Reinstalare de Windows 10: Microsoft face produse mişto dar uită să le termine

By | January 11, 2017

Pentru că aveam iniţial un Windows 8, de la care am făcut upgrade la Windows 8.1, de la care am făcut upgrade la Windows 10, laptopul a început să se blocheze aleatoriu, când ţi-era lumea mai dragă. Aşa că New Year Resolution-ul meu a fost să reinstalez Windows-ul.

Microsoft a avansat mult iar mie îmi place direcţia în care se îndreaptă, mai ales sub conducerea lui Satya Nadella. Dar reinstalând Windows-ul am constatat o chestie: oamenii ăştia fac produse care ar fi tare mişto, dar omit câte un detaliu care le strică. Haideţi să vedem concret:

1) Folderul de utilizator din Windows 10 este creat automat un nume aiurea. Bun, termin de instalat Windows, dau să pun ceva în folderul cu numele de utilizator. Cum credeţi că se numea?

C:\Users\mariu

Pentru cineva care nu poate să doarmă noaptea dacă pixurile nu sunt aranjate perfect paralele pe birou, chestia asta este un coşmar. Numele meu. Incomplet. Scris cu literă mică. Ia ghiciţi, se poate redenumi acest folder?

Nope.

Trebuie să improvizezi. Creezi un user nou cu numele pe care ţi-l doreşti. Îi dai drept de administrator. Elimini integrarea cu OneDrive de pe userul actual, te loghezi pe cel nou, ştergi userul creat cu numele greşit, apoi îl asociezi pe cel nou cu OneDrive din nou. Ceva de genul.

2) Windows 10 nu mai are My Computer, are This PC, care nu poate fi pus pe desktop cu un simplu shortcut. Cred că problemuţa asta a apărut încă de pe la Windows 8. O chestie care tradiţional este pe desktop de 30 de ani, dispare dintr-o dată. Cum poţi să o pui înapoi pe desktop. Păi click dreapta pe desktop, Personalize, Themes, Desktop Items Settings şi pus bifă la Computer. De ce i s-a schimbat numele? Numai Microsoft ştie. De ce nu poţi să creezi un simplu shortcut ca până acum? Numai Microsoft ştie.

3) Edge este bunicel, dar nu are mai mult de 20 de extensii. Am încercat să folosesc Edge şi mi-a plăcut la prima impresie. Îmi place cum este desenat şi pare rapid. Dar ce te faci, că nu ai decât 20 de extensii? Şi e clar că toţi ne dorim. Încurajăm şi noi cumva developerii? În momentul de faţă Google îşi bate joc de Chrome, care a ajuns să îţi mănânce 8 GB de RAM şi să-ţi stoarcă bateria ca pe lămâie. Ar fi fost momentul ideal pentru ca Microsoft să tureze motoarele la capitolul browsere. Nope.

4) Windows 10 Mail Autocorrect. Reinstalând Widows-ul am descoperit aplicaţia “Mail”, care este un fel de Outlook mai frumos şi gratis. Îmi integrez două-trei conturi şi dau să scriu un mail. De fapt a fost mai mult o luptă, că el îmi tot modifica orice cuvând pe care îl scriam. Citesc pe forumul de support de la Microsoft că trebuie să intru la Settings/Devices/Typing/Spelling şi să dezactivez “autocorrect”. Ce credeţi, merge?

Nope.

Se plâng oamenii pe forumul Microsoft din 2015. În 2 ani nu au fost în stare să rezolve problema asta. Un client de mail superb, stricat cu un glitch minor.

5) Scanner care face crop automat cum vrea el. Teoretic Windows îmi instalează automat driverele pentru multifuncţional. Vreau să scanez ceva, îmi scoate doar jumătate de foaie. De ce? Pentru că aşa a decis el. Caut pe forumuri şi găsesc probleme similare din 2012. Deocamdată soluţia e să selectezi “Document” în loc de “Photo”, atunci când faci scanarea.

Toate sunt chestii frustrante care ar fi putut fi corectate foarte uşor printre sutele de update-uri pe care şi le face Windows-ul lunar. Ce mă fac eu cu tine, Microsoft?

15 comentarii la: “Reinstalare de Windows 10: Microsoft face produse mişto dar uită să le termine

 1. Mihai

  Lucrez că administrator de sistem și suport helpdesk. Daca ai ști câte probleme de genul asta are Microsoft… Mie a ajuns sa mi se para normal să caut soluțiile pentru astfel de glitch-uri.
  Una mișto este cu update-urile la Windows 7. Daca instalezi Windows 7 SP1 și încerci să îl actualizezi poți să ai surpriza să îți găsească update-urile după mai bine de 24 ore lăsat în searching for updates – am testat pe mai multe PC-uri.
  Am găsit soluția și nu vine direct de la Microsoft printr-un Fix-IT, ceva. Este nevoie să oprești actualizarea automata, să oprești serviciul Windows update și să instalezi doua update-uri luate logic tot de la Microsoft. După restart îți găsește update-urile in 5 Min.
  Faza asta mi-a mâncat multi nervi până am găsit soluția lansată și ea pe un blog tehnic acum 6 luni cred. 🙂

  Reply
  1. Ciprian

   Da, era chiar treaba aia ( am patit-o si eu) ceva de genul “windows needs to update so windows can update”

  2. Revo Post author

   Da, cred că am păţit-o şi eu la un moment dat. Dar era pe vremuri, ziceam că acum poate şi-au mai revenit 🙂

 2. Ciprian

  Pentru shortcut exista un shortcut :)) Intrii in This PC si faci din meniu drag and drop cu This Pc pe folderul Desktop.

  Reply
 3. Marius

  Vor mai fi aduse tot felul de îmbunatățiri si features. Să vedem dacă vor fixa lucrurile. De exemplu, cea mai nouă chestie este că poți face SS zonal și multe altele. Mie unul îmi place, chiar și cu multeeeeeeeeeeeee probleme.

  Reply
  1. Revo Post author

   Da, cel mai tare/folosit feature de pe Windows 10 mi se pare printscreen-ul cu Windows+prt scr.

   Dar ce crezi? La un moment dat am şters toate printscreen-urile din folder şi Windows-ul nu mai voia să facă print scr pentru că nu ştia la ce numă a rămas cu numerotarea. A trebuit să umblu prin regiştri pe undeva şi să schimb nişte valori în hexa :))

 4. Tommy

  1)Ciudat, la mine a pus exact aceeasi nume care i-am dat ca si username cu tot cu litera initiala capitalizata. Ai creat user local sau ai folosit mailul? Eu am facut mereu cu local
  3) Si eu am avut problema asta, dar poti sa dai click dreapta pe This PC si sa redenumesti in My Computer sau in ce vrei tu 🙂

  Reply
  1. Revo Post author

   1) Am aflat între timp de ce. Probabil tu nu ai conectat din prima laptopul la internet. Eu am folosit contul de outlook 🙂
   3) Nu e o problemă în sine. E vorba despre o chestie cu care toată lumea este familiarizată, pe care Microsoft a schimbat-o fără să aibă vreun motiv anume. Cum ar veni o schimbare făcută doar de dragul de a fi făcută.

 5. Tommy

  Da asa e, e annoying cand se fac astfel de schimbari, dar macar te lasa sa redenumesti; mergea si in win 8/8.1 daca tin minte bine

  Reply
 6. bodoo69

  Apropos de treaba cu Chrome: SOLVED 3GB -> 200Mb

  Am rezolvat asta prin adaugarea extensiei The Great Suspender

  Mai exact acesta iti pune on-hold tab-urile nefolosite si ti le incarca atunci cand intrii pe ele

  Este customizabil:

  -poti adauga whitelist
  -poti seta sa iti suspende temporar un tab
  -poti seta ca pin-tab urile sa nu se suspende
  -cand editezi campuri intr o pagina aceasta nu intra se suspenda
  -poti seta la cate minute sa iti suspende tabul
  -etc

  L am descoperit cand pe laptopul meu cu 3gb in crash-uia tot timpul Chrome pt ca nu mai avea memorie (15 taburi)

  Acum toata treaba sta in 200Mb… nais

  https://chrome.google.com/webstore/detail/the-great-suspender/klbibkeccnjlkjkiokjodocebajanakg?utm_source=chrome-app-launcher-info-dialog

  Reply
  1. Revo Post author

   Merci de tip! Îl aveam şi eu instalat, dar nu mai ţin minte de ce îl dezactivasem. Cred că din cauză că îmi suspenda şi tab-urile pe care nu le voiam suspendate. Dar dacă zici că este customizabil, o să mai arunc un ochi.

Ce părere ai?