceva timp prin spațiu 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Cometă, asteroid, meteorit.

  1. Mihai

    Ai grijă ce scrii despre Coreea de nord. Poate îți sparg asiaticii blogul 🙂

    Reply
  2. Mihai

    Mie mi se pare incredibil ca nu sunt in Romania camere de luat vederi care sa filmeze cerul. Adică am văzut ieri la Kanal D o știre de 20 de Min bazata pe filmarea unui mos (imaginea surprinsa de camera de supraveghere reflectata de luneta loganului parcat lângă casa) dintr-un sat de care nu am auzit pana acum. Parca trăiam in generația big brother. Unde sunt miliardele de camere care ne urmăresc?

    Reply
    1. revo Post author

      Da, e prima filmare pe care am pus-o eu în articol. Nu sunt destule camere. Cred că nici cele pentru monitorizarea traficului nu merg. Din cauza asta fac mișto de cei care sunt panicați pe subiectul privacy în România.

  3. viorel

    am. si eu o peatra suspecta de 10 kg cei interesati sunati 0784709962

    Reply

Spune-ți și tu părerea: