Am vizitat ferma din Lungulețu care livrează cartofi pentru chipsurile Lay’s

By | July 14, 2016

Marți de dimineață, tovarășul conducător al acestui blog a efectuat o vizită la ferma familiei Mirică din Lungulețu. Tovarășul s-a declarat mulțumit de producția la hectar și a salutat familia Mirică pentru agricultura modernă pe care o practică.

Ferma din Lungulețu produce anual în jur de 1500 de tone de cartofi și este una dintre cele 21 de ferme de pe teritoriul României care furnizează cartofi pentru Lay’s. Am fost și eu să vizitez cultura de cartofi, curios să aflu cum se practică agricultura la nivel înalt.

Fema din Lungulețu

Ferma despre care vorbim face lucrurile total diferit față de cele din jur. Au o suprafață de peste 100 de hectare, din care 60 cultivate numai cu cartofi. Au devenit furnizor pentru Lay’s în 2004 și au ajuns de la 100 la 1500 de tone de cartofi livrați pentru fabrica de chipsuri Lay’s din Popești Leordeni. Contractul cu Lay’s le asigură 60% din profit și treptat au ajuns cel mai mare colaborator din zona de sud a țării.

În spatele afacerii stă întreaga familie Mirică și munca din 1990 până acum. Bunicul și bunica, tatăl, mama și mai nou Cosmin, fiul de 24 de ani al familiei Mirică. El a devenit acum principalul administrator al afacerii care are doar trei angajați permanenți și între 10 și 50 zilieri.

Au primit deja de două ori finanțare europeană. Primul proiect a fost în valoare de 40.000 de euro, următorul de 168.000 de euro, iar acum lucrează la un proiect de aproape un milion de euro. Au nevoie de bani pentru utilaje noi, buncăr de recepție, masă de sortare etc. Şi dacă tot vorbim de utilaje, iată cu ce avem de-a face:

Pe lângă lipsa de personal pregătit, pe care o suplinesc prin utilaje, problema reală este cu autoritățile. Cosmin, care a scris singur proiectele pentru finanțare UE, spune că nu au primit nici acum subvențiile. Zicea că dacă pregătești un proiect și îl depui chiar și în ianuarie, se poate întâmpla să primești aprobarea peste 7 luni – un an, poate chiar în decembrie.

Cartofii folosiți pentru chipsurile Lay’s

Am plecat la datorie chitit să aflu ce cartofi folosesc cei de la Lay’s, ca să îmi fac și eu chipsuri acasă. Nu este chiar așa de ușor. Alexandra Lupașcu, agro specialist în cadrul PepsiCo spune că folosesc soiuri diferite în funcție de sol și nu orice soi este potrivit pentru chips. Semințele pentru cei de la ferma din Lungulețu vin din Olanda și se numesc Lady Claire. Lay’s mai folosește soiuri precum Hermes, Atlantic, Lady Rosseta, VR-808, Taurus, Brooke, sau soiuri dezvoltate intern.

I-am întrebat pe cei de la Lay’s dacă folosesc și soiuri din România și au spus că în mare parte fermierii au mână liberă. Aceștia preferă însă soiurile din vest pentru că sunt mai rezistente. Soiurile produse de cercetătorii din România nu dau randament la fel de bun.

Cartofii sunt împărțiți în două recolte: cei din recolta timpurie din iunie-iulie și alt soi, cei Harghita, Covasna, Neamț, recoltați prin august. În proporție de 80%, cartofii din chips-urile Lay’s provin de la noi din țară. Perioada aceasta este critică însă, și în funcție de cum sunt indicii de producție, uneori se mai importă cartofi din Europa. Pe viitor speră să nu mai fie nevoie. Lay’s procesează până la 100 de tone pe zi iar pentru un kilogram de chipsuri folosesc 3.5 kilograme de cartofi.

Academia Lay’s

Eu am fost în vizită de lucru împreună cu studenții de la USAMV care fac parte din programul Academia Lay’s. Au fost 39 de studenți înscriși inițial, care au parcurs 6 seminarii teoretice. La finalul cursurilor, au fost selectați 15 studenți care au participat la etapa practică la ferma din Lunuglețu. Marți au fost desemnați cei trei câștigători care au fost răsplătiți cu câte un program plătit de trei luni în departamentru agro al PepsiCo.

E prima dată când văd concret unde se duc studenții de la USAMV. Mă gândeam acolo stând pe un balot de paie, ce bine am sta dacă fiecare companie din domeniul alimentar ar fura câte un student de acolo. Într-o lume ideală, așa ar trebui să stea lucrurile. Fiecare facultate să aibă contract cu câte o corporație, căreia să-i livreze un anumit număr de studenți.

Agricultura e frumoasă și rentabilă când nu o faci bazându-te doar pe noroc.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: