Review Vector Watch Luna – design şi autonomie

By | November 16, 2015

La început a fost ideea. L-am întrebat pe CEO-ul Vector Watch dacă înainte să înfiinţeze compania avea deja un prototip al primului smartwatch românesc sau dacă pur şi simplu aveau doar o idee despre cum ar trebui să arate şi ce ar trebui să facă. Nu ştiau, voiau să producă un ceas cu autonomie de 30 de zile şi cu un design frumos. S-au agăţat de această idee şi au reşit.

vector-watch-20

Timp de trei săptămâni mi-am dat Tissot-ul jos de la mână şi l-am înlocuit cu Vector Watch Luna, din seria Contemporary. În momentul de faţă Vector Watch se vinde în două versiuni: Luna (rotund, de 44 mm) şi Meridian (paralelipipedic, de 42 mm) şi în funcţie de materialele din care este construit poate fi Contemporary, Classic sau Performance. Îl poţi alege cu brăţară din inox sau cu o curea din piele sau silicon.

Ambalaj & Accesorii

Cutia este atât de bine realizată încât cred că s-ar vinde chiar şi separat, fără ceas. Cei de la vector s-au străduit să imite cutia unui ceas premium şi au reuşit. Îmi place şi mă bucur că au ales această formă de prezentare.

Filozofia de design simplistă se continuă şi la interior, unde nu găsim altceva decât încărcătorul ceasului şi certificatul de garanţie. Încărcătorul este de tip magnetic, şi face contact foarte uşor cu cei 4 pini de pe spatele ceasului.

Am apreciat faptul că ceasul era foarte bine protejat (folie pe ecran şi pe brăţară) şi că l-am găsit în cutie deja potrivit.

Design & Construcţie

Avem multe de vorbit aici pentru că Vector Watch este unul dintre cele mai frumoase smartwatch-uri pe care le ştiu. Mi-am schimbat mult părerea faţă de ce credeam la lansare, atunci când spuneam că seamănă cu un Casio. Cel puţin modelul Luna mi se pare foarte reuşit la capitolul design. Mai toţi cei din cercul de prieteni au observat că am ceva nou la mână, iar eu spun că asta este o dovadă a faptului că designul iese în evidenţă. Este mare şi gros atât cât să îşi impună punctul de vedere, dar fără să exagereze.

vector-watch-25

 

Cel de la mâna mea este construit din în întregime din oţel inoxidabil de cea mai bună calitate (316L) şi acest lucru are şi un alt avantaj nebănuit: în cazul în care ceasul se zgârie, se va polişa foarte uşor la o ceasornicărie şi va arăta ca nou. Ca idee, oţelul folosit de Vector Watch face parte din acelaşi neam cu cel folosit de Panerai pentru ceasurile lor şi este mai bundecât cel de la Tissot. Apropo, iată-l comparat cu ceasul meu:

Display-ul ceasului nu este cu touch screen şi foloseşte tehnologie e-ink cu o rezoluţie destul de mică (dacă te uiţi de aproape poţi distinge pixelii) iar acest lucru îi permite să atingă acea autonomie de 30 de zile. Alt avantaj? Este foarte uşor lizibil în orice condiţii de iluminare. Cu excepţia beznei din toilul nopţii n-a fost nevoie să apăs pe buton pentru a activa iluminarea. Uneori, în funcţie de cum bate lumina, display-ul capătă o tentă albastră. Înainte să-l primesc mi se părea că acea tentă albastră îi strică tot aspectul, dar după ce l-am purtat trei săptămâni nu am văzut-o atât de des încât să conteze.

Încă un amănunt: display-ul este rezistent. Ştiu asta pentru că într-o dimineaţă în care mă grăbeam să plec la muncă i-am pleznit o cataramă de la curea în plin şi n-are nicio zgârietură.

vector-watch-26

Pe spatele ceasului regăsim în mijloc logo-ul Vector Watch, numele modelului (L110 în cazul de faţă), cei 4 pini de încărcare şi inscripţia: “Water Restant 5 ATM”. Asta înseamnă că poţi înota cu ceasul la mână. Urmând modelul Apple, eu aş fi scris pe el “Designed in Romania, assembled in China.”. Sunt curios dacă acest lucru ar fi fost de bun augur pentru vânzări sau din contră.

vector-watch-8

Încă un lucru foarte important. Cureaua (sau brăţara) se prinde de carcasă prin două telescoape normale. Asta înseamnă că dacă te plictiseşti de ea, te poţi duce la ceasornicărie pentru a cumpăra una nouă. Este un mare plus, pentru că sunt alte smartwatch-uri ale căror brăţări cedează după 2 ani şi apoi, din cauză că doar ei produc acea brăţară, ajungi să plăteşti pe ea încă jumătate din preţul ceasului.

Eu vi-l recomand pe cel cu brăţară căruia apoi să-i cumpăraţi separat o curea din piele sau din silicon dacă vreţi să-i schimbaţi look-ul. Cureaua de piele respectiv cea de silicon sunt considerate consumabile la orice ceas, după câţiva ani se vor rupe. Dacă-l alegeţi pe cel cu brăţară, nu uitaţi că va trebui să-i mai scoateţi din zale înainte să-l purtaţi.

Ce ştie să facă?

În primul rând indică ora şi are vreo patru cadrane cu design diferit. Apoi vin alte funcţii specifice ceasului: alarmă (cu vibraţie), timer şi cronometru. Ştie să-ţi monitorizeze şi numărul de paşi parcurşi, caloriile consumate, distanţa parcursă şi orele de somn dormite. Apoi mai poate afişa temperatura, însă dacă părăseşti oraşul, ceasul îţi arată temperatura pentru oraşul setat setat de tine, nu pentru zona geografică în care te afli. Pe lângă asta, poţi afişa informaţii despre bursă sau feed-uri de ştiri de la diverse site-uri străine.

Notificările sunt destul de discrete. Ceasul vibrează scurt la mână şi tu alegi dacă vrei să le citeşti sau nu. Pentru a le citi e de ajuns să ridici mâna şi acestea vor apărea pe ecran. Însă în cazul SMS-urilor nu poţi vedea de la cine este sau ce conţine SMS-ul, iar la mailuri nu se afişează decât titlul. Parcă aş fi vrut să ştiu mai multe informaţii.

Aplicaţia

Ar trebui notat aici că este primul smartwatch compatibil cu toate cele trei sisteme de operare: iOS, Android şi Windows Phone. Aplicaţia este desenată frumos iar upload-ul de informaţii se face instant între telefon şi ceas. Poţi selecta design-ul cadranelor predefinite, la unele cadrane poţi adăuga informaţii suplimentare (cum ar fi vremea sau data), poţi seta praguri pentru somn, calorii, paşi etc. Aplicaţia face şi un mic istoric al activităţii tale, care mie mi se pare cam greu de urmărit.

Ai şi un meniu pentru notificări, în care poţi selecta să primeşti pe ceas doar notificările pe care ţi le doreşti. În mod normal le vei primi pe toate pe care le primeşti pe telefon. Pe viitor se vorbeşte despre un update care va permite o integrare mai bună cu Uber şi un media player (asta ar fi super tare). Nu-mi place că nu poţi scăpa de acea iconiţă din bara de notificări Android.

Am avut şi o problemă deloc neglijabilă cu conexiunea dintre ceas şi telefon. În foarte mare parte din timp ceasul s-a deconectat şi a rămas aşa. Partea bună este că ora oricum o indică, partea nasoală este că nu aveam cum să rezolv altfel această problemă decât printr-un restart al telefonului.

Chestia asta cu “Link Lost” a fost teribil de enervantă. Practic, de fiecare dată când ieşeam cu ceasul din raza de acţiune a bluetooth-ului, trebuia să dau restart la telefon. Uneori se desincroniza şi din senin, astfel încât ceasul a ajuns la un moment-dat să stea mai mult deconectat. Am întrebat în stânga şi-n dreapta, se pare că sunt singurul cu această problemă dintre cei care-l testează. Dacă aş fi fost un client şi aş fi păţit asta, aş fi fost foarte supărat.

Autonomie

Da, chiar ţine 30 de zile, promisiunea se respectă. Chiar m-am amuzat că are autonomie mai mare pe “low battery” (vreo 3 zile) decât au majoritatea smartwatch-urilor cu bateria plină. Iar de încărcat se încarcă dubios de rapid, în aproximativ 30 de minute. Dacă i se dezactivează secundarul, producătorii promit o autonomie şi mai mare.

Concluzie & Preţ

Sunt mândru că avem un asemenea produs în românia şi l-aş purta cu mândrie. Probabil că dacă nu aş fi fost atât de ataşat de ceasul meu mi-aş fi cumpărat şi eu un Vector. Dacă îl veţi cumpăra, îl veţi cumpăra pentru design şi autonomie, în niciun caz pentru funcţii sau touch screen. Cred că l-aş vedea mai degrabă la mâna cuiva care caută un ceas nou decât la mâna cuiva care vrea un smartwatch în adevăratul sens al cuvântului.

Şi mai cred că ceasul n-a fost gândit pentru piaţa din România. Ideea de a fi vândut pe pieţele străine a fost de la început, iar piaţa din România probabil că este ca un bonus pentru producători. Dacă se vinde bine, dacă nu, la fel. Cel mai ieftin model costă 250€ iar cel testat de mine costă 400€. Le găsiţi pe toate la Orange, pentru cei interesaţi am înţeles că vor fi reduceri de Black Friday. Oricum, scump pentru un smartwatch, ok pentru un ceas.

Mă bucur totuşi că românii au curaj să ţinească segmentul premium. Bravo.

2 comentarii la: “Review Vector Watch Luna – design şi autonomie

 1. Mihai

  Foarte reușit din punct de vedere al designului. Nu port ceas în prezent, dar îmi face cu ochiul. Nu am avut niciun smartwach până acum, dar funcțiile mi se par suficiente, mai ales cu aceea autonomie.
  Mi-as lua unul dacă ar fi pe la 150 de euro. 250 am dat pe telefon, așa ca…:)

  Reply
  1. Revo Post author

   Poate ai timp zilele astea să treci printr-un Orange Shop să îl probezi, că sigur va fi redus de Black Friday. Probează-l în felul următor: conectează-l cu telefonul tău, apoi lasă ceasul şi ieşi cu telefonul din magazin până când îşi pierde conexiunea. Vezi dacă atunci când te întorci se conectează repede sau păţeşti la fel ca mine.

Ce părere ai?