Am trecut telefonul pe limba română și m-am îngrozit de ce am văzut pe Google News

By | July 16, 2020

Eu nu am avut niciodată meniul telefonului setat în limba română. Săptămână trecută am zis să fac un experiment, așa că am setat meniul telefonului primit în teste pe limba română.

Trecând peste diverse traduceri amuzante de meniuri, eu folosesc destul de des Google News (sau Discover). Îl vedeți când deschideți un tab nou în Chrome, când dați swipe spre ultimul ecran din stânga pe homescreen-ul anumitor telefoane sau dacă aveți instalată separat aplicația de Google News.

Pentru a-ți afișa feed-ul de știri personalizat, Google folosește o combinație între subiectele populare de la tine din țară și preferințele personale. Până acum, cu telefonul setat în engleză, eram destul de mulțumit de chestiile pe care mi le afișa. Diverse articole de la The Verge, TechCrunch, Gizmodo, Digital Trends, chestii d-astea. Era un mix bun între subiecte și surse populare, dar și alte site-uri mai puțin cunoscute care uneori aveau câte un articol tare.

Auzisem însă povești că Google News nu este la fel peste tot. Și poveștile sunt adevărate. Iată ce recomandări primesc acum, cu Android setat pe limba română:

Sunt ultimele screenshot-uri, în realitate situația este și mai dezastruoasă. Și ar trebui totuși notat că aceste știri îmi sunt afișate pe tab-ul de “Tehnologie”, mie, adică unui tip care nu umblă pe astfel de site-uri și nu pune botul la asemenea clik-bait. Nici nu vreau să-mi imaginez ce este pe celalte tab-uri și genul de știri afișate celor care nu sunt așa de pricepuți cu tehnologia, ca mine. Adică părinților noștri și rudelor noastre mai din mediul rural.

Concluzia pe care o trag de aici este că tocmai Google este un vector important pentru răspândit fake news și manele printre oamenii din popor. Bineînțeles, alături de tovarășul său, Facebook.

P.S: Acum realizez că titlul acestui articol ar fi putut fi “Lucrul ȘOCANT pe care l-am descoperit după ce am setat Android pe limba română!!!”. Ce ziceți, ar fi avut mai mult succes și ar fi fost indexat mai bine de Google? Eu zic că da.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Am trecut telefonul pe limba română și m-am îngrozit de ce am văzut pe Google News

  1. Dragos

    Wow! Chiar nu mă așteptăm și-mi place și mie ce arată google în lb.engleză pe al meu Android.
    Iar titlul din final chiar pare în ton cu știrile Google-România. Ar fi ajuns în Discover la cei cu telefonul setat pe românește

    Reply

Spune-ți și tu părerea: